Fransız gazeteciler Şanlıurfa'da bulundu

Güncelleme Tarihi:

Fransız gazeteciler Şanlıurfada bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2014 01:45

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün görev yapmak için 'dünyanın en tehlikeli ülkesi' ilan ettiği Suriye'de geçen yıldan bu yana kayıp olan dört Fransız gazeteci, gözleri ve elleri bağlı bir şekilde Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi sınırında devriye gezen askerler tarafından bulundu.

Haberin Devamı

El Kaide bağlantılı IŞİD güçlerinin elinden kurtulduğu ve başka bir grup tarafından sınıra bırakıldığı ileri sürülen Fransız gazeteciler Nicolas Henin (38), Pierre Torres (29), Edouard Elias (22) ile Didier François (54) Türk askerleri tarafından güvenli bölgeye alındı.

Fransız gazeteciler Şanlıurfada bulundu

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bir açıklama yaparak gazetecilerin sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Hollande, dört gazetecinin önümüzdeki saatlerde Fransa'ya döneceğini açıkladı.

Şanlıurfa'ya getirilen dört gazeteci, Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde polislere ifade verdi. Fransız gazeteciler Nikolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias ile Didier François, saat 13.00 sıralarında işlemlerinin tamamlanmasının ardından kente gelen Fransa Konsolosluğu görevlilerine teslim edildi.

Haberin Devamı

Fransız gazeteciler, kendilerini bekleyen meslektaşlarına gözükmemek için Yabancılar Şubesi'nin arka kapısına yanaşan araçlara bindi. Fransız gazetecilerden bazıları görüntülenmemek için yüzlerini gizlerken, bazıları ise kameralara el salladı. Fransız gazetecilerin Gaziantep'e gidecekleri ve buradan da havayolu ile önce İstanbul ardından ülkelerine dönecekleri bildirildi.

Dört Fransız gazeteci geçen yıl haziran ayında başkent Şam ve Halep'teki çatışmaları yerinde görüntülemek için Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye’ye giriş yaptı. Çatışma bölgesinde bir süre göre yapan Fransız gazeteciler Nicolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias ile Didier François, daha sonra iddiaya göre IŞİD mensupları tarafından kaçırıldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE SINIRINDA BULUNDULAR
Yaklaşık 10 aydır Suriye'de tutulan gazeteciler, dün gece saatlerinde bilinmeyen bir grup tarafından elleri ve gözleri bağlı şekilde Türkiye-Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi yakınlarında bir bölgeye getirildi. Sınırdan geçirilen gazeteciler, sınır hattında devriye görevi yapan askerler tarafından fark edildi. Kaçakçı olmalarından şüphelenilen ancak gözlerinin kapalı olduğu ve Fransızca konuştuklarını fark eden askerler durumu komutanlarına bildirdi.

GÜVENLİ BÖLGEYE ALINDILAR
Sınır hattına gelen üst düzey askerler, elleri ve gözleri kapalı olan kişilerin Suriye'de kaçırılan gazeteciler olduğunu belirleyince, gazetecileri güvenli bölgeye aldı. Sağlık kontrolü için Akçakale Devlet Hastanesi'ne götürülen, saç ve sakallarının uzadığı görülen gazetecilerin İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ilk ifadeleri alındı. İfadelerinde fotoğraf makinesi ve kameralarına el konulduğunu söyleyen Fransız gazeteciler, bulundukları Fransız yetkililere bildirildikten sonra Yabancılar Şubesi'ne getirildi. Gazetecilerin işlemlerinin ardından kente gelecek Fransız yetkililere teslim edileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Fransa CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANI AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Öte yandan Fransız gazetecilerin Suriye'de kaçırılmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile dönemin Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, gazetecilerin kaçırıldığını doğrular nitelikte açıklama yaparak serbest bırakılmalarını istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!