Yeni poliçede prim artışı yok

Güncelleme Tarihi:

Yeni poliçede prim artışı yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 01:39

Özel sağlık sigortasında yeni düzenleme 23 Nisan’da başlıyor. Şirketler, kişiye özel uygulama yapamayacak, ömür boyu yenileme garantisi olanın primi artmayacak.

Haberin Devamı

ÖZEL sağlık sigortalarında yeni düzenleme yapıldı, uygulama 23 Nisan’da başlıyor. Yeni düzenlemeye göre, sağlık sigortasında sigorta şirketleri, ömür boyu yenileme garantisi olan sigortalıların primlerini artıramayacak, ek prim uygulayamayacak.
Son yıllarda, sağlık sigortasında, sigorta şirketleri ile sigortalılar arasında özellikle, ‘ömür boyu yenileme garantisi’nden kaynaklı şikayetler ciddi boyuta ulaştı. Kimileri, yüksek prim artışlarından yakınırken, kimileri sonradan çıkan hastalıkların kapsam dışında tutulmasından, kimileri de şirketlerin keyfi uygulamalar yapmasından şikayet etmeye başladı. Hazine’de hem bu şikayetleri değerlendirip hem de özel sağlık sigortasına standart getirmek için; 2013’ün Ekim ayında bir yönetmelik yayınlayarak, sigortanın şartlarında değişiklikler yaptı. Sigorta şirketlerine de yeni düzenlemeye geçiş için 6 aylık süre tanıdı. Bu süre, 23 Nisan’da doluyor ve özel sağlık sigortasında yeni uygulama başlıyor.
Yeni düzenlemeyle, bugüne kadar şikayetlere konu olan ömür boyu yenileme garantisinde önemli değişiklikler yapıldı. 23 Nisan’dan sonra sigorta şirketleri, yenileme garantili ve yenileme garantisi olmayan sağlık ürünlerini tüketiciye sunacak. Yenileme garantili sağlık sigortalarında sigorta şirketleri; sigortalının, mevcut hastalıklarına ya da ileride karşılaşılacak risk durumuna göre başta prim olmak üzere özel şartlar belirleyebilecek.

Haberin Devamı

ÖMÜR BOYU AYNI POLİÇE

Tüketici, ömür boyu yenileme garantisi olan ürünü seçtikten ve yenileme hakkını da elde ettikten sonra; sigortalının poliçesi, ömür boyu aynı sigorta planı dahilinde yenilecek, sigorta şirketi sağlık planında değişikliğe gidemeyecek.
Ayrıca, sigorta şirketi, yenileme garantisine hak kazanan sigortalının, sonradan ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıklarından ötürü ek prim talep edemeyeceği gibi, sigorta süresi içinde ödenen tazminata bağlı olarak fazladan prim artışına da gidemeyecek. Sağlık sigortası her yıl yenileneceğinden şirketler; sigortalıları, ömür boyu yenileme garantisi hakkında her yıl yazılı olarak bilgilendirecek.
Yeni düzenlemeye göre, şirketlerin yaptırdıkları grup sağlık sigortalarında ise ömür boyu yenileme hakkını kazanan kişilerin, çalıştıkları işyerlerinden ayrılması ya da işyerinin yaptığı sağlık sigortası anlaşmasından çıkması halinde; bireysel sigortalılıklarını devam ettirebilecek. Bu durumda sigorta şirketi ya aynı planı ya da buna yakın bir sağlık planını tüketiciye sunacak.

Haberin Devamı

KİMLER YARARLANACAK?

Ayrıca yeni uygulama çerçevesinde, sağlık sigortasına yönelik özel şartlar, prim tespitine yönelik kriterler, prim artırım ve indirim oranları, poliçenin hangi süreler içinde yenileceği gibi tüm bilgiler; poliçede açıkça yazılacak ve sigorta şirketleri bu konularda sigortalıları bilgilendirecek. 23 Nisan’da başlayacak yeni uygulama ise, bu tarihten sonra yeni sigorta yaptıracak olan tüketicileri kapsayacak. Mevcut sigortalılar, bu değişikliklerden yararlanamayacak. Yani, mevcut durumda özel sağlık sigortası bulunanlar ve ömür boyu yenileme garantisini elde etmiş olan sigortalılar, mevcut poliçelerinde yazan şartlarda sigortalılıklarını sürdürecek.

Haberin Devamı

Sigortadan önce sağlık raporu

Yeni uygulamaya göre sigorta şirketleri, primleri belirleyebilmek için SGK, Sağlık Bakanlığı dahil sigortalıyı tedavi eden tüm kişi ve kuruluşlardan; tüketicinin sağlık geçmişine ilişkin bilgileri isteyebilecek. Şirket bu talebi, sigortalının onayı ile yapacak. Sigortalının onay vermemesi halinde ise şirket, sağlık kontrolü isteyecek. Sağlık kontrolünde sigortalının geçmişten gelen hastalığı ortaya çıkar ve tüketicinin bu hastalığını saklama yoluna gittiği tespit edilirse; sağlık kontrolünün bedelini tüketici ödeyecek. Ancak herhangi bir rahatsızlık yoksa sağlık giderini sigorta şirketi karşılayacak.

Neler değişiyor?
Sigorta şirketleri, bireysel veya grup sigortaları, yenileme garantili ve yenileme garantisiz sigortalar sunabilecek.
Tüketici ömür boyu yenileme garantili ürününü seçerse şirketler, primi ve sigortanın şartlarını özel olarak belirleyecek.
Yenileme garantisi şirketine göre değişse de 2-3 yıl gibi belli bir süreden sonra başlayacak.
Ömür boyu yenileme garantisine hak kazanan sigortalının primi artmayacak.
Sonradan çıkacak hastalıklar kapsam dışında tutulamayacak ve ek prim alınamayacak.
Şirketler özel sağlık sigortasında kişiye özel uygulama yapamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!