Yavaş'tan Ankara için bilimsel rapor

Güncelleme Tarihi:

Yavaştan Ankara için bilimsel rapor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 13:42

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, 30 Mart seçimlerine ilişkin usulsüzlük iddialarından vazgeçmiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) başvurularını reddetmesi üzerine, son çare olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Yavaş, iddialarını bilimsel bir rapor haline getirdi. Yavaş'ın ekibinin hazırlattığı bilgisayar yüksek mühendisi Bilgehan Turhan imzasını taşıyan istatiksel raporda, 30 Mart seçimlerinde YSK'dan alınan tutanakların büyük bölümünde "mühür" bulunmamasına dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Mansur Yavaş'ın hazırlattığı raporda "mühür" olmayan tutanaklarda AK Parti'nin CHP'ye oranla açık ara önde olduğu, "mühürlü tutanaklarda" ise, CHP'nin birinci parti göründüğü belirtiliyor.

"NORMAL DEĞİL..."

Raporda, YSK'daki mühürsüz tutanaklar "normal ve usule uygun olmayan bir durum" olarak değerlendirilerek, mühürlü ve mühürsüz tutanaklar üzerinde yapılan detaylı inceleme yer alıyor.
Rapordaki inceleme sonuçları şöyle;

* Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda AK Parti lehine ve CHP aleyhine önemli bir fark vardır.
* Mühürlü tutanaklara karşılık gelen oylar (ki bu oylar Ankara genelinin %77,81'lik büyük bölümünü temsil etmektedir) göz önüne alındığında CHP birinci parti olarak görünmektedir.
* Mühürlü tutanaklara karşılık gelen oylar ve Ankara genelinde gerçekleşen durum birbirlerine benzer istatistiksel görünümlere sahipken, Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda ciddi bir sapma gözlemlenmektedir.

Raporda şöyle denildi;

Haberin Devamı

"Mühürsüz tutanaklardaki oy dağılımının ciddi bir istatistiksel kayma gösterdiği tezini kanıtlamak için, bir simülasyon yazılımı geliştirdik. Gerçekleştirdiğimiz simülasyon yazılımı sayesinde, gerçek verileri deneysel olarak kullanıp, Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen sandıkların ait oldukları oy verme bölgesi içerisindeki dağılımının birebir aynısı olacak şekilde, değişik kombinasyonlarda yüzlerce kez oluşturabildik. Oluşturduğumuz bu yüzlerce değişik kombinasyon verilerini kullanarak
yaptığımız deneyler sonucunda, mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda AK Parti lehine ve CHP aleyhine oluşan durumun istatistiksel olarak normal bir durum olmadığını ortaya koyduk."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!