Kuzey Kore'de 'nükleer' hareketlilik

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Korede nükleer hareketlilik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 09:27

Güney Kore, ABD Başkanı Barack Obama'nın bölgeye yapacağı ziyaret öncesi, Kuzey Kore'deki "Punggye-ri" nükleer deneme sahasında olağan dışı bir hareketlilik gözlemlendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Pyongyang yönetiminin sürpriz bir nükleer deneme yapma hazırlığında olabileceğini ya da böyle bir eylemde bulunacakmış izlenimi yaratmaya çalıştığını belirtti.

ABD Başkanı Obama, 23-29 Nisan arasında Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler olmak üzere dört ülkeyi kapsayan Asya turuna çıkıyor.

Kuzey Kore, geçmişte üç kez nükleer deneme yapmıştı. Son olarak Şubat 2013'te yaptığı nükleer deneme, Kore Yarımadası'nda aylarca gerilimin yükselmesine neden olmuştu. Daha önceki denemeler 2006 ve 2009 yıllarında yapılmıştı. Tüm bu denemeler, nisan aylarına denk gelmiş ve BM'nin Pyongyang yönetimine yaptırımlarıyla sonuçlanmıştı. BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin nükleer denemeler ve füze denemeleri yapmasını yasaklayan kararı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Nisan ayı, Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il Sung'un doğumgünü ve ordunun kuruluş yıldönümünün bu ay kutlanması nedeniyle Kuzey Kore takviminde önemli bir yer tutuyor. Kuzey Kore geçen ay sonunda "yeni bir tür" nükleer deneme tehdidinde de bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!