Mahkeme kararıyla sünnet düğünü

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararıyla sünnet düğünü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 10:18

Müzikli eğlencenin yasak olduğu Karfreitag günü ilk kez mahkeme kararıyla bir sünnet düğününe izin verildi.

Haberin Devamı

Paskalya bayramında Karfreitag Hazreti İsa’nın çarmıha gerildiği gün olduğundan Hristiyanlar için acılı bir yas günü olarak kabul edilir. Bu günde Hristiyanlar müzikli eğlencelerden kaçınır ve aileleriyle birlikte vakit geçirir. Dolayısıyla müzikli eğlence mekanlarının açık olması da yasaktır. Ancak bu yasak bu yıl bir mahkeme kararıyla bozuldu. Köln'de Eurosaal Düğün Salonu'nun Sahibi Mehmet Doğan, yasağa karşı Köln Belediyesi'ni mahkemeye verdi ve kazandı. Mehmet Doğan mahkemenin verdiği karar gereğince salonunda Karfreitag günü Ilgın ailesinin küçük üyesi Kerem'in sünnet düğününü organize etti. Köln Belediyesi yetkilileri ise, düğün esnasında salonun bahçesine gelerek tutanak tutarak gittiler.

MAHKEME SÜRECİ

Salon sahibi Mehmet Doğan, mahkeme sürecini şöyle anlattı: “Geçen sene biz Karfreitag'da bir sünnet düğünü yapmıştık. Köln Belediyesi gelip bizi kontrol etti ve yaklaşık üç ay sonra 200 Euro para cezası gönderdi. Çünkü Karfreitag dini olarak Hristiyanlarda eğlencenin yasak olduğu bir gün. Ama biz burada sünnet yapmıştık, sünnet de Müslümanlarda dini bir olay. Biz onların gönderdiği cezaya itiraz ettik, mahkemeye verdik ve mahkemeyi kazandık. Mahkeme, 'Müslümanlar sünnet eğlencelerini istedikleri zaman yapabilirler bunun Hristiyanların Karfreitag'ı ile ilgisi yoktur' diye karar verdi.”

Haberin Devamı

MÜZİK BİR RİTÜEL

Mehmet Doğan, müziğin sünnet düğününün bir ritüeli olduğu için mahkemenin sadece dualı törenlere değil müzikli törenlere de açıkça izin verdiğini dile getirerek, “Sünnet Müslümanlıkta baştan sona kadar bir tören. Bu değişik bölgelerde farklı kutlanıyor. Mesela burada bazıları sadece Kuran ve mevlit okutuyorlar, akabinde küçük bir eğlence yapıyorlar, bazıları müzik eşliğinde eğleniyorlar. Köln Belediyesi müzikli olan bölümüne itiraz ediyor. Ama mahkeme kararını bütün olarak ele almak lazım. Başlangıcından yani hocanın gelip Kuran okumasından akşamleyin eğlenceye kadar toplu olarak bir dini olay bu, ikiye bölünemez” dedi.

MAHKEME KARARINI UYGULAMAK KOLAY OLMADI

Mehmet Doğan için mahkemenin bu kararını uygulamak pek de kolay olmadı. Mahkeme kararına rağmen Köln Belediyesi sünnet düğününü engellemek için girişimlerde bulundu. Mehmet Doğan buna karşın kararından dönmediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Köln belediyesi Karfreitag'da bizim düğün yapacağımızı öğrenmiş. Bize gelip bugün eğlence yapamayacağımızı söylediler. Biz de elimizdeki mahkeme kararını gösterdik. Sünnet dini bir eğlence olduğundan dolayı yapabiliriz diye elimizde bir karar var. Köln Belediyesi'ndeki memur, 'Biz bu kararı tanımıyoruz' dedi ve bana bugün itibariyle bir mektup gönderdi. Bu mektupta düğünü yapmamam gerektiği, yaparsam da çok büyük cezaya çarptırılacağım şeklinde tehdit ediliyorum. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Hristiyanlar nasıl kendi dini törenlerini yapabiliyorlarsa aynı şekilde Müslümanların da kendi dini gereklerini yerine getirmeleri gerekiyor.”

AİLE SEVİNÇLİ

Haberin Devamı

Düğün sahipleri de mahkemenin kararını olumlu karşıladılar. Sünnet düğünü için özellikle bu günü seçmediklerini, tamamen tesadüf olduğunu belirten küçük Kerem'in annesi Dilek Ilgın, “Kıyafet filan aldık, kartları dağıttık, salonu ayarladık öncelikle, biraz telaşlıydık. Her şey çok güzel oldu. Kıyafet ve saç hariç her şeyi salon sahibine bıraktık, onlar bizim için hazırladılar. Bugüne denk gelmesi tesadüf oldu. Ancak bu gün herkes için daha uygun oldu, yarın tatil olduğu için kimse çalışmıyor” dedi.
Baba Kenan Ilgın ise, “Özellikle bu günü seçmedim ama kararı doğru buluyorum. Neticede bizim için de sünnet dini bir olay. Onun için ben Karfreitag günü yapılmasında bir mahsur görmüyorum. Yasağı zaten onaylamıyordum. İnşallah bu bir emsal teşkil eder ve önümüzdeki yıllarda bir sorun olmadan sünnet düğünleri yapılır” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!