Babadan oğula miras Yeşil Kart

Güncelleme Tarihi:

Babadan oğula miras Yeşil Kart
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 01:15

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni yönetmeliği Yeşil Kart’ta miras dönemini başlatıyor.

Haberin Devamı

Buna göre yeşil kartlı birinin doğan çocuğu otomotikman yeşil kartlı olacak.

YEŞİL kartlının yeni doğan çocuğuna otomatik yeşil kart dönemi başlıyor. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeler göre artık, yeşil kartlı birinin doğan çocuğu da otomatikman bir gelir testine girmeden yeşil kartlı olacak. Yurtdışı tedavilerdeki ödemeler için “getirilen 2 yıl üst sınırı” da kaldırılıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan “Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği”yle, sağlıkla ilgili bir dizi yeni kural uygulamaya girdi. Birçok insanı yakından ilgilendiren düzenlemeler şöyle sıralandı:

SEVK SÜRESİ 5 GÜN: Hastanın yerleşim yeri dışındaki yerlere tedavi için yapılan sevklerinde geçerlilik süresi 3 günden 5 güne çıkarıldı. Bu yolla, hastalara yola çıkış için esneklik verilmesi ve bu konudaki şikayetlerin engellenmesi amaçlanıyor.
YURTDIŞI TEDAVİYE SINIR YOK: Yurtdışına gönderilen ve masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan hastalarda tedavi için getirilen 2 yıllık üst sınır kaldırılıyor. Tedavinin süresine göre ödeme yapılabilecek.
KKTC DE ÖDEME KAPSAMINDA: Türk vatandaşlarının KKTC’de bulundukları sırada SGK ile sözleşmeli hastanelerce sağlanan tedavi giderleri, yurt içinde ödenen en yüksek tutarı geçmemek üzere kurumca karşılanacak. Böylece KKTC’de SGK ile anlaşması olan hastaneler de ödeme kapsamına alınmış olacak.
YÜKÜMLÜYE DE SİGORTA: Yönetmelikle, genel sağlık sigortalısı kişinin bakmakla yükümlü olduğu (annesi, babası, çocukları, eşi) kişilere de yeni haklar verilecek. Söz konusu kişiler, talep etmeleri halinde gelir testine başvururak, genel sağlık sigortalısı olabilecek. Böylece, sigortalının borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan “yükümlü kişi”, kendisi GSS primi yatırarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

YENİ MUAYENEHANEYE İZİN YOK

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi’nin tam günle ilgili olarak muayenehaneleri kapatma maddelerine getirdiği yürütmeyi durdurma kararlarından sonra Sağlık Bakanlığı da yeni yol haritasını belirledi. Buna göre, mevcutta muayenehanesi bulunan veya özel sağlık kuruluşlarında da da çalışan öğretim üyeleri, çalışmalarına devam edecekler. Ancak bu konularda yeni izin yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!