Kabinenin çocuk yüzü

Güncelleme Tarihi:

Kabinenin çocuk yüzü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 07:04

Anadolu Ajansı (AA), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, "Türkiye'yi yöneten siyasetçilerin çocukluk fotoğrafları", "81 İlden 81 Çocuk" ve "Suriyeli Çocuklar" isimli hazırladığı üç ayrı fotoğraf seçkisi ile kutlayacak.

Haberin Devamı

Türkiye'yi yöneten ve ülkenin geleceğini şekillendiren önemli kararlar veren siyasetçiler de bir zamanlar çocuktu.

Anadolu Ajansı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve bazı bakanların çocukluk fotoğraflarını paylaştı.

Bunlar arasında, hayatını anlatan "Usta'nın Hikayesi" adlı belgeselde çocukluğunda "hareketli olduğunu, sokaklarda çelik çomak, uzun eşek ve yakartop, evde ise dama, dokuz taş gibi oyunlar oynadığını, kandillerde kule oluşturup ateş yaktıklarını, Rize'de çay ve fındık topladığını" dile getiren Başbakan Erdoğan'a ait kareler yer alıyor.

Ayrıca Başbakan yardımcılarından Babacan'ın yöresel kıyafetli fotoğrafının yanı sıra Arınç ve Atalay'ın beyaz yakalı önlükleriyle çektirdikleri fotoğraflar da bulunuyor.

Fotoğraflarda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da okul önlükleriyle görülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin bahçe içinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ailesiyle çektirdiği karelerin yanı sıra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın çocukluk ve gençlik hallerini de görmek mümkün.

Suriyeli çocuklar bayramlarından habersiz

Ülkelerinde üç yıldır süren iç savaş dolayısıyla Suriyeli çocuklar, bu yıl da Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan'ı bayram sevinciyle kutlayamıyor.

AA arşivinden derlenen 23 fotoğraf seçkisi bombaların yıktığı binalar arasındaki çocuklar, ölen yakınlarına ağlayan, çatışmalarda yaralanan çocuklar, ailelerin Türkiye'ye sınırdan geçmeleri, çadırkentlerden yaşam kesitlerini yansıtıyor.

Çocuklar, savaşın her türlü kederine rağmen, zaman zaman hayata gülen gözlerle de bakabiliyor.

81 ilden 81 çocuk

TBMM'nin, 1920 yılında açılmasıyla kutlanmaya başlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Meclis çatısı altında Türkiye'nin mozaiği çocuklarla yansıtılacak.

AA arşivinden her ili temsilen seçilen bir fotoğraftan oluşan "81 İlden 81 Çocuk" konulu multimedya, hem meclis ekranlarında hemde TBMM TV'de gün boyu gösterilecek.

İllerin iklim, coğrafya, geçim kaynakları, tarihi eserleri, kültürel özelliklerini ve gündelik yaşamlarını çocuklarla yansıtan fotoğraflarda, Edirne'nin Kakava Şenliklerinden Van'ın karlı yollarına, Şanlıurfa'nın pamuk tarlalarından Pamukkale'nin travertenlerine birbirinden ilginç kareler yer alıyor.

Seçki'de İstanbul'u temsilen ise Atatürk ile manevi kızı Ülkü Adatepe'nin bir karesi bulunuyor.

Seçkiler AA'nın zengin arşivinden oluşturuldu

AA Görsel Haberler Yönetmeni Ahmet Sel, "Türkiye'nin en zengin fotoğraf arşivine sahip AA, ülkenin sadece bugününü değil, dününü de göstermeyi görev biliyor" dedi.

Bakanların çocukluk fotoğraflarının, bugünün yönetici pozisyonunda olan kişilerin halkın içinden geldiğini gözler önüne serdiğini söyleyen Sel, çoğunun mütevazi ortamlarda çocukluk ve ilk gençlik dönemlerini geçirdiğini, yarının bakanlarının da bugün Anadolu'nun herhangi bir köyünde yaşıyor olabileceğini düşündürdüğünü ifade etti.

Sel, AA foto muhabirlerinin 81 İlden 81 Çocuk seçkisinin ise Anadolu'nun kültürel çeşitliliğini yansıtmasının yanı sıra çocukların umutlarını, iyimser bakışlarını ve beklentilerini gösterdiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!