Bozdağ: Yasak ama başvuruyorlar

Güncelleme Tarihi:

Bozdağ: Yasak ama başvuruyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 15:35

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Mansur Yavaş'ın Ankara seçimleri için Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu hakkında "Herkes AYM’ye başvuruyor yasak olan konuda bile. Buna engel olma imkanı yok. Ancak ön inceleme sırasında mahkemenin bu kararı reddetmesi lazım" dedi.

Haberin Devamı

İşte Bozdağ'ın NTV canlı yayınındaki konuşmasından satırbaşları

GÜL YENİDEN ADAY OLUR MU ZAMAN GÖSTERECEK

Sayın cumhurbaşkanımız çok başarılı şekilde görevini yerine getiriyor. Cumhurbaşkanı yeniden aday olur mu zaman gösterecek. Elbette Ak Parti’nin şu andaki kurucu genel başkanı ile Cumhurbaşkanı’nın böyle önemli bir konuyu konuşmasından daha doğal bir şey olamaz AK Parti geleneği içinde Başbakanımızın seçilemediği dönemde AK Parti’nin grup başkanı ve ilk başbakanı oldu. Başbakan Siirt’ten seçildiğinde resmi sonuçlar kesinleşmeden sayın Gül, başbakanlıktan istifa etti ve başbakanımızın yolunu açtı.

ÖRNEK OLABİLECEK BİR UYGULAMA ÇIKACAKTIR

Bir insanın gelebileceği en büyük makam cumhurbaşkanlığıdır. Başbakan da 2007’de bu kez başka bir davranış ortaya koydu ve sayın cumhurbaşkanımızı aday olarak ilan etti. AK Parti’nin geleneğinde fedakarlık örneği görüyoruz. İkisinin arasında Türkiye’ye örnek olacak bir uygulama çıkacağına inanıyorum. Tartışma ve kavga oldu mu kavga eden her iki tarafın da kaybettiğini görüyoruz. Bu tartışmaların içine Türkiye’yi sokmak isteyenlerin çok olacağına inanıyorum.

SEÇİM BARAJI

Haberin Devamı

Eğer milletin temsilcilerini güçlendirmek istiyorsak genel başkanın iki dudağı arasından çıkarıp vatandaşın atacağı oyla seçilmesini sağlamalıyız. Esasında yasamayı ve milletvekilini güçlendiren, parti otoritesini zayıflatan bir yönü var. 0 baraj olduğu içinde Türkiye’de ne kadar parti varsa Parlamento’da temsil edilmesini sağlar. İstanbul’da bir seçim çevresinden 30 vekil çıkıyor. 30 vekilin milyonlarca seçmeni tanıması imkanı yok. Benim ilim Yozgat 4 vekil çıkarıyor. Bir nevi daraltılmış bölge. Vekiller ile onları seçen vatandaş arasında kuvvetli bir bağ oluşturuyor. Partilere de güç katacaktır. Her parti daha diri olmak için çalışacaktır. Dar ve daraltılmış bölge… Bunlardan hangisini tercih edecek AK Parti bunun çalışmalarını yapıyor.

CHP NEDEN KAÇIYOR

Biz bu işi ele alacaksak doğru ele almamız lazım. Baraj ile milletvekili sayısını beraber düşünmemiz lazım. Halkın dediği oluyor. CHP neden bundan kaçıyor anlamıyorum. Baraj 3’e insin diye önerge veriyor ama dar bölgede 0 baraj var.

Haberin Devamı

AK PARTİ’NİN KENDİ SİYASİ GELECEĞİ İÇİN HESAP YAPMASI NORMAL

AK Parti’nin kendi siyasi geleceği için hesap yapması normaldir. Ben muhalefet partilerinin karşı çıkmak yerine ‘Benim de planım bu. Ben de bunun hesabını yapıyorum’ desin. Türkiye’de muhalefet kendi planlarını ortaya koymak yerine AK Parti’ye karşı AK Parti’nin ortaya koyduğu iradeyi engellemek üzerine siyaset dizayn etmeye çalışıyor.

EN ÇOK AK PARTİ VEKİL ÇIKARACAK

Şu andaki mevcut sistem partileri güçlendirmiyor. AK Parti daha çok çalışacaktır ve elbette ki en çok vekil çıkaran parti AK Parti olacaktır.

