Cumhurbaşkanı Gauck Türkiye yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gauck Türkiye yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 14:54

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, yarın dört günlüğüne Türkiye'ye uçuyor. Ziyaretin Twitter, YouTube yasağı tartışmaları dönemine denk gelmesi bu ziyareti hem çok hassas hem de çok önemli kılıyor.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Gauck, Bellevue Sarayı'nda verdiği yeni yıl davetinde “Türklere yeni yıl mesajınız var mı” soruma, elimden tutup kenara çekerek, bu mesajı sonra vermek istediğini söylemişti. Bir Türkiye ziyareti planı olduğunu çıtlatan Cumhurbaşkanı, ancak bu plan kesin olmadığı için yazılmamasını istemişti. O zaman Gauck'un Türkiye ziyaretinde çok istekli, ama aynı zamanda çok dikkatli olduğu izlenimini almıştım.

ZOR BİR DÖNEM

Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye ziyaretini planlarken, Gezi olayları geride kalmış, ne Twitter ne YouTube yasağı tartışması vardı. Bugün Alman kamuoyunun gözünde sosyal medyayı yasaklayan, basın özgürlüğünün kısıtlı olduğu bir Türkiye imajı oluştu. İşte Cumhurbaşkanı Gauck'un cumartesi günü çıkacağı dört günlük Türkiye ziyareti böyle hassas bir ortamda geçecek. Cumhurbaşkanı Gauck, bu ziyaretinde düşünce ve basın özgürlüğüne atıfta bulunacak. Türkiye ziyareti öncesinde Berlin'de Cemevi ve Şehitlik Camii'ni ziyaret eden Gauck, Türkiye'de inanç özgürlüğünü de gündeme getirecek.

İLİŞKİLER HASSAS

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler hem insan bağı hem ekonomik olarak çok sıkı ve yoğun. Ama aynı zamanda çok hassas. Almanya'da 2 milyonu aşkın Türk yaşıyor. Geçen yıl Türkiye'yi ziyaret eden Alman turist sayısı 5 milyonu aştı. Almanya Türkiye'nin ticaret yaptığı ilk beş ülke arasında. Yanlış bir mesaj, bir anlık duygusal bir çıkış bu ilişkilere anında yansıma riski taşıyor. Almanya, AB'nin üyelik müzakereleri yaptığı Türkiye'de siyasi gelişmeleri de yakından izliyor ve eksikleri dile getirmeyi bunun bir gereği olarak görüyor. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Gauck'un vereceği mesajları bir dost eleştirisi olarak algılamak gerekiyor.

ÇOK YOĞUN

Cumhurbaşkanı Gauck'un dört günlük Türkiye ziyareti çok yoğun. Yanında Federal hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'u da götüren Gauck ziyaretine Kahramanmaraş'tan başlayacak. Kahramanmaraş yakınlarındaki Suriyeli sığınmacı yurdunu, ardından Patriot hava savunma sisteminde görev yapan Alman birliğini ziyaret edecek. Gauck, pazar günü Ankara'ya geçerek, Alman Büyükelçiliğinde sivil toplum temsilcileriyle akşam yemeği yiyecek. Pazartesi günü Anıtkabir'e çelenk koyacak olan Cumhurbaşkanı Gauck, ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşecek. Öğlen ise Başbakan Erdoğan'la iş yemeğinde biraraya gelecek ve akşam CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla görüşecek. Gauck salı günü Ankara'dan İstanbul'a geçerek, burada Cumhurbaşkanı Gül'le Türk Alman Üniversitesi'nin açılışını yapacak. Bir Boğaz turunun ardından Aya Sofya müzesini gezecek olan Alman Cumhurbaşkanı Gauck, salı akşamı Berlin'e dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!