Anaokulu öğrencilerinden, 23 Nisan fidanı

Güncelleme Tarihi:

Anaokulu öğrencilerinden, 23 Nisan fidanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 10:10

Çanakkale’de Gelibolu Anaokulu Müdürlüğü’nün ‘Çalışkan Karıncalar Sınıfı’ öğrencileri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Gelibolu Belediyesi’nin desteği ile 25 çam fidanı dikti.

Haberin Devamı

Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın "Dikeceğimiz her fidan çocuklarımızın geleceğidir" çağrısına kulak veren Gelibolu Anaokulu öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında fidan dikti. Okulun "Çalışkan Karıncalar Sınıfı" öğrencileri Gelibolu Belediye Başkanı Özacar, Okul Müdürü Selçuk Adanur, öğretmen ve velilerin de katıldığı etkinlikte Hamzakoy Mevkisi’nde 25 çam fidanını toprakla buluşturuldu.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekibinin hazırladığı alana çam fidanlarını diken öğrencilerin mutluluğuna ortak olan Başkan Özacar, yeni fidanları toprakla buluşturma konusunda tüm okullara benzer desteği yapmaya hazır olduklarını belirtip, "Geçtiğimiz hizmet dönemimizde ilçemizin farklı noktalarını 2 bin 250 ağaç fidanı dikmiştik. Yeni dönemde de bu konudaki çalışmalarımızı arttırarak yeni fidanlara kök saldırmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Hastane odasında bayram neşesi

Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören kanser hastası çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirmek Vakfı'nın (KİTVAK) hastane oyun odasında düzenlediği etkinlikte kanserle mücadele eden çocuklar, Karagöz-Hacivat gösterisi izledi, oyun oynadı ve "bayram pastası" kesti.

Bazı çocukların serumlarıyla katıldığı etkinlikte 5,5 yaşındaki Ege Mergen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda arkadaşlarıyla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu, ancak bir sonraki bayramda okulda olmak istediğini anlattı. Ege, "Gelecek yıl da balon üflemek, eğlenmek bir de iyileşmek istiyorum" dedi.

Ege'nin annesi Nazan Ceylan da çeşitli rahatsızlıkların ardından oğluna 2013 yılının nisan ayında lösemi tanısı konulduğunu ve ilk tedavinin ardından hastalığın tekrarladığını belirtti.

Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde yeniden tedaviye başladıklarını ve doktorların iyileşmek için "kemik iliği kök hücre naklini" tek yol olarak gösterdiğini anlatan Ceylan, şöyle konuştu:
"Hastalık sürecinde benim de maddi manevi çok desteğe ihtiyacım oldu ama durumu benden kötü olanlar var. İsteğimiz kemik iliği bankalarının kurulması. Bizim şikayetimiz donör bulunamaması."

2,5 yaşında hastanede ilk bayram

Eğlence boyunca dans edip şarkılar söyleyen 2,5 yaşındaki Kerem'in annesi Duygu Çevik de oğlunun hastanede 3 aydır Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti.

Kerem'in hastanede geçirdiği ilk bayramı olduğunu anlatan Duygu Çevik, " İlaç tedavisi alıyoruz. Bizim için bayram eğlencesi buruk geçiyor. Dışarıda daha güzel bayramlarımız olsun istiyoruz, hep gülsün, koşsun istiyoruz" dedi.

Oyun alanına gelemeyenler var

KİTVAK Yönetim Kurulu Üyesi İklil Ulueren de amaçlarının kanserle savaşan çocukların ve ebeveynlerinin elinden tutmak istediklerini söyledi.

Ulueren, Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'ni 2004 yılında hizmete açtıklarını ve hasta konuk evi projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

41 ülkeden gelen çocuklar Kocaeli’nde buluşacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yarın 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği düzenlenecek. Eğitim ve Eğlence Fuarı'na katılmak için 41 ülkeden kente gelen çocuklar, valiliği ziyaret etti.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 23 Nisan'ın dünya çocuklarının buluşma günü olduğunu belirtti. Dünyadaki bütün çocukları sevdiklerini anlatan Topaca, şöyle konuştu:
“41 ülkeden gelen çocukları ailelerle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu etkinlikle Türk aile yapısı, kültürü, misafirlere karşı duyulan sevgi ve saygıyı tanıtıyoruz.
Dünyada devam eden mücadele var. Bunun sonucunda çocukların uğradığı mağduriyetler de var. Bunu hep beraber yaşıyor ve üzülüyoruz. Bunların olmaması için ortak mücadele etmemiz gerekiyor. Ortak amacımız, dünyada barışı ve huzuru sağlamak ve insanların refahını yükseltmek. Türkiye olarak bunu destekliyoruz. Çocuklarımızı da bu anlayışla yetiştiriyoruz."

