MEB: Yeni bir işleme ihtiyaç yok

Güncelleme Tarihi:

MEB: Yeni bir işleme ihtiyaç yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 10:43

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ankara 18. İdare Mahkemesinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kararına yönelik yapılması gereken işlemlerin, yürütmeyi durdurma kararı ardından gerçekleştirildiğini duyurdu. Ayrıca yeni bir işlem yapılmasına ihtiyaç bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

MEB'ten yapılan açıklamada, Ortaöğretime Yerleştirme Sistemi ile 8’inci sınıflar için uygulanan SBS'nin,8 Haziran'da 60 bin 139 sınav salonunda, 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin katılımıyla yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, sınav sonuçlarının 12 Temmuz 2013'te duyurulduğu, sonuçlara yönelik incelemede sınavda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın yabancı dil testlerinin değerlendirilmesinde yanlışlık yapıldığının tespit edildiği belirtildi. Bu durumun fark edilir edilmez sınav sonuçlarında hata olan bu öğrencilerin sınav kağıtlarının doğru cevap anahtarıyla yeniden değerlendirildiği ve hesaplanan sonuçların 12 Temmuz'da saat 17.00’ da yayınlandığı hatırlatıldı.

Ardından CHP Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın tarafından 26 Temmuz 2013'te sonuçların tüm adaylar bakımından yeniden değerlendirilmesi için bir dava açıldığına değinilen açıklamada, sınava katılan 8’inci sınıf öğrencisi Defne Sena Uzuner'in velisi tarafından da aynı gerekçeyle temmuz ayında bir dava açıldığı belirtildi.

Yürütmenin durdurulması için açılan her iki davaya yönelik olarak mahkemenin ağustos ayında MEB'ten savunma istenmesine karar verdiği aktarılan açıklamada şöyle denildi:

"Davalılar tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçelerinde yazan gerekçelerin dahi aynı olduğu her iki dava için Bakanlığımızca hazırlanan savunma mahkemeye sunuldu. Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından her iki dava içinde 'dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği' gerekçesi ile sınav sonuçlarının açıklanmasından yaklaşık altı ay sonra yürütmenin durdurulması yönünde karar alındı. Bu karar 15 ocak 2014 tarihinde Bakanlığımıza tebliğ edildi."

Dava konusu işlemin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesinden sonra yürütmeyi durdurma kararının verilmesi ve kararın Bakanlığa ulaşmadan basın yayın organlarında yer almasının anlamlı bulunduğu vurgulanan açıklamada, Bakanlık tarafından her iki dava için de Bölge İdare Mahkemesine itiraz edildiği hatırlatıldı.

CHP Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın tarafından açılan davanın, Bölge İdare Mahkemesi’nce usul yönünden reddedildiği belirtilen açıklamada, öğrenci Defne Sena Uzuner'in velisi tarafından açılan davada ise yürütmenin durdurulması kararı verildiği bildirildi.

Açıklamada, şöyle denildi:
"Verilmiş olan karar gereğince mahkemenin yönlendirmesine göre, sınav sonuçları Bakanlığımızca yeniden hesaplanmış ve belirtilen karardan kaynaklanabilecek olası mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmaların süresi içerisinde tamamlanması için mahkemenin ilk kararının Bakanlığımıza tebliğ edilmesiyle beraber hazırlıklar başlatılarak gerekli tüm önlemler alınmıştır. Sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesi neticesinde, 4 öğrencimizin daha, 99’unun ise mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bu durumda olan öğrencilerimizin Mahkeme kararından herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Bakanlığımızca gerekli tedbirler alınmış olup bundan etkilenenlerle iletişime geçilerek istekleri olması durumunda tercihleri doğrultusunda işlem yapılacağı kendilerine bildirilmiştir.

Sonuç olarak, öğrenci Defne Sena Uzuner tarafından Ankara 18. Bölge İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararına göre Bakanlığımız, daha üst tercihe yerleşebilecek olan öğrencilerin istemeleri halinde yerleşebilecekleri okullara kayıt imkanı tanınması, daha alt tercihlere yerleşecek öğrencilerin mevcut okullarında eğitim-öğretimlerine devam edebilmelerine imkân sağlanması konusunda her türlü iş ve işlemi yapmıştır. Konuyla ilgili olarak bu durumdaki öğrenci velilerine gerekli tebligatta bulunulmuştur.

Söz konusu davayla ilgili olarak 31 Mart’ta verilmiş olan karar doğrultusunda yapılması gereken iş ve işlemler, yürütmeyi durdurma kararı ardından zaten gerçekleştirilmiş olup yeni bir işlem yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!