Taksim 1 Mayıs normal miting değil

Güncelleme Tarihi:

Taksim 1 Mayıs normal miting değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 23:42

DİSK Genel Başkanı Kani Beko başkanlığındaki heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Grup Genel Kurul toplantısı öncesinde ziyaret etti.

Haberin Devamı

Ziyaretin ardından görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Beko, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde DİSK’in, KESK’in, Tabip Odası’nın, TMMOB’un ortak görüşü olarak, neden Taksim’de olunacağının İstanbul Valiliği’ne açıklandığını söyledi. 1 Mayıs’ın normal bir miting olmadığını savunan Beko, “Bizim 37 görev şehidimiz 1 Mayıs 1977’de Taksim alanında katledildiğinden dolayı bu arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar Taksim sevdamız devam edecektir. Kılıçdaroğlu da 1 Mayıs’ta kendileriyle birlikte olacağını ifade etti. CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi ile Musa Çam’ın TBMM’de yaptıkları ‘Biz bedeli ne olursa olsun 1 Mayıs günü Taksim’de olacağız’ ifadeleri bizim için önemliydi. Kendilerine bu konuda teşekkür ettik” dedi.

KUTLAMA HAKLARI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle ilgili hassasiyetlerini Kılıçdaroğlu’na ilettiklerini de belirten Beko, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Taksim’e ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine şehitleri anmak ve üyelere olan sorumlulukları nedeniyle 1 Mayıs’ı Taksim’de yapma zorunlulukları olduğunu ifade etti. Beko, geçen yıl 1 Mayıs kutlamalarındaki olayların yaşanmamasını istediklerini söyledi. CHP’nin basın biriminden yapılan açıklamada da Kılıçdaroğlu, işçilerin ve halkın 1 Mayıs’ı ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesinde özgürce kutlama hakkına sahip olduklarını belirtti.

Taksim engeli AİHS ihlali

Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın Taksim’de kutlanabileceği belirtildi.

Açıklamada, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacak olmasının, anayasanın 34. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11’inci maddesi gereğince yasal olduğu vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 27 Kasım 2012 tarihli DİSK ve KESK / Türkiye kararında, 1 Mayıs 2008’de Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs anma ve kutlamalarının yapılmasının engellenmesini AİHS’nin 11’inci maddesinin ihlali anlamına geldiğini belirtmiştir. Hukuk devletinde idareler, bireyler anayasal haklarını kullanırken onların bu haklarının kullanımını kolaylaştırıcı önlemler almakla görevlidir. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği Taksim Meydanı’nda İşçi Bayramı’nın kutlanması ve katılanların can güvenliğinin korunmasını sağlamakla görevlidir.” - DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!