Konuşmanın ardından misafir çocuklar, ülkelerinden getirdikleri hediyeleri Topaca'ya verdi.

Haberin Devamı

5 bin çocuk Bosna Hersek'te 23 Nisan’ı kutlayacak

Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Bosna Hersek'te de kutlanacak.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nın organizasyonlarıyla yarın Saraybosna'da, 24 Nisan'da da Zenitsa kentinde törenler yapılacak. Saraybosna'daki Zetra Spor Salonu'nda düzenlenecek törene, ülke genelindeki okullarda Türkçe'yi 2'nci yabancı seçmeli dil olarak seçen yaklaşık 5 bin çocuk katılacak.

Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman, yaptığı açıklamada, Türkçe'nin Bosna Hersek'te 2'nci yabancı seçmeli dili olarak kabul edildiğini hatırlattı. Yaman bu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Türkçe öğrenen öğrencilere 23 Nisan'ın anlamını ve önemini göstermek için geniş katılımlı bir tören hazırladık. Başkent Saraybosna'daki Zetra Spor Salonu'nda düzenlenecek törene, ülkenin değişik kentlerinden 100 otobüsle yaklaşık 5 bin çocuk katılacak.

Bosna Hersek'in değişik kantonlarında, okullarında Türkçe, ikinci yabancı seçmeli ders olarak görülüyor. Yaklaşık 5 bin öğrenci Türkçe eğitimi alıyor. Biz de bu çocuklarla 23 Nisan'ı beraber, coşkulu ve eğlenceli bir şekilde kutlamak istedik."

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin geçen yıllarda da benzer etkinlikler düzenlediğini hatırlatan Yaman, şöyle devam etti:

"Programa Bosna Hersek'in Saraybosna, Travnik, Zenitsa, Doboy, Teşany, Maglay, Gorajde kentlerinden çocuklar katılacak. Etkinlikte değişik aktiviteler olacak. Milli marşların okunması, tanıtım filmleri, çocuk koroları, halk oyunları, Türk dans ekipleri programda yer alacak. Ayrıca katılımcılara da çeşitli hediyeler verilecek.”

Hedef Türkçe öğrenen çocuk sayısını arttırmak

Türkçe'yi ikinci yabancı dil olarak seçen çocukların sayısını her yıl artırmak istediklerini anlatan Yaman, şöyle dedi:
"İki ülke halkları, ortak tarih ve kültürü paylaşıyor. Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi, 'İki ülkenin birbirini anlaması, birbirinin dilini anlamasıyla olur'. Biz de birbirimizin dilini anlamamız lazım. Dolayısıyla, çocuklarla iletişime geçebilmemiz için Türkçe dilinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda Türkçe, 5 kantondaki 105 okulda öğretiliyor, belki bu sayıyı gelecek sene 120 okula ve 7 bine çıkartabiliriz."

Bu arada, 23 Nisan etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da makamını yarın temsil olarak bir süreliğine minik öğrencilere bırakacak.

Haberin Devamı

Çadır kentte "23 Nisan" heyecanı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı heyecanını yaşıyor.

Yaklaşık 4 yıldır devam eden savaşta birçok arkadaşını kaybeden Suriyeli çocuklar, Türkiye'nin uzattığı yardım eliyle yaşama sımsıkı tutunuyor. Çoğunluğu kamplarda barınan misafirler, acılarına rağmen kendileri için hazırlanan okullarda gelecek hayalleri kuruyor.

Türk çocuklarının her yıl kutladığı "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" sevincine ortak olan Suriyelileri ise yaklaşan 23 Nisan öncesi yeni bir heyecan sardı. Kamp yönetiminin hazırladığı etkinliğe hazırlanan misafir çocuklar ise bayramı çadır kentte kutlayacak.

Akçakale İlçesi’ndeki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde eğitim gören yaklaşık 8 bin öğrenci de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamaya hazırlanıyor.

Suriyeli Büşra Abdo, Türkiye'de oldukları için çok mutlu olduklarını dile getirdi. Suriye'de bıraktıkları arkadaşlarına üzüldüğünü ifade eden Abdo, "23 Nisan hazırlıklarımız devam ediyor, kamp şimdiden bayram yerine döndü. Gerçekten çok heyecanlıyız. Güzel bir program olacağını düşünüyoruz" dedi.

Heye Süleyman ise çocukların ölmediği bir dünya hayal ettiğini söyledi.

