Tarihi dostluk stratejik ortaklığa dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi dostluk stratejik ortaklığa dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 01:14

500 yıllık dostluk, stratejik ortaklığa dönüşüyor. Arnavutluk, Türkiye'nin 17’nci stratejik ortağı olmaya hazırlanıyor. Türkiye, Arnavutluk ile imzalanacak olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Anlaşmasıyla ticaret hacmini 400 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Başbakan yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler’le birlikte Arnavutluk'a iki günlük ziyaret gerçekleştiren AK Parti İzmir milletvekili ve Parlamentolar Arası Arnavutluk Dostluk Grubu Başkanı Rifat Sait, dost ve kardeş ülke Arnavutluk ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliğine gidileceğini açıkladı. Sait, iki ülke arasındaki anlaşmanın Mayıs ayında Arnavutluk'a ziyaret sırasında imzalanacağını, bu ziyarete Başbakan Erdoğan'ın da katılabileceğini bildirdi.

Tarihi dostluk stratejik ortaklığa dönüşüyor


Tiran ziyareti öncesi, Türkiye’de bulunan Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati onuruna Ankara’da bir akşam yemeği veren Sait, Arnavutlarla 500 yıllık tarihi dostluğu, kardeşliği resmiyete döndürdüklerini söyledi. Türkiye'nin 2006’dan beri 16 ayrı ülkeyle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDK) kurduğunu, ilk olarak 19 Ocak 2006’da Türkiye-Brezilya arasında kurulan YDİK’nın ardından Arnavutluk’un 17’nci ülke olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in başkanlığında Arnavutluk’a giden Türk heyeti Arnavutluk’ta Başbakan Edi Rama ve meclis Başkanı İlir Meta tarafından kabul edilerek görüşmeler yaptılar. Arnavutluk ziyaretine Rifat Sait’in yanı sıra milletvekilleri Gülay Dalyan, Mustafa Bilici, Mustafa Erdem ve Faik Tunay ve TİKA Başkanı Serdar Çam da eşlik etti. Başbakan yardımcısı Emrullah İşler başkanlığındaki Türk heyeti Arnavutluk’ta TİKA tarafından restore edilen Kruja Camisinin açılışını da yaptı. Heyet, ALSAR Vakfı ve TİKA’nın Tiran ofisini ziyaret etti. Türk heyeti Arnavutluk Başbakan yardımcısı Niko Peleshi’nin onurlarına verdiği yemeğe de katıldılar. Bu yemeğe Arnavutluk Sağlık Bakanı İlir Begja da katıldı.

Tarihi dostluk stratejik ortaklığa dönüşüyor


HEDEF 1 MİLYAR DOLAR
Arnavutluk ziyareti sonrası bir açıklama yapan Rifat Sait, muhtemelen Mayıs ayı sonunda Başbakan başkanlığında bir heyetin Arnavutluk’u ziyaret edebileceğini bildirdi. Arnavutluk ile Yüksek Düzeyli İşbirliği anlaşması yapılacağını belirten Sait, Arnavutluk ile karşılıklı yatırımların 2 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. 400 milyon dolar olan dış ticaret hacminin de 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!