Vergi affında ödeme için son 7 gün

6111 sayılı af yasasından yararlananlar, aman dikkat!..

Haberin Devamı

Bu gün dahil yedi gününüz kaldı.
30 Nisan 2014 Çarşamba akşamına kadar, vadesi geçtiği halde ödemeyen borçların “tamamının” kapatılması gerekiyor.

OLAY NEYDİ?

25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6111 sayılı kanunla; vergi ve sigorta primi borcu olanlara, ihtilaflı vergi ve cezalara ve bazı borçlara, “kısmi bir af” getirilmişti. Kalan borcun ödenmesi için de 36 aylık dönemde 18 taksiti bulabilen bir “ödeme kolaylığı” getirilmişti.
Bu arada, her yıl için“en fazla iki taksitin aksatılmasına”da izin veriliyordu. İkiden fazla taksitin aksatılması durumunda “yapılandırma” bozuluyordu.
36 aylık ödeme süresi, 31 Mart 2014’de sona erdi.
2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında, her yıl en fazla iki taksiti aksatanların da (Kesinleşmiş alacakları, kesinleşmemiş veya dava aşamasındaki vergi ve cezalar ile pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanları ile ilgili) aksatılan tüm taksitleri, gecikilen her ay için yüzde 1,40 oranında geç ödeme zammı ile birlikte 30 Nisan 2014 çarşamba akşamına kadar ödemeleri gerekiyor.

AKSATILAN TAKSİTLERİN DURUMU

Eksik ödenen veya ödenmeyen taksitlerin olduğu ve Nisan ayı sonuna kadar da kapatılmadığı durumlarda;
Ödenmiş olan taksit tutarı kadar, 6111 sayılı af yasasından yararlandırılacak,
Kalan tutara vade tarihinden itibaren aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulanacak.

SÜRE UZATIMI YAPILMALI

Şu anda TBMM›de görüşülmekte olan bir “Torba Yasa Tasarısı” var.
Bu tasarıya eklenecek geçici bir madde ile “ödenmeyen ya da eksik ödenen alacaklar” için yeni bir yapılandırma sağlanabilir.
Aksatılan taksitlere, “12 ayda 6 taksitle ödeme” gibi bir “kolaylık” sorunu büyük ölçüde çözer.

Haberin Devamı

Köylerdeki gecikme zammına büyükşehir şoku

BÜYÜKŞEHİR belediyesi sınırları içindeki köylerin “mahalle” sayılması, köydeki vatandaşların, kamu borçlarına uygulanacak “Gecikme Zammı” oranını artırdı.
6183 sayılı “Kamu Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun”un 53. maddesine göre; Maliye Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilecek vergiler hariç olmak üzere, belediye sınırları dışındaki köylerde, tahsildarlar tarafından tahsil olunan kamu alacakları için ne kadar süre gecikirse geciksin (örneğin 30 ay gecikse dahi) “yüzde 10 gecikme zammı” uygulanıyordu.
Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki köylerin “mahalle” sayılması ile birlikte, köylülerin lehine olan bu uygulamaya son verildi. Bununla ilgili ayrıntılı açıklama, 2014/2 No.lu Tahsilat İç Genelgesi ile yapıldı (Bkz. www.yaklasim.com).
Bundan böyle, köylülerin kamu borçlarına da aylık yüzde 1.40, yıllık 16.80 “gecikme zammı” uygulanacak.

Yazarın Tüm Yazıları