En çok vergi kaçağı KDV ve ÖTV’de

VERGİ Denetim Kurulu’nun 2013 yılı “Faaliyet Raporu”na göre, yapılan vergi incelemelerinde;

Haberin Devamı

- En yüksek tutarda vergi kaçağı KDV’de bulundu.En çok vergi kaçağı KDV ve ÖTV’de
- KDV’den sonra da Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) bulundu.

KAÇAKÇILIK SUÇU ARTIYOR

Bulunan yani gizlenen matrah farkı üzerinden hesaplanan (tarh edilen) vergilere baktığımızda, kaçakçılık suçu sayılan fiillerin (özellikle sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmanın) KDV, ÖTV ve gelir vergisinde arttığı fark ediliyor.
ÖTV’de, 576,6 milyon TL gizlenen matrah farkı bulunmuş. Bunun üzerinden de yüzde 446’sını bulan 2,6 milyar TL vergi hesaplanmış. Ayrıca büyük kısmı kaçakçılık suçundan kaynaklanan 5,9 milyar TL’de ceza kesilmiş.
KDV’de ise, bulunan matrah farkının (7,3 milyar TL’nin) yüzde 51’i oranında KDV (3,8 milyar TL) vergi hesaplanmış. Ayrıca, büyük kısmı “kaçakçılık suçu” bağlantılı 8,9 milyar TL’de ceza kesilmiş!

Haberin Devamı

DİĞER VERGİLER

ÖTV ve KDV’nin dışında, bulunan matrah farkına göre tarh edilen vergi yönüyle oran olarak (% 51 ile) Gelir Vergisi geliyor. Gelir vergisi mükelleflerinde de “kaçakçılık suçu” sayılan fiiller artmış durumda!..
Tutar olarak bakıldığında da Kurumlar Vergisi geliyor.
2013 yılında bulunan matrah farkı ve tarhı istenen vergi tutarı ile kesilen ceza tutarı vergi türleri itibariyle Tablo-I’de gösterilmiştir.
Önceki iki yıl ile kıyaslamalı olarak, incelenen mükellef sayısı da Tablo-II’de gösterilmiştir.
Türkiye’de toplanan vergilerin; 1/3’ü KDV, 1/4’ü ÖTV, 1/5’i Gelir Vergisi, 1/10’unun da Kurumlar Vergisi olduğunu göz önüne aldığımızda, özellikle KDV ve ÖTV’de ciddi kayıp ve kaçaklar olduğu göze çarpıyor...



En çok vergi kaçağı KDV ve ÖTV’de

Yazarın Tüm Yazıları