“Kırımoğlu’na giriş yasağı yok”

Güncelleme Tarihi:

“Kırımoğlu’na giriş yasağı yok”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 12:41

Kırım Tatarlarının Kiev'de yaşayan lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin yasaklandığına dair haberler yalanlandı.

Haberin Devamı

Kırımoğlu’nun Kırım’a giremeyeceğine dair alınmış herhangi karar bulunmadığını açıklayan Kırım parlamentosu Başkan Yardımcısı Konstantin Baharev, “Kim olduğu belirsiz biri, Kırımoğlu’nun eline sınırda bir kağıt parçası tutuşturarak, beş yıl boyunca Kırım’a giremeyeceğini söylemiş. Yok böyle bir karar. İstediği zaman geri dönebilir" dedi.

Baharev, "Kırım parlamentosu bundan bir süre önce gerçekten Kırım’da istenmeyen 300 Ukraynalı yetkilinin yer aldığı listeyi görüşmüş ve yayımlamıştı. Ancak bu listede Tatar Meclisi eski Başkanı ve Tatar halkı lideri Kırımoğlu yer almıyor” diye konuştu.

“Kırımoğlu’na giriş yasağı yok”

Kırımoğlu'na verilen sözde belgede ne bir imza ne de bir mühür bulunuyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Ukrayna Parlamentosu üyesi olan, Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin yasaklandığına dair açıklama Kırım Tatar Meclisi tarafından yapılmıştı.

Kırımoğlu, hafta sonunu geçirdiği Kırım'dan Ukrayna'ya geçerken kendisine iletilen 'yasak kararı'nı tanımayacağını belirtmişti. Kırım'a geri döneceğini söyleyen Kırımoğlu, "Bu karar ne kadar 'medeni' bir devletle uğraştığımızın göstergesidir" demişti.

Kırımoğlu'yla ilgili haber, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün, 1944’te Sibirya’ya sürülen Kırım Tatarlarının yasal haklarının iade edilmesine imkan veren kararnameyi imzalamasının ardından geldi. Sürgün edilmeden önce Kırım nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan Tatarlar, günümüzde yüzde 13 ile azınlık statüsünde yaşamlarını sürdürüyor.

“Kırımoğlu’na giriş yasağı yok”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Kırımoğlu’na Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Cumhuriyet Nişanı takdim etmişti.

ERDOĞAN, PUTİN'LE KIRIM TATARLARININ DURUMUNU KONUŞMUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan krizden Kırım'daki Tatar Türklerinin zarar görmemesine büyük önem verdiklerini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Kırımoğlu ile Ankara'da bir araya geldiğine de dikkati çeken Erdoğan, taraflar arasındaki diyaloğun önemine işaret etmişri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!