Kutlama hazırlığının devam ettiğini vurgulayan Süleyman, şöyle konuştu:
"Bütün ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Şimdi de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayacağız. Bütün arkadaşlarımız çok sevinçli. Türk arkadaşlarımızın mutluluğuna ortak olacağız. Bunun için öğretmenlerimiz güzel bir program hazırladı."

Çadır Kent Eğitim Alanı Müdürü İsmail Konuk da 302'si Suriyeli olmak üzere 372 öğretmenle misafir öğrencilere eğitim verdiklerini belirtti.

Bayramın kampta da kutlanacağını ve bunun için bir aydır hazırlık yaptıklarını anlatan Konuk, şöyle konuştu:
"Elimizden geldiği kadar onları mutlu etmeye ve sıkıntılarını gide çalışıyoruz. Bir günlüğüne evimizden ayrı kaldığımızda tedirginlik ve hazan bir başka oluyor. Bu çocuklar da evlerinden okullarından uzaktalar ve yaşadıkları da zaten yüzlerinden net olarak görülüyor. Bizler onların üzüntülerini paylaşıyoruz."

Konuk, kampta 2'nci kez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayacaklarını belirtti.

Bayram için özel hazırlık yaptıklarını anlatan konuk, "23 Nisan'ı neşe içerisinde geçireceğiz. Çocuklarımızın heyecanı yüzlerinden okunuyor. Katılımcılar güzel bir program hazırladılar. İnşallah izleyiciler de çok beğenir" dedi.

Öğretmen Abit Alp ise Suriyeli çocukların savaşta hayatını kaybeden arkadaşlarını unutmadığını söyledi.

Yatılı öğrencilere 23 Nisan hediyesi

Gümüşhane Kız Teknik ve Meslek Lisesi Kuaför ve Güzellik Bölümü son sınıf öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi Torul Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda eğitim gören kız öğrencilere saç bakımı yaptı.

Gümüşhane Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdür Başyardımcısı Mevlüt Yıldırım, Kuaför ve Güzellik Bölümü öğrencilerinin okul ve kuaför salonlarında uygulamaya katıldıklarını, deneyim kazandıklarını belirtti. Yıldırım, şu bilgileri verdi:
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi Torul Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda öğrenim gören kız öğrencilere hediye vermek istedik. Okuldaki 40 kız çocuğunun saç bakımını yaptık. Böylece yatılı okuyanlara bayram hediyesi verdik. Okulumuzu tanıttık.

Öğrenciler mutlu oldu

Lise öğretmeni Semra Sarıgül ise 12’nci sınıf öğrencilerinin el becerilerini geliştirmek, hayata hazırlanmak için pratik yaptıklarını anlattı. Sarıgül, "Bayram öncesi yaptığımız bu etkinlik hem okulumuz hem de saç bakımı yaptığımız kız çocuklarımız için anlamlı bir etkinlik oldu" dedi.

Torul Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Müdürü Bayram Oral, yapılan uygulamadan çok memnun kaldıklarını söyledi. Oral şöyle konuştu:

"Bizim için de çok anlamlı bir etkinlik oldu. Kız öğrencilerimiz kendi imkanlarıyla saç bakımı yapamıyordu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi yapılan bu çalışma çocuklarımızı da mutlu etti.”

Küçük ressam ikinci sergisini açacak

İlkokul ikinci sınıf öğrencisi İrem Yılmaz, dedesinin teşvikiyle 2 yaşından beri yaptığı 15 yağlı boya tabloyu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda sergileyecek.

Alaplı ilçesinde yaşayan emekli öğretmen ressam Aydın Yılmaz'ın (65), 7 yaşındaki torunu İrem Yılmaz, dedesinin çalışmalarına bakarak 2 yaşındayken sulu boya resim yapmayı öğrendi.

İlk sergisini 3,5 yaşındayken açan Yılmaz, ikincisini 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Aydın Yılmaz, torununun 2 yaşında resim çizmeye başladığını belirterek, ileride büyük bir ressam olacağını düşünerek ona destek olduğunu söyledi.

Torununa 2 yaşındayken resim yapması için kalem verdiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Kafa çizmeye başladı. Göz ve burun çizmeye başlayınca torunumdaki kabiliyeti sezdim. Hemen kendi boyalarımı vermeye başladım. Boyaları yüzüne sürmeye başlayınca sulu boya almaya başladım. Aradan 5 yıl geçti ve torunum resim yapmayı ilerletti. 15'e yakın yağlı boya tablosu oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 8’inci kişisel sergimi açacağım. Torunum da benimle sergi açmak istedi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu bayramda ona da sergi açmaya karar verdim. Benim 25, torunumun da 15 tablosu sergilenecek. Çok yetenekli, ileride çok iyi bir ressam olacağını düşünüyorum."

