Her gün 1 milyon 300 bin porsiyon

Güncelleme Tarihi:

Her gün 1 milyon 300 bin porsiyon
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 10:26

İngiltere'nin en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olan döner kebabın yıllık cirosu 2.2 milyar Sterlin'e ulaşıyor. Ülke genelinde 50 binden fazla kebapçı ve 10 binden fazla kebap restoranında servis edilen dönerin her gün 1 milyon 300 bin porsiyon tüketildiği tahmin ediliyor. Ancak döner ve kebaplar üzerindeki spekülasyonlar bir türlü bitmiyor.

Haberin Devamı

İngiltere’nin gıda standardını belirleyen Gıda Standartları Ajansı (Food Standards Agency)'nın son yaptığı incelemelerde üzerinde “kuzu eti” etiketi ile satılan döner kebapların üçte birinin başka etlerden yapıldığı yolundaki haberlere ülkedeki İngilz kebapçılar sert tepki gösterdi. İngiltere'de yaşayan Türklerin büyük bir yüzdeliğinin bu sektörden geçimini sağlaması başta Türk işletmeciler olmak üzere küçük ve orta ölçekli binlerce restoranı da zan altında bıraktı.

KEBABIN TEMSİLCİSİYİZ
İngiltere'de düzenlenen Kebab Ödülleri yarışmasında iki kez üst üste birincilik alan Londra'nın en ünlü Türk kebapçılarından Best Kebab'ın yöneticilerinden Mustafa Demir, bu tür haberlerin asparagas da olabileceğini söyleyerek Londra'daki Türk kebapçılar için böyle bir durumun söz konusu olmayacağını belirtti. 'Demir ''Biz burada kebabın temsilcileriz, bundan para kazanıyoruz. Hiçbir kebapçı kendi etini kötü sevis yapmak istemez. Böyle bir şey olmasına izin vermiyoruz'' diye konuştu.
Londra'nın kuzeyindeki Dalston bölgesinde hizmet veren Devran Restaurant'dan Yılmaz Kepez de bu gibi haberlerin sektör için üzücü olduğu belirtti. Kebap dükkanlarındaki hijyen koşullarının devlet tarafından daha fazla denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ET FİRMALARINDAN HABERLERE SERT TEPKİ VAR
İngiltere’nin en büyük et ve döner üretici firmalarından biri olan Vatan Catering yöneticilerinden Alvin Harris, kebap ve et ürünlerinde istismardan dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi. FSA’nın ve diğer sağlık ve hijyen kuruluşlarının daha sıkı denetim yapmaları gerektiğini belirten Harris, 'bazı firmaların maliyeti düşürmek için restoran ve takeawayleri aldatan üretim yapıyorlar. Bunu önlemek ise üretici ile tüketici arasındaki satıcı kuruluşlara kalıyor. Ucuz ürün almamaları gerekiyor” diye konuştu.

DÖNER VE KEBAP İMAJINI BU HABERLER BOZUYOR
Vatan Catering’in Türk ortağı Tuncel İbrahim Nalbantoğlu ise araştırma sonuçları ve haberlerden büyük tedirginlik duyduklarını ifade etti.
Sahte et ve kebap ürünlerinin, tüketicinin altadılmasının yanısıra, çoğunluğu Türklerin elinde olan kebap ve döner sektörüne büyük darbe vurduğunun altını çizen Nalbantoğlu, Türkiye ve Kıbrıslı Türk üreticilerin ‘merdiven altı’ dediğimiz üreticilere karşı, Türk döner ve kebap markasını korumak için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Nalbantoğlu ''Sektörü kurtarmak için bu gibi şeyleri gazetelerde durdurmamız lazım. Bu hepimizi zarar verir. Sektörde çökmeye neden olur. Biz araştırmasını yapıyoruz. Nerden biliyorlar bu dönerlerin içinde ne çıktığını? Sun gazetesine telefon ettik ancak bize direk cevap veremediler. Biz kendimize güvenirsek korkumuz olmaz. Doğru dürüst iş yapalım. Bu sektör büyük bir sektördür. Kendimiz kuyuya atmayalım'' diye konuştu.

Her gün 1 milyon 300 bin porsiyon
ŞOK! Dönere iğrenç suçlama

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!