Cenevre çöpe doğru

Güncelleme Tarihi:

Cenevre çöpe doğru
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 01:45

Ukrayna krizini bitirmek üzere Cenevre’de atılan imzalar kurumadan taraflar bütün taahhütleri bir kenara bırakıp tehlikeli bir restleşmeye girişti. NATO, Baltık Denizi’ne savaş gemisi gönderirken, Polonya’ya 600 asker yerleştirdi ve Rusya’yı Ukrayna’ya müdahale etmemesi için uyardı. Rusya ise Ukrayna’da çıkarları zarar görürse silaha başvuracağını duyurdu.

Haberin Devamı

UKRAYNA’da geçen hafta beliren barış umudu tarafların misilleme nitelikle adımları ile yerini yeniden endişeye bıraktı. Endişeleri artıran ilk adım Kiev yönetiminden geldi. İsviçre’nin Cenevre kentinde 18 Nisan’da varılan anlaşma gereği, ülkedeki Rusların haklarını koruma altına almak için adım atması beklenen Kiev yönetimi dün şiddet olaylarını gerekçe göstererek yeniden operasyon kararı aldı. Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov, başkanı olduğu Vatan Partisi’ne üye Vladimir Ribak’ın Slavyansk’ta öldürülmesi üzerine operasyon emri verdi. Cesedi nehirde bulunan Ribak’ın “vahşice işkence edildiğini” söyleyen Turçinov, “Tüm Donetsk bölgesini rehin alan teröristler bu kez çizgiyi aştı” dedi. Rusya yanlısı güçlerin denetimindeki Slavyansk’ta haftasonu çıkan çatışmalarda üç kişi ölmüştü. Çatışma, Cenevre’de varılan gerilimin düşürülmesine yönelik uzlaşmanın bozulacağı endişelerine yol açmıştı. Turçinov’un emrinin ardından Rusya yanlıları Slavyansk’taki barikatlarını tahkim etti. Ukrayna, Slavyansk yakınlarındaki Sviatogorsk kasabasını Rus yanlılarının elinden “kurtardığını” duyurdu.

ABD askeri Polonya’da

Haberin Devamı

Bölgede tansiyonu artıran ikinci adım NATO’dan geldi. Geçen ay Doğu Avrupa’daki müttefiklerinin savunmasını güçlendirme kararı alan NATO’nun ilk birlikleri Polonya’ya vardı. ABD’nin İtalya’daki 150 askeri Polonya’ya gönderildi. Kararı açıklayan Tüm amiral John Kirby, Baltık cumhuriyetleri, Letonya, Litvanya ve Estonya’ya da kısa süre içinde 450 asker gönderileceğini duyurdu. Tümamiral Kirby asker sevkinin “Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalelerine bir cevap” olduğunu söyledi. Aynı sıralarda Baltık Denizi’ne yönlendirilen NATO müttefiklerine ait savaş gemileri Almanya kıyıları açıklarında tatbikat yapmaya başladı. Norveç, Belçika, Hollanda ve Estonya donanmalarına ait gemiler bölgede mayın arama ve kurtarma tatbikatı yapıyor.

Biden Ukrayna’yı karıştırdı

NATO askeri hazırlıkları ve Batılı siyasetçi ve diplomatların sıklaşan Kiev ziyaretleri Rusya’da tepki yarattı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yi Kiev yönetiminin uygulamalarına doğrudan müdahil olmakla suçladı. Russia Today televizyonunda soruları yanıtlayan Sergey Lavrov, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ayrılmasının hemen ardından Kiev yönetiminin yeniden operasyon kararı aldığına dikkat çekti ve “ABD sadece Ukrayna rejimi üzerinde etkili olduğu açıkça görülüyor” dedi. Kiev’in Cenevre’de sağlanan anlamayı uygulamadığını kaydeden Lavrov, “Anlaşma çerçevesinde Kiev’in uygulamaya başlaması gereken konularda hiçbir şey yapılmadı. Buna karşılık Turçinov daha ertesi sabah olağanüstü hal ilan edip halkını vurmaya başladı” iddiasında bulundu. Rus Dışişleri Bakanı, Ukrayna’da krizin tırmanması halinde Moskova’nın ne yapacağı sorusuna ise “Bize saldırılarda kesinlikle yanıt veririz. Eğer meşru haklarımıza, Ukrayna’daki Rusların haklarına doğrudan saldırılırsa Güney Osetya’da olduğu gibi uluslararası hukuka uygun olarak yanıtımızı veririz” diye uyarıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!