Tatar hakları kâğıtta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Tatar hakları kâğıtta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 01:14

Putin’in ‘Kırım Tatarlarına, haklarının iade edileceğini’ açıklamasından sonra Tatarların yeni baskılara maruz kaldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İddiaya göre Eski Kırım Tatar Meclisi Başkanı Kırımoğlu’na “Rusya’ya 5 yıl geri dönemezsin” diye belge verildi, devlet televizyonunda ise Tatarlar sansürleniyor.

TATARLARIN 2 milyonluk nüfusun yüzde 12’sini oluşturduğu Kırım, geçen mart ayında yapılan referandumla Ukrayna, ABD ve AB’nin tüm tepkilerine rağmen, tek taraflı olarak Rusya’ya bağlanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün, 1944 yılında Sovyetler Birliği döneminde Stalin rejimi tarafından Nazilerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Sibirya’ya sürülen Tatar halkının yasal haklarının iade edilmesi için gerekli kararnameyi imzaladığını açıklamıştı. Putin, “İmzaladığım kararname sayesinde Kırım’da yaşayan azınlıklara sürgün sırasında kaybettikleri hakları geri elde etmeleri yolu açılmış oluyor” dedi. Kırım Tatar Meiclisi Başkanı Rıfat Çubarov ise Putin’in imzaladığı kararnameyi yeterli bulmadıklarını açıklayarak, “Kararname hazırlanırken, Kırım Tatar halkından tek bir temsilcinin bile görüşü alınmadı. Putin, mesela zamanında yasadışı yoldan lağvedilen Kırım Tatar Cumhuriyeti yapısına neden geri dönülmediğine hiç değinmemiş. Tatar halkı kendi geleceğini kendisi belirlemek istiyor. Kırım Tatar halkı kendi topraklarında nasıl yaşayacaklarına başkalarının lütfu biçiminde kabul etmek istemiyor” dedi.

GİRİŞ YASAĞI İDDİASI

Putin’in bu açıklamasından bir gün sonra dün ayrıca Kırım Tatar Meclisi, eski başkanları Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na,19 Nisan 2019’a kadar Rusya Federasyonu’na (referandumla Rusya’ya bağlandığı için Kırım’a) girişinin yasaklandığını açıkladılar. Kırım Tatar Meclisi Basın Sözcüsü Leyla Müslimova, Hürriyet’e açıklamasında “Rusya’nın iade ettiğini söylediği haklar hepsi kâğıtta kalıyor. Kırım Tatar halkına baskı her geçen gün artıyor. Hafta sonu Abdülcemil Kırımoğlu’nun, vatanı Kırım’a girişi yasaklandı. Rus sınır muhafızları Kırım’dan Ukrayna’ya geçerken halk liderimize önümüzdeki 5 yıl boyunca Kırım’a giremez yasağı koydu. Gerekçe olarak ise Kırım’da bulunma ve sınır geçişinde güya yaptığı ihlaller gösterildi” dedi. Ancak Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Konstantin Baharev, “Kim olduğu belirsiz biri, Kırımoğlu’nun eline sınırda bir kağıt parçası tutuşturarak 5 yıl boyunca “Kırım’a giremezsin” demiş. Böyle bir karar yok. İstediği zaman geri dönebilir” dedi.

Haberin Devamı

Rus lider Putin’in geçen hafta soruları yanıtladığı televizyon programı Kırım’da da ilgiyle izlenmişti.

Haberin Devamı


Gül’den devlet nişanı almıştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta Çankaya Köşkü’ndeki törende aynı zamanda Ukrayna Meclisi Milletvekili de olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Cumhuriyet Nişanı takmıştı. Kırımoğlu’nun 1944’te henüz 6 aylıkken ailesiyle Özbekistan’a sürgün edildiğini belirten Gül, “Sayın Kırımoğlu’nun hayatı, adeta Kırım halkının çektiği çilelerin kısa bir özetidir...” demişti.

Televizyonda sansür iddiası

Kırımoğlu’na yasak iddiası dışında Tatarlar, Kırım televizyonunda bizzat Kırım Başbakanı Sergey Aksenov tarafından liderlerine yönelik sansür emri verildiğini duyurdu. Önceki gün izne gönderilerek görevden ayrılan Kırım Televizyonu Tatarca yayınlar eski müdürü Seyidislam Keşviyev, sansüre karşı çıktığı için izne gönderildiğini söyleyerek “Sansür emri çok yukarılardan geliyor. En azından Kırım yönetimi tarafından alındığını düşünüyorum” dedi. Kırım devlet televizyonu GTRK’nin Tatar yayınları bölümünden temasa geçtiğimiz Susama Beytul isimli yetkili ise “Tatar liderlereyönelik sansür uygulanıyor mu” sorumuza “Kırım’ın genelinde olduğu gibi televizyonda da köklü değişimler elbette yaşanıyor. Fakat geçici olarak atanan yeni müdürümüzden “Tatar liderlerini göstermeyeceksiniz” şeklinde bir emir almadık” diye cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!