Testere 2014

Güncelleme Tarihi:

Testere 2014
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 01:15

Ormanın üstüne tesisler, altına ‘patlayıcı madde deposu’ yapılabilecek.

Haberin Devamı

Yeni orman kanunu düzenlemesinde yok yok. Yönetmelik değişikliğiyle, ormanlık alanlarda ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine de izin yolu açılacak. Patlayıcı madde depolanabilecek. İzni alan define de arayabilecek.

ORMAN Kanunu’nun 16, 17 ve 18. maddelerinin uygulamasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılarak, ormanlık alanları kapsamlı olarak işletmelere açılıyor. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, patlayıcı madde deposu, petrol ve doğalgaz boru hattı, petrol, doğalgaz ve maden arama tesislerinin kurulmasına izin verilebilecek. Konuyla ilgili meslek örgütleri bu değişiklerin tüm ormanlık alanların felaketi olacağı uyarısında bulunuyorlar.

TARTIŞMA YARATAN DEĞİŞİKLİKLER

Yeni düzenlemeyle ormanlık alanda teleferik hattı kurulmasına da olanak sağlayan yönetmelik değişikliği, kamu-özel ortaklığı kapsamında özel sektörün de ormanlık alana eğitim ve spor tesisi kurabilmesine olanak sağlayacak. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte ise, sağlık ve eğitim tesisleri için sadece devlet kurumlarına izin veriliyordu. Ormanlık alanlar içinde dini eğitim tesisleri, tünel gibi ulaşım tesislerine de artık izin verilebilecek. Bunların yanında, ormanlık alanlar içinde, balık üretim tesislerine, odun kömürü gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocaklara, define aramasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına da izin verilebilecek. Karayollarındaki ulaştırma yapıları ve hizmet tesisleri ile bakım işletme tesisleri de artık ormanlık alanlara kurulabilecek.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu yeraltında doğalgaz ve patlayıcı madde depolanabileceğini belirterek “Trafoya kedi girmesini engelleyemeyen bir yönetim ormanların altındaki patlayıcıyı nasıl koruyacak” dedi. Bozoğlu, şöyle devam etti: “Tüm orman arazileri patlama tehlikesi ile karşı karşıya. Gerçekten şaşkınlık içindeyiz.” TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise bu yönetmeliğin eko sisteme ciddi zarar vereceğini belirterek, ”Askeri üsler, radarlar bakanın bir emri ile tüzel kişilere geçebilecek. Bu nasıl bir güvenlik zafiyeti yaratır kimse düşünmüyor mu” dedi.
Orman Bakanlığı ise yeni yayımlanan yönetmeliğin yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerine göre verilen izinler dışında yeni bir düzenleme getirilmediğini savundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!