YSK’NIN SAĞLIKLI İŞLEMESİ İÇİN BİR TASARI

YSK şu anda Türkiye’de en kritik görevi ifa ediyor ama hala teşkilat kanunu yok. Şu anda teşkilat yasa tasarısı taslağı hazırlanmış durumda. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edeceğiz. Böylece YSK ilk kez teşkilata sahip olacak. Karar alma mekanizmaları ile ilgili bir kanun değil. Bir nevi YSK’nın kurulu dışında genel müdürlükler ihdas ediliyor, daire başkanlıkları ihdas ediliyor, il seçim müdürlükleri kuruluyor. Bu YSK’nın sağlıklı işlemesi için bir tasarı…

Haberin Devamı

AYM’NİN REDDETMESİ LAZIM

Bütün anayasamız bütün seçim ihtilaflarını karara bağlanmasını YSK’ya vermiş. Son sözü YSK söyler. Ne AYM’nin ne de başka bir mahkemenin söz söyleme hakkı ve yetkisi yok. Başvuru yapıldı ama anayasanın seçim maddesi ‘’Seçim ihtilaflarını YSK karara bağlar. YSK kararları aleyhine hiçbir merciye başvurulamaz’’ diyor. Buna AYM de dahil. Aksi takdirde YSK kararlarını yargıya açarsanız seçimleri gerçekleştirme imkanınız ortadan kalkar. Anayasa buna izin vermiyor. Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş maddesinde de ‘yargı yolu kapalı olan konuların da bireysel başvuruya konu edilemeyeceği’ yazıyor. Çok açık. Herkes AYM’ye başvuruyor yasak olan konuda bile. Buna engel olma imkanı yok. Ancak ön inceleme sırasında mahkemenin bu kararı reddetmesi lazım. Çünkü çok açık anayasaya aykırılık var.

Haberin Devamı

YAZ KARARNAMESİ RUTİN

Hakim ve savcıların tayinleri HSYK 1. Dairesi tarafından yapılmaktadır. HSYK yaz aylarında büyük bir kararname yayınlar. Bu rutindir. Bu rutin bir tayin kararnamesidir.
Devletin içinde görev yapan kamu görevlileri herkes anayasa, yasalar ve resmi amirleri kimse onlarla birlikte görevlerini ifa etmeliler. Yasanın dışında başka yerden emir alırsa orada biz hukuk devletinden bahsedemeyiz.
Sevebilir, sayabilir o ayrı ama görevine yasalar çerçevesinde yapmak zorunda. Yasa dışı hareket edenler karşılarında yasayı bulurlar.

ADANA’DAKİ TAHLİYE KARARINI VEREN HAKİM: BİR HAKİE BU ÜSLUP YAKIŞIYOR MU?

Hakimle alakalı bilgim yok. Söylediği ifadeyle alakalı olarak hakimler kararlarıyla konuşmalıdır. Bir hakim kararını savunması gerektiğini duyuyorsa yanlış demektir. Kararlarına da kendilerine de güven kalmaz.
Açıklamalarıyla konuşuluyorsa bir hakim kararlarında sıkıntı var demektir.
Konuşurken herkesin bir usul ve edeple konuşması lazım.
Başbakanımızın bir eleştirisi olmuş. Hakimin cevabı ‘torba değil ki ağzını büzesin’ şeklinde. Bir hakime böyle bir üslup yakışıyor mu?
Sizi eleştiren bu ülkenin Başbakanı. ‘’Ben kararımı verdim’’ dersin.
Başbakan’a hakaret eden bir üslupla cevap veriyor.

Haberin Devamı

BU HAKİM ‘BEN TARAFIM’ DEMEK İSTİYOR

Edep, ahlakımız bunu kaldırmaz. Bu açıklamayı yapan ‘Ben tarafım. Kararımı eleştirenlere hakaret ederim’’ diyor ki. Bu yargıya güveni zedeler.
Bu hakim Başbakan’a karşı bunu söylerse benim buna davam düşerse ne olur diyor vatandaş.
Hakim ve savcıların kararlarıyla konuşmaları ve onun dışında açıklama yapmamaları doğru olandır.

İMRALI’YA ZİYARETİN ERTELENMESİ

Geçen hafta yapılacak diye bir takvim yoktu. Başvuruları oldu. Bu hafta sonu cumartesi gidebileceklerini söyledik. Biz kendilerine cumartesi için izin verdik. Yaptıkları açıklamalar bu bilgiye rağmen yapılan açıklamalardır.
Tabi bu tabana yönelik açıklamalardır.

GAZETECİLER GİDECEK Mİ?

Bu konuda henüz verilmiş bir kararımız yok. Gitme konusunda karar olursa isimler konusunda karar vermek zor değil.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!