Afgan öğretmenlere formasyon eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Afgan öğretmenlere formasyon eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 11:48

Afganistan genelinde birçok alanda birçok projeyi hayata geçiren Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), ülkenin kuzeyindeki Mezar-i Şerif kentinde 60 öğretmene formasyon eğitimi vermeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye'den davet edilen uzman hocaların da katılımıyla gerçekleşen eğitim programının açış konuşmasını yapan Belh İl Milli Eğitim Müdürü Kays Mehir Ayin, Türkiye'nin Afganistan'da birçok alanda yardım projeleri gerçekleştirdiğini, bunların en önemlisinin de eğitim alanındaki faaliyetler olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ da Türkiye ile Afganistan'ın arasında ayrım görmediklerini, Afgan halkının, Türk halkının kardeşi olduğunu söyledi. Kardeş ülkenin dayanışma içinde olduğunu ifade eden Yeşildağ, bu dayanışmanın da sonsuza kadar süreceğinin altını çizerek “Bizim çabalarımızın temelinde Afganistan'ın geleceğinin aydınlık olacağı inancı vardır” dedi.

Yeşildağ, günümüzde Afganistan'da yaşanan zorlukların genç nesillerle aşılacağını, bu nedenle de gençlerin eğitilmesinin önemli olduğunu anlattı.

TİKA Mezar-i Şerif Proğram Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan ise Türkiye'nin, TİKA aracılığı ile Pasifik'ten Orta Asya'ya, Ortadoğu ve Afrika'dan Balkanlara, Kafkasya'dan Latin Amerika'ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaştığını, ayrıca İşbirliğinde bulunulan ülkelerin iktisadi, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarındaki kalkınmalarına katkıda bulunacak program, proje ve faaliyetler uyguladığını söyledi.

Türkiye'nin, Afganistan'ın yeniden imarı için donör ülke olarak sosyal altyapılar ve üretim sektörünün geliştirilmesine yönelik proje ve faaliyetlerin finansmanında kullanılması için yardım taahhüdünde bulunduğunu dile getiren Karadoğan, bu çerçevede Türkiye'nin TİKA aracılığıyla 2005'ten bugüne kadar Afganistan'da farklı sektörlerde 800'ün üzerinde proje hayata kazandırdığını belirtti.

Karadoğan, “Afganistan'ın sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak, insan kaynaklarının geliştirilmesine ve kurumsal kapasitelerin artırılmasını yönelik projeler büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda Cevizcan ve Sarıpul Vilayetlerinde Cevizcan İl İmar Ekibimizle birlikte eğitim ve tarım alanında kapasite geliştirmeye yönelik birçok proje gerçekleştirildi. Bunun yanısıra Belh Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonun'un tadilatı Başkanlığımızca gerçekleştirilerek 160 kişilik modern bir konferans salonu haline getirildi. Bugün burada hem konferans salonunun açılışını gerçekleştiriyoruz hem de Belh vilayeti ilçelerinde görev yapan öğretmenlerimize yönelik eğitim formasyonu projemizin startını vermiş oluyoruz” diye konuştu.

Karadoğan, eğitim müdürlüğünün talepleri doğrultusunda Türkiye'den getirtilecek uzmanlarla ve akademisyenlerle benzer projelerin devem edeceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!