Kayıp ihbarına 25 bin lira

Güncelleme Tarihi:

Kayıp ihbarına 25 bin lira
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 01:09

Bu yıl 23 Nisan’a 3 bin 449 kayıp çocukla girdik. 81 ilde kayıp çocuklar için arama çalışmaları yürütürken Emniyet Genel Müdürlüğü, kayıp ihbarında bulunanlara 25 bin lira ödül verecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de kayıp çocukların bulunması için emniyet-jandarma özel ekiplerle çalışma yürütüyor. Ülke genelinde bin 449’u jandarma bölgesinde olmak üzere 3 bin 249 çocuk kayıp. Çocukların 2 bin 470’i 13-18, 779’u ise 0-12 yaşları arasında. Kayıp çocukların 2 bin 800’ünü, kız çocukları oluşturuyor. Bu çocukların büyük bölümü ise Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan kaçan çocuklar.

KÖY KÖY ARAMA

Jandarma, sorumluluk bölgesindeki kayıp çocukların bulunması için bu yıl 81 ilde kurduğu özel birimlerde ailelerle birlikte çalışıyor. Köy köy, mahalle mahalle çalışma yürüten Jandarma ekipleri, aileler, okul yöneticileri, muhtarlarla da görüşerek bilinç oluşturmaya çalışıyor.

GİZLİLİK ESAS

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ise kayıp ya da kaçırılan çocuk soruşturmalarında kişilerin desteğini almak için ödül sistemi getirdi. İlk aşamada hayati tehlike oluşturan kayıp çocuklar soruşturmalarında para ödülü verilecek. Can güvenliği nedeniyle ihbarcının kimliği açıklanmayacak. Ödül miktarı ise en az 25 bin lira olacak.

Çocuklara yaşlandırma

Haberin Devamı

EGM Kriminal Daire Başkanlığı da kayıp çocukların bulunması için FBI, CIA ve Scotland Yard’dın kullandığı ‘yüz yaşlandırma’ tekniğiyle birimlere destek veriyor. Teknik için laboratuvarlar kuruldu. Özel Yazılım programı ile donatılan bu merkezde, çocuğun kayıp olduğu tarihteki fotoğrafı yüklenerek bilgisayarda yüz, göz, boyun, burun, kulak ve alın çizgileri yaşlandırılıyor ve bugünkü hali ortaya çıkarılıyor. Yaklaşık 2 yıldır var olan merkezde şu ana kadar 200’ün üzerinde çocuğun yüzü yaşlandırıldı. Bunlardan biri de Eskişehir’de 9 yıl önce 4 yaşındayken kaybolan Tarık Eymen Uslu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!