Filistin’de Fetih-Hamas anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Filistin’de Fetih-Hamas anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 01:45

FİLİSTİN’in bölünmüşlüğünü sona erdirecek bir anlaşma imzalandı.

Haberin Devamı

Batı Şeria’yı denetleyen El Fetih ile Gazze’yi elinde bulunduran Hamas, ortak hükümet kurma konusunda anlaştı. Hamas lideri İsmail Haniye kararı, “Son gelişmeler, tarafların daha fazla ayrı hareket etmesine müsaade etmiyor. Bu bölünmeyi tek devlet, tek siyasi gündem ve tek sistem için bitiriyoruz. Bu kez diyaloğun başarısız olma şansı yok” sözleriyle duyurdu. Anlaşmaya göre, yeni hükümet beş hafta içinde oluşturulacak, altı ay içinde genel seçime gidilecek. Filistin’in 2007’de bölünmesinin ardından daha önce de taraflar arasında anlaşmaya varılmış fakat uygulama olmamıştı. Filistinli grupların kendi aralarında vardığı anlaşma, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ve İsrail arasındaki barış görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından geldi. İsrail ve Filistin arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden doğrudan barış görüşmeleri tıkanma noktasına gelmişti.

Haberin Devamı

ABD: Hayal kırıklığı

İsrailli ve Filistinli taraflar arasındaki görüşmeler, üç yıllık bir aradan sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin inisiyatifi ile Temmuz 2013’te yeniden başlamıştı. ABD Dışişleri dünkü anlaşmanın hayal kırıklığı yarattığını ve barış görüşmelerini daha da karmaşıklaştıracağını belirtti.

Netanyahu köpürdü

Doğrudan barış görüşmeleri için hazırlanan takvimin süresi 29 Nisan’da dolmasına kısa süre kala gelen anlaşma İsrail’i memnun etmedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin’de yaşanan ortak hükümet gelişmesine tepki gösterdi. İsrail gazetesi Jerusalem Post’taki habere göre, Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas için, “İsrail ile barış mı yoksa Hamas’la uzlaşmak mı istiyor, birini seçmeli. Çünkü her ikisini de yapamaz. Umarım barışı seçer” diye konuştu. Ayrıca Netanyahu, 29 Nisan’da bitecek olan İsrail-Filistin barış görüşmelerinde sona yaklaşmışken bu tür bir ortak hükümet çabasını “Her iki taraf ne zaman yakınlaşsa, Abbas, İsrail’in kabul etmeyeceğini bile bile yeni şartlar ekliyor” sözleriyle eleştirdi. Netanyahu’nun taraflar arasında dün akşam yapılması planlanan barış görüşmesini iptal ettiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!