"Suriyelilerle yaşamaya alışın"

Güncelleme Tarihi:

Suriyelilerle yaşamaya alışın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 01:42

MANİSA'da düzenlenen 'Göç İstatistikleri ve Güncel Sorunlar' adlı panelde konuşan İngiltere Regent's University London öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Türkiye'nin kalabalık bir Suriyeli göçmen nüfusla yaşamaya alışması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı


Türkiye İstatistik Kurumu Manisa Bölge Müdürlüğü ile Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 'Göç İstatistikleri ve Güncel Sorunlar' adlı panel düzenlendi. İngiltere Regent's University London öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Sirkeci ve TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, panelist olarak katıldı. Uzmanlık alanlarından bir tanesinin uluslararası göç olduğunu ifade eden Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, 2009 yılından bu yana Türkiye'nin de dahil olduğu, Avrupa Birliği'nin desteklediği göç istatistiklerini geliştirme programı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Sirkeci, Türkiye'de göç istatistiklerinin toplanması, derlenmesi ve yayınlanmasında standardizasyon çalışması yaptıklarını bildirdi. Türkiye'nin son yıllara kadar özellikle uluslararası göç meselesine biraz uzak ve yabancı kaldığını ifaden eden Sirkeci, son yıllarda çok ciddi bir göç ülkesi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Haberin Devamı

Özellikle Suriye krizinden sonra yabancı ülke doğumlu nüfusun ortaya çıktığını ve çıkmaya devam edeceğini kaydeden Prof. Dr. Sirkeci, bunların kamu planlamasında, hizmetlerin sağlanmasında dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Sirkeci, "Suriye'de çatışmalar sürüyor. Bunun yüzünden kaçan nüfus hala var. Güvenli ülkelere yöneliyorlar. Bir kısmı kamplarda ağırlanıyor, bir kısmı da Türkiye sınır nedeni ile akrabaları olan insanlar. Suriyeli göçmenler Türkiye'de yeni değil. Eskiden de vardı. Orada yerleşmiş göç rejimi söz konusu. Sadece son 2-2.5 yılda sayının aniden çok artması dikkat çekiyor. Bundan sonra daha yavaş bir gelişme bekliyoruz. Türkiye kalabalık bir Suriyeli göçmen nüfusla yaşamaya alışmalı. Şu an bulunduğumuz noktada Suriye'de böyle bir barış ortamının çok yakın olduğunu söylemek mümkün değil. Bu nedenle Türkiye'ye gelen nüfus uzun süre kalabilir diyebiliriz" diye konuştu.

MANİSA GÖÇ VEREN BİR İL
TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol da kentin nüfusu hakkında bilgiler verdi. Manisa'nın son yıllarda göç alan değil göç veren bir il konumuna geldiğini kaydeden Akyol, özellikle üniversite öğrencilerinde büyük bir göç yaşandığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!