3 saatlik yol 15 dakikaya inecek

Güncelleme Tarihi:

3 saatlik yol 15 dakikaya inecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 01:43

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Göztepe-Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli Projesi kapsamında, İstanbul Boğazı altındaki tünel kazı çalışmasını başlattı. Erdoğan, önümüzdeki yıl sonu bitirilmesi planlanan projenin, 2015 yılındaki seçimler öncesinde bitirilmesini istedi.

Haberin Devamı

3 saatlik yol 15 dakikaya inecek

TARİHİ BİR GÜN DAHA

Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen projenin Haydarpaşa şantiyesinde düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Lee Sangkyu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılırken, Başbakan Erdoğan İstanbul ve Türkiye için tarihi nitelikte önemli bir gün daha yaşandığını söyledi. Erdoğan, bu tarz tünellerin dünyada çok az sayıda olduğunu, ABD, Malezya ve Fransa’da benzerlerinin bulunduğunu belirterek, “Biz dünyanın en modern, en gelişmiş karayolu geçiş tünelini şimdi İstanbul’a da kazandırıyoruz” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, YILDIRIM BEYAZID'LA AVRASYA TÜNELİ'Nİ AÇTI

Haberin Devamı

TRAFİK NEFES ALACAK

Üçüncü köprü inşaatının hızla devam ettiğini belirten Erdoğan, “Avrasya Tüneli tamamlandığında iki kıta arasında 4 karayolu geçişimiz olacak. İnşallah İstanbul’daki trafik nefes alacak. İnşallah köprü trafiği dediğimiz eziyet bu inşaatlarla tarih olacak.” dedi. Erdoğan, proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasında 100 dakika olan seyahat süresinin 15 dakikaya düşeceğini, bu sayede hem yakıt tasarrufu olacağını hem de trafikten kaynaklanan egzoz salınımının azalacağını söyledi. Tünelde ışığın görülmesini sabırsızlıkla beklediklerini kaydeden Erdoğan, “Allah ömür verirse yapının tamamlandığını da göreceğiz, birlikte açılışını da gerçekleştireceğiz” dedi.

3 saatlik yol 15 dakikaya inecek

İSTANBUL’A 80 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul’un ulaşım ve iletişim altyapısına verdikleri öneme işaret ederek, “Bu amaçla İstanbul’un ulaşımı için 80 milyar liralık bir yatırım başlattık” dedi. Bakan Elvan, törende yaptığı konuşmada, projenin İstanbul trafiğini önemli ölçüde azaltacağını söyledi. İstanbul’un dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Bakan Elvan, şehrin ulaşım ve iletişim altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkarmak için yapılan çalışmalara işaret ederek, bu amaçla İstanbul’un ulaşımı için 80 milyar liralık yatırım başlattıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

3 saatlik yol 15 dakikaya inecek

120 METRELİK KÖSTEBEK

Sadece Türkiye’de değil, dünyada ses getiren Marmaray, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, yüksek hızlı tren ve İstanbul-İzmir otoyolu gibi projelere imza attıklarını dile getiren Elvan, “Bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Her bir projenin mali büyüklüğü, çok sayıda ülkenin milli gelirinden daha yüksek. Yine bu projelerimize baktığımızda mühendislik açısından son derece özel ve önemli projeler. İşte bu önemli projelerden biri de Avrasya Tüneli projesi. Tünelin kazı işlemleri için üretilen tünel açma makinesi 4 katlı bir bina yüksekliğinde 120 metre uzunluğunda, ağırlığı 3 bin 400 ton. Köstebek makine günde ortalama 10 metre delecek. Makineye Yıldırım Bayezid adını verdik. Almanya’da özel üretildi. Makine şimdi, deniz tabanının 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerliyor.”

7 gün 24 saat kazı

Haberin Devamı

İSTANBUL Boğazı’nın iki yakası ilk kez ‘karayolu tüneliyle’ bağlanacak. Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Proje, toplam 14.6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. Projenin 5.4 kilometrelik bölümünü deniz tabanı altına inşa edilecek ve iki katlıolacak. Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9.2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. Bu güzergâhta yolculuk 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuk sağlanacak. Projenin tasarımı, inşaatı ve tünelin yaklaşık 26 yıl süreyle işletmesi için ATAŞ görevlendirildi. Proje yatırımı için Kamu hiçbir harcamada bulunmayacak, sadece inşaatı ve işletmeyi denetleyecek. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Proje, 1.3 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!