Türk-İş Kadıköy DİSK Taksim’de

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş Kadıköy DİSK Taksim’de
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 01:09

YAKLAŞAN 1 Mayıs öncesi Taksim tartışması hız kazandı. 2010 yılında 1 Mayıs kutlamalarına açılan Taksim, bu yıl işçilere yeniden yasaklandı.

Haberin Devamı

Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına 2010 yılında açıldı. O dönemde kararı savunan Başbakan Tayyip Erdoğan, kutlamaların ardından yaptığı açıklamada “Dün Taksim Meydanı’nda yaşanan o tarihi an, 2010 yılı 1 Mayıs’ı asla ve asla bir tesadüfün eseri değildir. 1 Mayıs 2010, Türkiye’nin nasıl değiştiğinin, olgunlaştığının, tabularını nasıl yıktığının, statükoyu nasıl aştığının, tahrik ve provokasyon korkularından nasıl sıyrıldığının, somut bir abidesi” demişti. Taksim’de tarihi bir gün yaşandığını belirten Erdoğan, “Bir takvim içinde hareket ettik ve Taksim yasağını kaldırmanın artık zamanı geldi” açıklaması yapmıştı. 1 Mayıs kutlamaları 2011 ve 2012 yılında da Taksim’de yapıldı.

‘ÇUKUR VAR’ DENDİ

2013 yılına gelindiğinde ise Taksim tekrar yasaklı oldu. Yasağın gerekçesi ise Taksim’de yapılan inşaat çalışmaları oldu. Bu yıl ise Taksim’de kutlamaların olmayacağı açıklanırken, İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Taksim’le ilgili bir yasaktan söz etmek yerine, kutlama yeri olmadığı için izin verilmemiştir demek daha doğru bir ifade olur” dedi. Başbakan Erdoğan da Taksim’de kutlamalara izin vermeyeceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Sendikalar ise 1 Mayıs’ın Taksim’deki kutlanmasıyla ilgili tartışmalara farklı yaklaşıyor. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, kendilerinin Kadıköy için başvuruda bulunduğunu açıklarken, “Biz yönetim kurulu toplantımızı da yaptık, hazırlıklarımızı da sürdürüyoruz” dedi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise Taksim’de yapılan kutlamaların olaylı geçtiği görüşünde.

Aslan, “Kutlamalarda olay çıkmadığı söyleniyor. Biz 2010 yılındaki ortak kutlamada Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu AKM içine kaçırmak zorunda kaldık. Ertesi yıl bildirimizi okuyamadık. Taksim’in kapalı kaldığı 2007 yılına kadar herkes neredeydi? Taksim fetişizmi doğru değil, önemli olan çalışanların taleplerinin gündeme getirilmesi, tartışılması” dedi. DİSK Başkanı Kani Beko ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlayacaklarını söyledi. Valiliğin gösterdiği alanlarda kutlama yapmayacaklarını belirten Beko, “Yenikapı’ya evet demedik” dedi. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu da kutlamalar için Taksim’e gideceklerini belirterek, “İstanbul’da bu ülkenin tüm değerlerini üreten emekçilere meydan okuyan hükümete karşı, işçi sınıfının mücadele birliği adına Birleşik Kamu İş, Taksim Meydanı’nda olacaktır” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!