Rusya’dan Tatar açılımı

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan Tatar açılımı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 01:01

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1944’te Sibirya’ya sürülen Kırım Tatarlarının yasal haklarının iade edilmesine imkan veren kararnameyi imzaladığını açıkladı.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1944 yılında Stalin rejimi tarafından Sibirya’ya sürgün edilmiş Kırım Tatar halkının yasal haklarının iade edilmesi için gerekli kararnameyi imzaladığını açıkladı. Rusya Devlet Konseyi’nde Kırım Tatar halkıyla geride kalan azınlıkları yakından ilgilendiren kararnameyi imzaladığını duyuran Putin, “Kırım’ın Rusya Federasyonuna katılmasından sonra yapmamız gereken acil işlerin başında yer alan mağdur edilmiş azınlıklar kararnamesini bugün imzalamış bulunuyorum. Böylece 1944 yılında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin rejimi tarafından sürgüne gönderilmiş Tatar, Alman, Ermeni ve Yunan azınlıklarının mağduriyetini tanımış oluyoruz. İmzaladığım kararname sayesinde Kırım’da yaşayan azınlıklara sürgün sırasında kaybettikleri hakları geri elde etmeleri yolu açılmış oluyor” dedi. Sürgün edilmeden önce Kırım nüfusunun yüzde 60 bölümünü oluşturan Tatarlar, günümüzde yüzde 13 ile azınlık statüsünde yaşamlarını sürdürüyor.

Kırım Las Vegas oluyor:

Bu arada Putin, 18 Mart’ta tek taraflı Rusya’ya bağladığı Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nda gazinolar bölgesi oluşturulması için Rusya Parlamentosu’na yasa tasarısı sundu. Rus topraklarında sadece dört bölgesinde Vladivostok, Altay bölgesi, güney Krasnodar ve Kaliningrad bölgesinde kumarhane açılabiliyor. Diğer bölgelerde kumarhane açmak, kumar oynatmak katı bir şekilde yasak. Rusya’ya katılma kararı alan Kırımlılara karşı bir takım ekonomik açılımlarda bulunan Moskova Yönetimi, yeni arayışlar içinde. İşte bu çerçevede Putin Yönetimi, 5’nci kumarhane bölgesinin Kırım’da açılması için Parlamento’ya başvurdu. Rusya, bu uygulamayla hem yerli, hem de yabancı turisti bölgeye çekmeyi umuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!