Her yer festival, her yer direniş

Güncelleme Tarihi:

Her yer festival, her yer direniş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 00:00

Bu yıl 9'uncu kez düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1 Mayıs'ta başlıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festival, 8 Mayıs'a kadar sürecek.

Haberin Devamı

Etkinlik kapsamında “Her Yer Festival Her Yer Direniş” teması ile 17 farklı ülkeden toplam 77 film gösterilecek. Festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo bu yıl yanında iki tanıdık dostla "Haziran Direnişi"ne selam veriyorlar. Aydan Çelik’in illüstrasyonları ile V For Vendetta filminin karakteri ünlü maskesi ile Guy Fawkes ve Gezi Parkı olaylarının sembollerinden biri olan Kırmızılı Kadın, Karagöz ve Şarlo ile beraber Dünya’dan direniş filmlerini, Gezi filmlerini ve emekçilerin öykülerini beyaz perdeye taşıyor. Festivalin açılış gecesi 2 Mayıs Cuma, saat 20.00’de Şişli Kent Sineması’nda. Sunuculuğunu Şenay Gürler'in üstlendiği gece Praksis‘in ezgileri ile renklenecek.

Törende bir set işçisine de plaket verilecek.

9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden bir süre sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkacak ve gösterimler her yılki gibi ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAGLIK-İş, DİSK / Birleşik Metal-İş, DİSK/Genel-iş, DİSK/Basın-iş,Türk-İş / Petrol-İş ,Türk-iş / TekGıda-İş, Türk-iş / Kristal-İş, KESK / SES ,TTB Halkevleri ,Sendika.Org ve ÇapulTV tarafından düzenleniyor.

ULUSLARARASI KONUKLAR

Festivalin bu yılki uluslararası konukları ‘İngiliz İşçi Sınıfının Durumu’ filminin İngiliz yönetmeni Michael Wayne ve ‘Elif’in Erkekleri’ filminin Alman yönetmenleri Markus Fiedler ile Kirstin Krüger. Yönetmenlerle İstanbul’da özel gösterimlerle söyleşiler de gerçekleşecek.

Her yer festival, her yer direniş

DİRENİŞ FİLMLERİ

Festival süresince 25 yabancı, 52 yerli film seyirciyle buluşacak. Hava-iş’in uzun soluklu direnişini anlatan ‘Yer Gök Direniş’, 'Kazova Direnişi: İşgal Et, Diren, Üret’, gözaltında kaybedilen evladı için 33 yıl boyunca direnen Berfo Ana’yı anlatan ‘33 Yıllık Direniş-Berfo Ana’ bu omurganın bazı parçaları.

Haberin Devamı

‘Külkedisi Değiliz!’ ise, yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir işte çalışan, iş kazası geçiren, sakat kalan, cam silerken düşüp hayatını kaybeden ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesine tanıklık ediyor.

GEZİ PARKI OLAYLARI

Festival bu yıl Gezi ve Haziran Direnişi üzerine çekilmiş 15 film ile direnişi hatırlamak ve hatırlatmak amacında.

‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’, ‘Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda’, ‘Gezi’nin Ritmi’, ‘Direnen Sevgi’, Leviathan’la Yaşamak, ‘Ali: Düşlerinde Özgür Dünya’, ‘Witnessing Gezi’ bu kapsamda yer alan filmlerden bazıları.

BANU GÜVEN'İN FİLMİ DE VAR

Banu Güven’in hazırladığı ‘Roboski Adalet İstiyor’ belgeseli, gaz fişeklerini toplayarak hayatını kazanan çocukların hayatını konu edildiği ‘Kapsül’, Ferit Karahan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan ‘Cennetten Kovulmak’, barışı dileyen çocukların filmi, ‘Dileğim Barış Olsun’ festival programında yerini alıyor. Türkiye Sineması’nın önemli filmlerinden ‘Zerre’, ‘Küf’, ‘Araf’ ve ‘Kelebeğin Rüyası’ da festivalin kurmaca uzun metraj filmlerinden bazıları.

TUNCEL KURTİZ ANISINA

Haberin Devamı

Festival, kısa bir süre önce hayata veda eden Tuncel Kurtiz'i de unutmadı.
Kurtiz’i de gidişinin ardından “İnat Hikâyeleri” ile anıyor.

YABANCI FİLMLER

Senegalli ünlü yönetmen Ousman Sembene’nin kadın sünnetine direnen Afrikalı kadınların mücadelesini anlattığı ‘Moolaadé’, 1871’de 2 ay iktidarda kalmış Paris halkının mücadelesini anlatan “La commune/Komün” ve seçimle iktidara gelmiş başka bir diktatör Hitler’in gerçek arşiv görüntüleri eşliğindeki faşizmini anlatan ‘Sıradan Faşizm/Obyknovennyy Fashizm’ programdaki yabancı filmlerden bazıları.

GÖSTERİMLERİN YAPILACAĞI SALONLAR

İSTANBUL
İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması, İstanbul Halkevi, Aynalı Geçit Sinema Salonu, Barış Manço Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Don Kişot Sosyal Merkezi, Kadıköy Halkevi.

Haberin Devamı

ANKARA
Büyülü Fener Sinemasında, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Roksan Açık hava, Mamak Açık Hava sineması.

İZMİR
Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlar Merkezi (Alsancak), Bornova Ayfer Feray Açık Hava Tiyatrosu, Konak Halkevi Salonu, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonu, Ege Üniversitesi Hastanesi 20 Mayıs Amfisi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır’da ise Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi sinema
Salonu, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Sinema Salonu, Diyarbakır evi, SülükIü Han, Sol Mekan.

İNTERNET SİNEMA SALONU

İşçi filmleri festivalinde bu yıl ilk defa ‘Internet Sinema Salonu’ uygulaması gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Programdan seçilen 20 film, 1 ile 8 Mayıs 2014 tarihlerinde, 22:00-00:30 saatleri arasında her gün gösterilecek.

İnternet Salonu gösterimlerinde yer alacak filmler sadece festival programında belirlenen saatler içinde izlenebilecek.

3 ayrı kalitede gösterilecek filmleri izlemek için festival programına bakmak ve ilgili saatlerdewww.capul.tv adresini ziyaret etmek yeterli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!