İzmir, bilim merkezi oluyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir, bilim merkezi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 01:35

İtalya merkezli Uluslararası Teorik Fizik Merkezi ICTP'nin, Brezilya'dan sonra ikinci bölgesel merkezi İzmir Yüksek Teknoloji Ensttitüsü bünyesinde açılıyor. ICTP modeliyle yönetilecek olan Uluslararası Araştırma Merkezi ICTP-ECAR, 5-7 Mayıs tarihleri arasında İYTE Kütüphane Gösteri Merkezinde gerçekleşecek açılış konferansı ile faaliyetlerine başlayacak.

Haberin Devamı


Nobel ödüllü bilim insanlarıyla sürekli etkileşim içinde olan (ICTP) ve İYTE işbirliğiyle kurulan ICTP-ECAR, Türkiye ve Avrasya'nın bilim insanlarına destek vererek, bölgenin bilim dünyasındaki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor. ICTP-ECAR Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu üyelerinin yanı sıra yurt içi ve yurtdışından çok sayıda önemli bilim insanlarının da katılımı ile gerçekleşecek olan konferansta, ICTP-ECAR'ın yapısı, işleyişi, Türkiye'ye ve çevre ülkelere kazandıracakları ve çalışma alanları tartışılacak. Açılış kokteyli sonrası iki gün sürecek bilimsel kongrelerde dünyanın önde gelen bilim insanları farklı alanlarda sunumlar yapacak.
İzmir, ev sahipliği yaptığı dokuz üniversite, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Araştırma Merkezleriyle üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleştirilebilmesi açısından büyük potansiyele sahip olmasının yanı sıra çok kültürlü kent yapısı nedeniyle de tercih edildi. Bilim ve teknoloji üretimi için gerekli altyapı ve insan kaynağına sahip olan İzmir'de açılacak olan ICTP-ECAR ile bölgede lider konumda olan Türkiye'nin aynı zamanda bilimsel platformda otorite sahibi olması hedefleniyor.
Kapasitesi yüksek beyinleri, bilgiyi üreten temel bilimlere ve teknolojiyi geliştiren mühendislik alanlarına çekmek için, uluslararası merkezlerle işbirliğinin önemine inanan İYTE yönetimi, ICTP Avrasya Bölgesel Merkezin Türkiye'de kurulması için ICTP ile ICTP-ECAR mutabakat imzaladı. Bu yöntemle yurt dışındaki çalıştaylara katılamayan yetenekli genç araştırmacılar ve nitelikli öğretim üyeleri, ulaşım ve konaklama desteği sayesinde ICTP-ECAR'ın düzenlediği seminerlere katılabilecek. Farklı ülkelerden gelen ve normalde yüksek ücretler karşılığında konferans vermeyi kabul eden Nobel ödüllü bilim insanları Türkiye'de ücretsiz ders verebilecek. ICTP modeli temel alınarak, aktif ziyaret programlarını da içeren yaz ve kış okulları, kurslar, çalıştaylar ve konferanslar gibi etkinlikler düzenlenecek.
Bağımsız bir kurum olan ICTP-ECAR'ın faaliyetleri, aralarında Nobel ödüllü Prof. Kalus von Klitzing'in de bulunduğu tanınmış saygın bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu tarafından belirlenecek. Eğitimler için İzmir'e gelecek binlerce genç bilim insanı, hem kültürümüzü tanıyacak, hem de ülkelerinde İzmir'in fahri elçisi olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!