Ankaralıların ödediği 300 $ yandı

Güncelleme Tarihi:

Ankaralıların ödediği 300 $ yandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 01:51

Ankara Hürriyet, kartlı doğalgaz sayacı kullanan Başkentlilerin, sayaç bağlantısı sırasında verdikleri 300 dolarlık depozito ücretinin akıbetini Başkentgaz’a sordu. Başkentgaz yetkilileri, “300 dolarlık tutar güvence bedeli değil; servis hattı, proje, işçilik ücretiydi” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Kartlı sistem kullanarak doğalgaz alan ve faturalı sisteme geçmek zorunda kaldıklarını iddia eden Başkentliler, Maltepe’de bulunan Başkentgaz satış bürolarında uzun kuyruklar oluşturdu.
Daha önce verdikleri 300 dolarlık depozito bedelinin de yok sayıldığını ve geri ödenmediğini dile getiren Ankaralılar, “Zamanında kartlı sisteme 150 dolar hat bedeli 150 dolar da güvence bedeli verdik. Ancak şimdi faturalı sisteme zorunlu olarak geçirdikleri halde paramızı alamıyoruz. Yeni sisteme de 406 lira veriyoruz” diyerek tepki gösterdi. İddialarla ilgili Ankara Hürriyet’e açıklama yapan Başkentgaz yetkilileri, şunları kaydetti:

ZORUNLU DEĞİL TERCİH

“Ankara’da doğalgaz abonelik işlemlerinde 31.12.2003’e kadar EGO Genel Müdürlüğü döneminde İdare Encümeni kararıyla abonelerden alınan 300 dolarlık tutar güvence bedeli değil; içinde servis hattı, proje, işçilik vb. ücretlerin bulunduğu abone bağlantı bedelidir. Dolayısıyla kamuoyunda yanlış bilinen ‘300 dolarlık sayaç bedelinin geri ödenmesi’ diye bir durum söz konusu değildir. Kartlı sayaçtan, faturalıya zorunlu geçiş gibi bir uygulamamız yok. Avantajlı olduğu için vatandaşlar tercih ediyor.

Haberin Devamı

YENİ BEDEL 360 TL+KDV

Geçmiş dönemde ilk abonelikte alınan ‘abone bağlantı bedeli’ şimdi de alınmaktadır ve EPDK tarafından 2014 yılı için 360 TL+KDV olarak belirlenmiştir.
Bu bedel, Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde ‘sayaç dahil dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamalarının abone başına düşen payı’ şeklinde tanımlanmaktadır. Bir başka deyişle, dağıtım şirketlerinin dağıtım şebekesinden binaların iç tesisatına kadar hat bağlantısı için yaptığı yatırım maliyetlerinin karşılığıdır.”

KARTLIDAN ALINMAZ FATURALIDAN ALINIR

Ön ödemeli bir sistem olan kartlı sayaçlardan depozito bedeli alınmadığını ancak kartlı sayaçtan faturalı sayaca geçen müşterilerden alınan 406 TL tutarındaki (2014 yılı için) güvence bedelinin, gazın kullanılıp bedelinin ödenmemesine karşılık alınan tutar olduğunun altını çizen yetkililer, “EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 39. Maddes’nde bu konu, ‘Dağıtım şirketi, alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla, mekanik sayaç kullanan abonelerden, abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında bir defaya mahsus olmak üzere güvence bedeli alabilir. Ancak ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden güvence bedeli alınmaz’ şeklinde ifade edilmiştir. Abonelik sözleşmesi sona eren abonenin, dağıtım şirketinde bulunan güvence bedeli, tüm borçların ödenmiş olması ve alınan güvence bedelinin ilgili mevzuat çerçevesinde güncelleştirilmesi kaydıyla iade edilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!