Tanrıkulu Güllücü'ye 3. Köprü'nün risklerini sordu

Güncelleme Tarihi:

Tanrıkulu Güllücüye 3. Köprünün risklerini sordu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 13:39

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, "3. Köprü projesi ile birlikte geçirimsiz yüzey alanının artacağı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu artış sonrasında yüksek yağmur suyu debilerinin, akış erozyonu ve sellere neden olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmuş mudur?" diye sordu.

Haberin Devamı

İnşaatı devam eden 3. Köprü’nün su kaynaklarına ve bitki örtüsüne zarar vermeye devam ettiğini ifade eden Tanrıkulu soru önergesinde Güllüce’ye "Basına yansıyan haberlere göre, 3. Köprü ile ilgili olarak, 327 sayfalık Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Raporu’nda yer aldığı üzere, eğer gerekli önlemler alınmazsa, İstanbul’u nelerin beklediği ayrıntılı analizlerle kaleme alınmış ve şehrin havasının, suyunun, bitki örtüsünün, canlıların, trafiğin, arazinin, arkeolojik mirasın hepsi ayrı ayrı incelenmiştir. Bu bağlamda; Su numunelerinin alındığı 20 ayrı noktanın fiziksel rahatsızlıklar karşısında hassasiyete sahip olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu hassasiyetler nelerdir? Bu noktalara gidebilecek sızıntıların nihai içme suyu kaynaklarına erişmesi sakınca yaratmayacak mıdır? Projenin inşası yüzeysel su kaynakları üzerinde geçici rahatsızlıklara ve olumsuz etkilere sebep olmayacak mıdır?" diye sordu.

Haberin Devamı

"ÖMERLİ BARAJI’NIN SU KALİTESİ NASIL ETKİLENECEKTİR?"

Proje alanı yakınında bulunan Ömerli Barajı’nın su kalitesinin projeyle birlikte nasıl etkileneceğini soran Tanrıkulu, "Proje alanı yakınında yer alan en önemli ve büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı’nın su kalitesi nasıl etkilenecektir? Kazı alanlarından, malzeme yığınlarından, inşaat alanlarından arıtılmamış kirli su sızıntılarının diğer yüzeysel su kaynaklarına karışmaması için alınan tedbirler var mıdır? Varsa nelerdir? 3. Köprü projesi ile birlikte geçirimsiz yüzey alanının artacağı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu artış sonrasında yüksek yağmur suyu debilerinin, akış erozyonu ve sellere neden olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmuş mudur?

Projenin sonuna gelindiğinde, yaşanacak trafik artışı ile birlikte bölgesel sera gazı emisyonlarında artış görülmeyecek midir? Deniz kıyısı çevresindeki çalışmalar sırasında, yunusların, muturların ve diğer canlıların zarar görmemesi için alınan önlemler var mıdır? Varsa nelerdir? Balık türlerinin inşaat çalışmalarından ya da sualtı gürültüsünden etkilenmemesi için alınan tedbirler var mıdır? Varsa nelerdir?" ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!