Köşk adayının şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Köşk adayının şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 11:08

CHP, 30 Mart seçimlerinin ardından hafta sonu gerçekleştirdiği kritik Parti Meclisi toplantısında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde izlenecek stratejiyi de ele aldı.

Haberin Devamı

Toplantıda, CHP'nin Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, diğer partilerle ortak aday arayışına girmek yerine, seçimlere "kendi adayı ile girmesi" üzerinde görüş birliği oluştu.
CHP'nin "seçime kendi adayımızla gireriz" kararının ardından da, gözler kimin aday gösterileceği konusunda Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na döndü.
Kılıçdaroğlu, son iki yıldır yaptığı açıklamalarda, CHP'nin olası cumhurbaşkanı adayı konusunda ipuçlarını vermişti. İşte, Kılıçdaroğlu'ndan, CHP'nin olası Köşk adayına ilişkin şifreler;

KADIN, SİVİL, SİYASAL KİMLİĞİ ÖNE ÇIKMAYAN

CHP Lideri, son iki yıldır yaptığı açıklamalarda, pek çok kez, Köşk'te "bir kadın Cumhurbaşkanı görmek istediğini" söylemişti. Özellikle 2013 yılında, bu konuda sorulan tüm sorulara, "kadın aday" diyerek yanıt veren Kılıçdaroğlu'nun, bu konuda 2014 yılında yaptığı açıklamalarda aynı oranda ısrarlı olmadığı dikkat çekti. CHP Liderinin, son birkaç aydır, Cumhurbaşkanı adayına ilişkin sorulara verdiği yanıtlarda, "kadın aday" ifadesini kullanmaması dikkat çekici.

Haberin Devamı

SİVİL CUMHURBAŞKANI

Kadın aday konusunu dillendirmemesine rağmen, CHP Lideri son dönemde üzerine basarak "sivil aday" ifadesini kullanmaya başladı. Kılıçdaroğlu, "sivil aday" vurgusu ile, Ankara kulislerinde Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un adaylığı konusundaki söylentilerin önünü kesmiş oldu.

SİYASAL KİMLİĞİ ÖNE ÇIKMAYAN

Kılıçdaroğlu'nun aklındaki Cumhurbaşkanı adayı konusunda sürekli tekrarladığı unsur ise, "siyasal kimliği öne çıkmayan, bir partiye aidiyeti olmayan" vurgusu. CHP Lideri, bu ifade ile kendi partisinden herhangi bir ismin de adaylık için önünü kapatmış görünüyor. Böylece Deniz Baykal, Emine Ülke Tarhan gibi Cumhurbaşkanlığı adaylığı için kulislerde konuşulan isimlerin de şansı azalıyor.

HERKESİ KUCAKLAYAN, TOPLUMUN HER KESİMİNDEN OY ALABİLEN

CHP Lideri'nin bir başka kriteri ise, Köşk'e aday olacak kişinin, "herkesi kucaklayan, toplumun her kesiminden oy alabilen" biri olması. CHP Lideri, aklındaki adayın "dünya dengelerini okuyabilen ve iyi eğitimli" olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Haberin Devamı

İTTİFAK OLABİLİR

Kılıçdaroğlu'nun önemli bir açıklaması da, Köşk adaylığı konusunda "ittifak yapmaya" sıcak yaklaşması. CHP Lideri, CHP çatısı altında bir ittifaka "hayır" demeyeceğini, şu sözlerle açıklamıştı;
"her yurttaşın kabul edeceği biri olmalı. Adı ittifak, veya başka bir şey olabilir. Karşıtlığım yok. Her partinin Türkiye'yi temsil edebilecek, güven veren bir insanın o koltukta olmasını isteyeceğine inanıyorum."

KİM OLABİLİR?

Kılıçdaroğlu'nun ortaya koyduğu "kadın, siyasal kimliği olmayan, sivil" kriterleri göz önüne alınınca da, Ankara kulislerinde şimdiden dillendirilen birkaç isim kalıyor; Kulislerde özellikle Deniz Ülke Arıboğan ile Ümit Boyner'in isimleri, CHP'nin Köşk adayları olarak konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!