Meslek odalarından Ulus davası

Güncelleme Tarihi:

Meslek odalarından Ulus davası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 01:51

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.03.2013 tarih ve 490 sayılı kararı ile onaylanan Ulus tarihi kent merkezi kentsel sit alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planına dava açtı.

Haberin Devamı

Yürütmenin durdurulması talebi ile açılan dava hakkında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi:
“Melih Gökçek hatalı planlar ve uygulamalar yaptırıyor. Süreç yargıya taşındığında da sinirleniyor. Gökçek’in plan yapma konusundaki hatalı davranışları yargı kararları ile defalarca tescil edildi. Ulus, Roma dönemi yapıları, Osmanlı dönemi yapıları, erken Cumhuriyet yapıları ve modern mimarlık örnekleri ile Ankara’nın kültürel mirasının kalbidir. Ulus’ta yapılacak her hatanın telafisi yüzyıllarca giderilemez. Bu derece önemli bir bölgede yapılacak koruma ve kullanma amaçlı planlama çalışmaları dünya çapında kabul görmüş bilimsel yöntemler ve ilkelerle yapılmalı. Gökçek’in günü birlik kararları ile Ulus’ta yapılacak her planlama, tamiri nesillerce onarılamayacak bir zarar yol açar. Ulus Ankara’nın tarihidir. Yapılan plan da Hacıbayram’dan Ankara Kalesi’ne Ulus merkezine kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Bu alanlarda yeni yapılaşmalara izin verilmesi, kültür varlıklarının yitirilmesine neden olur.

Haberin Devamı

KORUMA KURULU ONAYI YOK

Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 ölçekli planı içerisinde yer alan bölgeler, (Kentsel Arkeolojik Sit’ niteliği taşımaktadır. Koruma Kurulu planı onaylamadan önce hiçbir tespit ve korunması gereken tarihi yapılara ilişkin envanter çalışması yapmamıştır. Plana dahil edilen Kale’nin güneydoğusunda, park kararı var. Tarihi dokuda geniş bir açılmaya neden olacak, bu mevcut dokuyu tümüyle ortadan kaldıracak park alanı kararıdır. Melih Gökçek Ankara’ya büyük bir haksızlık yapıyor buna izin vermeyeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!