İzmir’de 100 yıllık kitabevi

İZMİR’DE kitap fuarının açılış töreninden sonra yanıma bir hanımefendi geldi, kendini tanıttı, adının Birgül Kitapçı olduğunu ve 100 yıllık Yavuz Kitabevi’nin sahiplerinden biri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bizde, özellikle kültür, basın, yayım alanında asırlık kurumlar yok denecek kadar azdır. İzmir’de 100 yıllık kitabeviBazıları 100 yıl önce kurulmuş olsalar da bugün işlevlerini sürdürememişlerdir ne yazık ki. Anımsadığım firmalar arasında Ece Ajandası’nı sayabilirim. Beyoğlu’nda açılan yabancı kitabevlerinin tarihleri de eskidir ama ne yazık ki bugün yaşamıyor.
Fuardaki açılış konuşmalarından birinde bu kitabevinden de söz edilmişti. Birgül Kitapçı’ya öğleden sonra geleceğim sözünü verdim ve kitabevine gittim. Nezaketin, görgü kurallarının kuşaktan kuşağa nasıl geçtiğini kitabevine attığınız ilk adımda fark ediyorsunuz.
Birgül Kitapçı bizi karşıladı, hoş geldiniz sözünden sonra ilk cümlesi çok hoşuma gitti: Vaktiniz var mı?
Var, yanıtını verince kardeşi Ali Ragıp Kitapçı’yı da çağırdığını, onun için sorduğunu izah etti.
Birçok karşılaşmada, ziyaretlerde, bir kişiyle konuşurken sürekli olarak birileri araya girer, hemen eller omza atılarak objektif karşısına geçirirler sizi, küçük bir tebessümle fotoğrafınızı çektirirler, olup biter... Birgül Kitapçı’nın tavrı bundan çok uzak olduğu için özellikle vurguladım...
Yavuz Kitabevi, 1913 yılında kurulmuş, bugün yıl tam 101 yaşında.
Kitabevinin vitrinine baktığınızda, o mekânın tarihini öğreniyorsunuz. Vitrinde bilgiler, fotoğraflar, yazılar büyük bir Türk bayrağının altında sergileniyor.
Aile Selanik’ten gelmiş, aileye Kitapçı soyadını da Atatürk vermiş.
Vitrinde, eski yazıyla, yabancı dilde kitabevinin tarihine dair bilgiler ve belgeler var.

***

YAVUZ KİTABEVİ’nde çoklukla okul kitapları satılıyor, her düzeydeki okullara seslenen kitaplar bunlar. Beni ilgilendiren, burada başka kitapçılarda bulamayacağınız kitaplar.
Birgül Kitapçı, o tür kitapları bulundurmaktan mutlu. Meraklısı gelip o kitabı sorduğu zaman, buranın yıllar önce açıldığı gerçeği hatırlatılmış oluyor.
Yıllanmış kurumların bir başka özelliğini de severim, sokağın başından kime sorsanız, orayı gösteriyorlar.
Genç kuşaktan kitap alanlar, yüzyıllık kurumun içinde hoş bir geleneği temsil ediyorlar.
Kuşaktan kuşağa devrolunan bir kitabevinin devamını diliyorum. Ali Ragıp Kitapçı’nın çocukları bu mesleğe yavaş yavaş giriyorlarmış. Sevindim.

***

YAVUZ KİTABEVİ’nin raflarını, eski-yeni kitaplarla dolu halde hep görmek isterim. Daha da uzun ömürler dilerim.


Fotoğraf: Murat YEŞİLYURT

Yazarın Tüm Yazıları