İrem Yılmaz da resim yapmayı çok sevdiğini dile getirerek, "Doğa resimleri çiziyorum. Resim yapamaya devam edeceğim. Çok büyük bir ressam olmayı istiyorum" dedi.

35 ülke çocukları Türkiye’de

TRT 36’ncı Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında 35 ülkeden gelen çocuklar için piknik düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Park Antep Tesisleri'nde düzenlenen etkinliğe katılan çocuklar, uçurtma uçurdu, mozaik yaptı ve müzik eşliğinde eğlendi.

Çocuklara, kumanya ikram edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de misafir çocuklarla sohbet etti.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, her renk, dil ve inançtan çocukların Gaziantep'te bir araya geldiğini söyledi.

Gaziantep'in medeniyeti, kültürü ve kimliğinde büyük bir kucaklayıcılık ve kuşatıcılığı olduğunu söyleyen Şahin, çocukları daha mutlu ağırlamaya çalıştıklarını, valilik dahil tüm unsurların güçlerini birleştirdiğini, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıldığını belirtti.

Şahin, "Gördüğünüz gibi çocuklarımız çok mutlu. Buradan Gaziantep'in, Gazianteplilerin farkını hissederek, yaşayarak dönecekler. Büyük bir dostluk tohumu atılmıştır. Umarım geleceğe bu dostluk tohumu dünya barışı, dünyanın huzur ve mutluluğu olarak geri dönecektir" dedi.

Kırklareli’de kutlamalar başladı

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "23 Nisan Yürüyüşü"nün ardından "Dostluk Ateşi" yakıldı.

Lüleburgaz Belediyesince düzenlenen etkinliklere, Azerbaycan, Bulgaristan, Gagavuzya, Kırgızistan, Romanya ve Yakutistan ile Lüleburgaz'daki öğrenciler katıldı.

Etkinlik kapsamında, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Hükümet Konağı önündeki Atatürk büstüne çelenk sundu. Ardından da etkinliğe katılanlar, Kongre Meydanı'na kadar "23 Nisan Yürüyüşü" yaptı. Yürüyüşten sonra burada "Dostluk Ateşi" yakıldı.

Belediye Başkanı Halebak, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Bir ulusun en önemli varlıklarından birinin egemenliği olduğunu belirten Halebak, bir ulus egemen ve özgür değilse orada yaşayan çocukların da sokaklarda oynamasının mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin özgürlüğünü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e borçlu olduğunu dile getiren Halebak, "Ulu Önderimiz, 94 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açarak kurtuluş savaşına girişti. Arkasından bugünü çocuklara armağan etti ki bunun kıymetini bilelim" dedi.

Halebak, yurt dışından misafirlerinin olduğunu aktararak, "Misafirlerimizi, vatandaşlarımız evlerinde ağırlıyor. Vatandaşlarımıza teşekkür ederken misafirlerimize de 'hoşgeldin' diyorum. Çocuklarımız 5 gün boyunca Lüleburgaz'da bayramı coşkusuyla kutlayacak" diye konuştu.

Lüleburgaz Kent Konseyi Çocuk Meclis Başkanı Sena Beste Sert de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tüm çocuklara kutlu olmasını diledi.

Yağmur nedeniyle etkinliğin eğlence bölümü iptal edildi.

Berlin'de “23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği” etkinliği

Almanya'nın başkenti Berlin'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları başladı.

23 Nisan Derneği tarafından geleneksel olarak Berlin'de tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen "23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği" etkinliği 3 gün sürecek.

Etkinlik dolayısıyla Brandenburg Kapısı önünden Zafer Anıtı'na kadar uzanan caddenin bir bölümü trafiğe kapatıldı.

Şenlik alanında çocuklar için oyun yerleri, çeşitli müzik gösterilerinin sunulduğu sahne, sivil toplum kuruluşlarının kendilerini tanıttığı ve Türk yemeklerinin hazırlandığı stantlar ile dev bir dönme dolap kuruldu.

Değişik kültürlerden gelen çocukların bir araya gelmesi ve kaynaşmasının amaçlandığı şenlik kapsamında çocukların katılabildiği futbol turnuvası, çocuk maratonu, resim yarışması gibi etkinlikler düzenleniyor. Kurulan sahnede çocuk ve gençler yeteneklerini sergiliyorlar.

Şenlik 21 Nisan'a kadar devam edecek. Şenliği düzenleyenler, havanın güneşli olması sebebiyle alanı yüzbinlerce kişinin ziyaret etmesini bekliyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Berlin'de 23 Nisan Çarşamba günü de bazı etkinlikler yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!