Dünya Gabo’ya ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya Gabo’ya ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 18:59

DÜNYA, “Yüzyıllık Yalnızlık”, “Kırmızı Pazartesi”, “Kolera Günlerinde Aşk”” kitaplarının Nobel ödüllü yazarı Gabrial Garcia Marquez’nin ölümüne ağlıyor. 17’nci yüzyıl yazarı Miguel de Cervantes’ten sonra İspanyol dilinin en büyük yazarı olarak gösterilen Latin Amerika’da “Gabo” lakabıyla tanınan Kolombiya doğumlu yazar, önceki gün Meksika’nın başkenti Meksiko’daki evinde 87 yaşında hayata veda etti. Ailenin sözcüsü Fernanda Familiar, ilk açıklamayı yaparak, yazarın eşi Mercedes ve iki oğlu adına, bir süredir akciğer ve idrar yolları enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören yazarın yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ailesinin cenaze için özel bir tören düzenlediği, yazarın naaşının ise yakılacağı belirtildi. Meksika hükümeti, başkentte pazartesi günü halka açık devlet töreni düzenleneceğini açıklarken, başta edebiyat dünyası olmak üzere herkes usta yazarın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Ülkede 3 günlük ulusal yas ilan eden Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, önceki gün yaptığı açıklamada, “Tüm zamanların en büyük Kolombiyalısının ölümünü, bin yıllık yalnızlık ve acı” diye nitelendirdi. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, “Meksika adına, zamanımızın en büyük yazarlarından birini kaybetmenin üzüntüsünü paylaşıyorum” dedi. ABD Başkanı Barack Obama, Gabriel Garcia Marquez’in gençliğinin favori yazarlarından biri olduğunu söyleyerek “Ölümüyle, dünya en büyük hayalperest yazarlarından birini kaybetti. Ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise üzüntülerini dile getirerek, “Gazeteci olarak tüm enerjisini ve zamanını vererek yazdığı makaleler, emperyalizme karşı yorulmak bilmeyen mücadelesi, onu zamanınızın en etkili Güney Amerikalı entelektüellerinden biri yaptı” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Dünya Gabo’ya ağlıyor
DÜNYACA ÜNLÜ YAZAR HAYATINI KAYBETTİ



HAYRANLARI YASTA


Kolombiyalı pop yıldızı Shakira ise yazarla birlikte çekildiği fotoğrafı “Her zaman kalbimde olacaksın. Sevgili Gabo, sen bizler için eşi benzeri bulunmayacak bir armağandın, her zaman da öyle kalacaksın” yazarak Instagram hesabından paylaştı. 1976’da sokak ortasında Marquez’le kavgaya tutuşan ve sonra yıllarca ona küsen Perulu Nobel ödüllü yazar Mario Vargas Llosa ise “Eserleriyle, edebiyata büyük bir zenginlik ve prestij sağladı. Romanları yaşamaya ve her yerde yeni okuyucular bulmaya devam edecek” diyerek üzüntülerini dile getirdi. Marquez’in yaşamını yitirdiği evin kapısına çiçek demeti bırakan 28 yaşındaki genç okuru Monica Hernandez de “İspanyol dili edebiyatı için büyük kayıp” dedi. Mikroblog sitesi Twitter’da da yazarla ilgili açılan hashtag’le top trend listesine girdi.

“Büyülü gerçekçilik” akımının en önemli isimlerinden yazarın 1967 tarihli “Yüzyıllık Yalnızlık” isimli başyapıtı dünya çapında 30 milyondan fazla satmış, yazara 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmıştı. Yazarlığı dışında gazetecilik de yapan Marquez, 1958’te yaşamını birleştirdiği çocukluk aşkı Mercedes Barcha’dan iki çocuk sahibiydi. Yazar, Küba'nın sosyalist lideri Fidel Castro'nun da yakın arkadaşıydı. Kardeşi, iki yıl önce, ünlü yazarın demans (bunama) hastası olduğunu ve yazmayı bıraktığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!