CHP'den ekonomi raporu

Güncelleme Tarihi:

CHPden ekonomi raporu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 10:55

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak'ın koordinasyonunda hazırlanan 90. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, "Türkiye'de 822 bin genç işsiz olduğu, kadın-erkek istihdamı arasındaki makasın yüzde 40'lara dayandığı" belirtildi.

Haberin Devamı

CHP'nin ekonomi raporuna göre, Türkiye'de kadın ve genç işsizliği "alarm" veriyor. Genç işsiz sayısı 822 bin, gençlerin üçte biri eğitim almıyor, çalışmıyor, evde oturuyor. Kadın istihdamı ile erkek istihdamı arasındaki fark yüzde 40'a yakın. Bu oranla Türkiye, istihdamda cinsiyet açığı bakımında Merkez ve Güneydoğu Avrupa'da birinci. İşsizlik konusunda resmi veriler de kafa karıştırıyor. TÜİK verilerine göre 2013 yılının ocak ayında 2 milyon 890 bin olan işsiz sayısının bu yılın aynı ayında 2 milyon 841 bine gerilediğinin belirtildiği rapora göre, iş aramayan ancak iş bulsam çalışırım diyen "ümidini kaybetmiş işsizlerle" birlikte gerçek işsiz sayısı ise son 1 yılda 220 bin kişi azalarak 4 milyon 924 bine düştü.


CHP'nin raporuna göre ekonomik büyüme giderek yavaşlarken, veriler, iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısında "rekor" bir azalış olduğunu gösteriyor. Raporda, şu ifadelere yer veriliyor:

Haberin Devamı


"2014 yılı için uluslararası kuruluşların yaptığı tahminlere göre yüzde 2-2,5 bandında büyümesi beklenen Türkiye, son 3 yılda yüzde 5'lik 'potansiyel büyüme hızının' oldukça altında seyrediyor. Buna karşın büyümenin zayıfladığı bu dönemde 'iş bulma ümidini kaybedenlerin' sayısında artış olması beklenirken, 222 bin kişilik anormal bir azalış görülüyor. Bu azalış mevcut seriler içinde bir rekor. Ortalama büyüme hızının yüzde 9'larda olduğu 2010-2011 yıllarında bile iş bulma ümidi olmayanların sayısında bu büyüklükte bir gerileme olmamıştı.


İnşaat sektöründeki mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise tek ayda 103 bin kişilik rekor bir artış görülüyor. Konut kredilerinde faiz oranlarının arttığı bir dönemde inşaat sektörü istihdamındaki bu artışın önümüzdeki aylarda sürmesi zor görünüyor.


TÜİK verilerine göre 2014 yılı ocak ayında genç işsiz sayısı 822 bin olurken, gençlerde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Genç işsizliği verileri, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) raporunda yer verilen 40 ülke içinde çalışmayan, eğitim veya öğrenim sürecinde olmayan gençlerin genç nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye. 2011 itibariyle 15-29 yaş grubundaki her 100 gençten 32'si ne eğitimde ne öğrenimde, ne de çalışma yaşamında. 2012 itibariyle Türkiye'de erkeklerin istihdam oranı yüzde 65 iken kadınların istihdam oranı yüzde 26,3."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!