Biden: Ukrayna ikinci kez Turuncu Devrim fırsatını yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Biden: Ukrayna ikinci kez Turuncu Devrim fırsatını yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 11:48

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ülkesinin Ukrayna'daki geçici yönetime desteğini göstermek için Kiev'e gitti. Turuncu Devrim için ikinci bir fırsatın yakalandığını belirten Biden, “Bütünlük içinde bir Ukrayna’nın inşa edilmesi için ülkenin liderlerine yardıma hazırız” dedi.

Haberin Devamı

Biden: Ukrayna ikinci kez Turuncu Devrim fırsatını yakaladı

Ukrayna Parlamentosu’nda milletvekilleri ile bir araya gelen Biden, ABD’nin yeni Ukrayna’ya her türlü ekonomik desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Biden milletvekillerine “Yolsuzluk kanseri” ile mücadele etmelerini istedi.

Biden’ın görüştüğü dokuz milletvekili arasında, 25 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan üç isim de vardı. Biden adaylara, “25 Mayıs seçimleri Ukrayna tarihinin en önemli seçimi olacak” dedi.

Geçici Ukrayna hükümetinin yetkilileri ile görüşecek olan Biden'ın, ABD'nin Kiev yönetimine teknik destek vereceğini açıklaması bekleniyor. Bu desteğin ekonomik ve enerji konularında danışmanlık içereceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kerry ve Lavrov telefonda görüştü
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün bir telefon görüşmesi yaptı. İki bakan Ukrayna'da pazar günü çıkan çatışma nedeniyle karşılıklı olarak Rusya'yı ve ABD'yi suçladı.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Lavrov Kerry'den "Kiev'deki 'çabuk sinirlenen tipler'in kanlı bir çatışma çıkarmasına mani olmasını" istedi.

ABD'den yapılan açıklamada ise Kerry'nin Lavrov'dan, gerekirse Doğu Ukrayna'daki Rusya yanlısı eylemcilere örgütlendikleri binalardan ve kontrol noktalarından çekilme çağrısı yapmasını talep ettiği belirtildi.

Rusya, Ukrayna, AB ve ABD yetkilileri geçen hafta İsviçre'nin Cenevre kentinde Ukrayna'daki krizi ele almış ve anlaşmaya varmıştı. Anlaşma uyarınca ülkede şiddet son bulacak, yasadışı silahlı örgütler de silahlarını teslim ederek, işgal ettikleri binalardan çekilecekti.

Biden: Ukrayna ikinci kez Turuncu Devrim fırsatını yakaladı


"Rus askerleri Sloviansk'ta görüntülendi"
ABD ise pazartesi günü bir dizi fotoğraf yayımlamış ve Rus özel güçlerinin Ukrayna'nın doğusunda savaştığını iddia etmişti.

Haberin Devamı

BBC tarafından teyit edilemeyen fotoğrafların Ukraynalı diplomatlar tarafından ABD'ye ulaştırıldığı belirtiliyor.

Fotoğraflarla ilgili Rusya'dan herhangi resmi bir açıklama gelmedi.

Fotoğraflardaki kişi, Kramatorsk ve Sloviansk şehrindeki eylemlerde yer alıyor. Aynı kişinin 2008'de Rusya'nın Gürcistan'a yaptığı operasyonda da bulunduğu iddia ediliyor.

"Provokasyon" iddiası
Ukrayna'nın Sloviansk kentinde cumartesi günü Rusya yanlısı eylemcilerin kurduğu kontrol noktasına yönelik silahlı saldırıda üç kişi öldürülmüştü. Saldırıda öldürülenler bugün toprağa verilecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırının arkasında radikal milliyetçi Sağ Sektör grubunun olduğunu iddia etmişti.

Haberin Devamı

Kiev'den yapılan açıklamada ise olayın Rusya gizli güçleri tarafından düzenlenen bir "provokasyon" olduğu iddia edilmişti.

Biden: Ukrayna ikinci kez Turuncu Devrim fırsatını yakaladı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!