Ankara siyasetine dağcılık molası

Genç foto muhabiri Yavuz Özden, Başkent’in siyasi ortamından dağcılık merakı sayesinde uzaklaşıyor. Özden, tutkusu olan dağcılığı, karelerine de yansıtıyor.

Haberin Devamı

Türk basın fotoğrafçılığını geleceğe taşıyacak isimlerden Milliyet Gazetesi’nin genç foto muhabiri Yavuz Özden, tutkusu olan dağcılığı karelerine yansıtıyor. Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu 32 yaşındaki genç foto muhabiri, dağcılık merakı sayesinde Başkent’in sıkıcı siyasi ortamından da uzaklaştığını söylüyor.
Milliyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda 10 yıldır görev yapan ve fotoğraflarıyla dikkat çeken Yavuz Özden, henüz üniversite yıllarındayken tanıdığım bir foto muhabiri. Üniversite yıllarında eğitimini sürdürürken Anadolu Ajansı’nda mesleğe adım atan Yavuz Özden, dağcılık sporu ilede aynı dönemde tanıştığını anlattı. Mesleğin bu genç yıldızı ile dağcılık fotoğrafları üzerine konuştuk, işte onun anlattıkları:

SİYASİ GÜNDEMDEN KAÇIŞ

Haberin Devamı

“Başkentin yoğun siyasi gündeminden uzaklaşmaya çalışıyorum zaman zaman. Dağcılık bu anlamda benim için kaçış noktası. Ankara’da çalışan çoğu foto muhabirinin yaşadığı bir sıkıntı bu. Evet fotoğraflarınızdaki kişiler önemli, takip ettiğiniz olaylar Türkiye gündeminin genelde tartışılan konuları. Ama siyaset dünyasında çoğu kez aynı döngüde tekrarlanan kareleri çekiyorsunuz. Bakanlar Kurulu, meclis grup toplantıları, mitingler. Buralarda da sıra dışı anlarda yakalıyorsunuz. Ama bu da aynı ortamdan farklı bir kare veya farklı bir bakış açısı. Bu yüzden bu döngü dışına çıkan işlerde çalışmayı her meslektaşım gibi ben de daha çok seviyorum.

BİRÇOK DAĞA TIRMANDIM

Dağcılık sporu ile tanışalı yaklaşık 15 yıl oldu. Bu sürede Türkiye’nin birçok dağına defalarca tırmandım. Foto muhabirliği ve dağcılık tüm güçlüklerine rağmen beni hayata bağlıyor. Doğa, fotoğraf sevdalıları için bambaşka güzellikler sunuyor. Ama dağcılık fotoğrafları çekmek isteyenler öncelikle iyi bir eğitim almalı. Çok az insanın ayak bastığı noktalarda deklanşöre basmak elbette inanılmaz büyük bir zevk ama bu işin oldukça tehlikeli ve güç olduğunu da hatırlatmak isterim. Birçok üniversitede veya bazı derneklerde özel kulüpler, etkinlikler oluyor. Bir şekilde bu programlara katılarak kendilerini geliştirebilirler. Ama ne olursa olsun bu bir ekip işi, bu iş yalnız yapılmaz.”

Haberin Devamı

YUKARI ÇIKTIKÇA GÖKYÜZÜ MAVİYE BÜRÜNÜR

Bir kentte çektiğiniz karelerde gökyüzü masmavi çıkmaz çoğu kez. O şehrin tozu, dumanı, gazı, isi buna izin vermez. Oysa dağda yukarı çıktıkça gökyüzü daha berrak bir maviye bürünür. Bu biraz foto muhabirliği, gazetecilik gibi, ansızın değişebiliyor atmosfer. Tabii bu farklılıkları da fotoğraflamak ayrı bir lezzet. Her an her şeye hazırlıklı olma duygusu foto muhabirliği için de dağcılık için de geçerli.

Beni hayata bağlayan iki aşk var, fotoğraf ve bulutlara uzanan yüce dağların zirvesi.

Yazarın Tüm Yazıları