Devleti dava eden ilk başbakan

Güncelleme Tarihi:

Devleti dava eden ilk başbakan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 01:56

Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘ihlal’ kararıyla Twitter’ı erişime açan Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunarak “Yasadışı dinlemelerle özel hayatım ihlal edildi” gerekçesiyle devletten 50 bin TL’lik tazminat istedi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın başvurusu AYM’ye doğrudan yapılan ve emsali olmayan ilk başvuru olma niteliği taşıyor. Erdoğan’ın da başvurusunu, AYM’nin Twitter’a özgürlük kararındaki “etkili yargı yolu olmadığı” tespitine dayandırması dikkat çekti. Twitter yasağına karşı idari yargıya giden Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, “Bu davanın başka bir örneği yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni dava etmiştir ve devletten tazminat talep etmiştir” diyerek, şöyle konuştu: “Son çare AYM’ye gidersiniz, devleti dava edersiniz. Başbakan’ın davası anayasadaki bireysel başvuru sistemine tamamen aykırı bir davadır. Çünkü Twitter’dan zarar gördüyse gitsin Twitter şirketine dava açsın. TİB’in, Twitter’a erişim yasağını kaldırmaması gerekirken kaldırdığını söylüyorsa o zaman gitsin TİB’e tazminat davası açsın. Bunlar AYM’nin işi değildir.”

Haberin Devamı

ÖZEL HUKUK İLİŞKİLERİNİ KAPSAMAZ

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy da şu değerlendirmeleri yaptı: “AYM’ye bireysel başvuruda amaç kamu gücüne karşı korumasız durumdaki bireyi güvence altına almaktır. Sayın Başbakan kişisel anlamda Twitter’dan hakaret edildiği ve mahkeme kararlarının uygulanmayıp hakkının ihlal edildiğini belirterek bireysel başvuru yapmıştır. Oysa bireysel başvuruya gidilebilmesi için önce TİB’den mahkeme kararlarının uygulanmasının istenmesi ve uygulanmadığı takdirde hukuki-cezai yollara başvurulması gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!