Gül'den Çanakkale açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Gülden Çanakkale açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 12:28

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Çanakkale'den günümüze taşınan ve BM Şartı'na da yansıyan en önemli mesaj, savaşın değil barışın esas olduğudur. Atatürk de 'milletin hayatı söz konusu olmadıkça savaş cinayettir' diyerek bunu ortaya koymuştur" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkalığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Gül, Çanakkale Kara Savaşlarının 99'uncu yılı nedeniyle Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenen törene, "video mesaj" gönderdi.

Mesajına, Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden Çanakkale'de evlatlarını bırakan ülkelerin değerli temsilcilerini, en samimi hisleriyle selamlayarak başlayan Gül, vatan savunmasının her inanç ve kültürde kutsal sayıldığını, Çanakkale Savaşı'nın, Türk halkı için bu anlamda bir kahramanlık destanı olduğunu belirtti.

Vatan ve millet aşkıyla memleketin dört bir yanından gelen fedakar evlatların mücadelesinin, tarihe altın harflerle kazındığını vurgulayan Gül ancak Çanakkale'nin aynı zamanda bir hüzün abidesi olduğunu, burada mücadeleyi kazanan milletin, Birinci Dünya Harbi'ni kaybettiğini anlattı.

"İnsanlık dersi verdiler"

Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale'nin bu topraklara evlatlarını gönderen milletler için de özel bir anlam taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Anne-babalarının, deniz aşırı memleketlerden buralara gönderdiği taze fidanlar, üstelik muharebe sahasında insanlık dersleri vermişlerdir. Gerektiğinde yaralı hasımlarını sırtlarında taşımışlar, ekmeklerini ve sularını paylaşmışlardır. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün, 1934 yılında Anzak annelerine gönderdiği ancak bu savaşa katılan tüm ülkelere hitap eden şu mesaj, bu anlayışı yansıtmaktadır.

'Uzak Memleketin Topraklarında Kanlarını Döken Kahramanlar,

Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçikle yan yana, koyun koyuna yatıyorsunuz.

Uzak Diyarlardan Evlatlarını Harbe Gönderen Analar,

Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır.'

Memnuniyetle müşahede ediyoruz ki 99'uncu yıldönümünü idrak ettiğimiz Çanakkale Savaşı, kalıcı dostluğumuzun da en müşahhas nişanesidir. Çanakkale, tam da bu nedenle acı bir tarihten güçlü bir dostluk çıkartmamıza vesile olmuştur. Bu yönü itibariyle, belki de tarihte kaybedeni olmayan bir savaştır. Zira, zafer bir tarafın gibi görünse de dostluk ve barış herkesin kazancı olmuştur. Çanakkale'den günümüze taşınan ve BM Şartı'na da yansıyan en önemli mesaj, savaşın değil barışın esas olduğudur. Atatürk de 'milletin hayatı söz konusu olmadıkça savaş cinayettir' diyerek bunu ortaya koymuştur."

"Düşmanlık yerine barış, dostluk..."

Kendilerine düşenin, dünyada kalıcı barışın hakim kılınması için çalışmaları karşılıklı saygı, anlayış ve işbirliği ruhuyla sürdürmek olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"İşte biz, yılın bu döneminde bu anlayışla burada toplanıyoruz. Bir yandan, savaşta hayatını kaybeden kahramanlarımızı anarken, diğer yandan ülkelerimiz arasında canları pahasına tesis ettikleri dostluk ve ortaklığı büyütüyor, pekiştiriyoruz. Bu tabloyu, 'geçmişin acılarını mazide bırakarak, yeni nesillere, düşmanlık yerine barış, dostluk ve sevgi dolu bir gelecek bırakma' azminin en güzel örneği olarak görüyoruz.

Bugün buradan verilecek barış ve dostluk mesajlarının, dalga dalga yayılarak, tüm insanlara umut aşılamasını ve herkese örnek olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, farklı milletlerden olup aynı topraklarda yan yana ebedi istirahatlerine çekilen kahramanlarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!