Kıbrıs’ta mülk krizi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta mülk krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 01:45

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 11 Şubat’ta yeniden başlayan Kıbrıs müzakerelerinde Rumların bir çok yeni talepte bulunduğunu belirterek, “160 bin Rum’a yetecek toprak ve Türklere kalacak yerlerde de 60 bin Rum’a, 74 öncesinde bıraktığı mülk konusunda ilk söz hakkı istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Bu denli büyük bir toprak tavizinin imkânsız olduğunu belirten Eroğlu, iki taraf arasındaki talepler arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

TÜRKLERE BAŞKANLIK YOK

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği’nin genel kurulunda yaptığı konuşmada müzakerelerde Rumların daha fazla taleple geldiğine dikkat çekti. Eroğlu, kurulacak yeni Kıbrıs’ta Türk ve Rumların dönüşümlü başkanlık yapmasının daha önce kabul edildiğine dikkat çekerek, “Şimdi dönüşümlü başkanlıktan da vazgeçiyorlar. Sürekli ‘Niyet olursa 3-4 ayda sorun çözülür’ diyorum. Buna rağmen çözüm istemeyen taraf biz oluyoruz” diye konuştu. AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle’nin 6 Nisan’da yaptığı ziyaret sırasında kendisiyle görüştüğünü hatırlatan Eroğlu şunları söyledi: “AB’nin müzakere masasına oturmasını ve Maraş’ın Rumlara iadesini istedi. Rumlar da AB üyesi olduğu için müzakere masasında yer almalarını kabul etmedik. Maraş konusunda da ‘Kenti iade etmemiz, Rumların çözüm isteğini geriletmez mi’ sorusuyla cevapladım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!