Kampüste 'Dikkat gelengi çıkabilir' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kampüste Dikkat gelengi çıkabilir uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 12:03

ERCİYES Üniversitesi kampusünün içinden geçen yoldaki refüje, ’Dikkat Gelengi Çıkabilir’ yazılı levhalar konuldu. ’Anadolu sincabı’ olarak da bilinen gelengilerin araçların altında ezilmemesi için sürücülerin dikkatli olması amacıyla levhaların konulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim, kampus alanında Rektörlük binası ile Türkan-Tuncer Hasçalık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu arasındaki ana yoldaki refüje, ’Anadolu sincabı’ olarak da bilinen halk arasında gelengi denilen hayvanların araçların altında ezilmemesi için uyarıcı bir levha koyduklarını söyledi. Prof. Dr. Yetim, geçtiğimiz günlerde Sabancı Kültür Sitesi’nde gelengilerle ilgili toplantı düzenlediklerini, ayrıca kampus alanında toprak bir alanın, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un talimatıyla, hiçbir düzenleme yapılmadan doğal haliyle gelengilere bırakıldığını bildirdi.

Öğretim üyeleri ile öğrencilerin, "Gelengiler, üniversiteli olmaya gelmiş" diye espriler yaptığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim, şunları söyledi:

"Anadolu sincapları Rektörlük binamızın çevresini mesken tuttu. Bu hayvanlar, asfalt yola da çıkıp, araçların altında kaldıklarında ezilerek ölüyorlar. O nedenle çevre bilinci içinde hareket edip, gelengileri korumak, trafikte ölmemeleri için uyarıcı levhalar koyduk. Gerçekten dikkat çekti. Kampusdaki araç sürücüleri, buraya geldiklerinde yavaşlayıp, gelengilerin geçip geçmediklerine dikkat ediyor."

Anadolu sincabı

'Anadolu gelengisi’, ’Anadolu yer sincabı’ ya da ’Anadolu tarla sincabı’ (Spermophilus xanthophrymnus) olarak olarak da bilinir, sincapgiller familyasından Kafkaslar’dan İsrail’e kadar yayılım gösteren, ismini en çok bulunduğu Anadolu’dan alan gelengi cinsinden kemirgen türü.

Boyu 13-30 cm, kuyruğu ise 10 cm civarındadır. Ağırlığı cinse, yaşa ve yaşadığı ortama göre 85-300 gr arasında değişir. Vücudun üst kısmı kahverengi sarı, altı sarımsı gridir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!