Gül'ün açıklamasına tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Gülün açıklamasına tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 14:40

Cumhurbaşkan Gül, Kütahya ziyareti sırasında ''Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim'' dedi. Siyasiler ve Hürriyet Dünyası yazarları Gül'ün açıklamasını değerlendirdi. İşte yorumlar...

Haberin Devamı

HÜRRİYET DÜNYASI YAZARLARI YORUMLADI

YALÇIN DOĞAN

İlk anda Abdullah Gül eğer cumhurbaşkanlığına aday olmaz ise sanki politikaya dönmeyecekmiş gibi bir izlenim veriyor.

Ancak geçmişteki konuşmalarına bakınca politikayı bırakmayacağını da unutmamak gerekiyor. Yine ilk anda politikaya dönmez ise sanki cumhurbaşkanlığına aday olma isteğini taşıdığı izlenimine sahip olunuyor. Bunun da tek başına mümkün olduğunu sanmıyorum. Çünkü hep Tayyip Erdoğan’la konuşacağını söylüyor.

Kütahya’daki açıklaması Köşk adaylığı ile ilgili olarak iradenin artık kendisinde olmadığını gösteriyor. İrade artık Erdoğan’a geçmiş durumda…

MURAT YETKİN

Cumhurbaşkanı Gül'de hızla değişen, Erdoğan'ın lehine değişen dengelerin bir sonucu.
Gül, Köşk'te ikinci dönem devam edip etmeme konusunu Başbakan Erdoğan'la mutabakatına bırakıyor, ancak Cumhurbaşkanlığı olmazsa Başbakanlık seçeneğini 'mevcut şartlar altında' kabul etmeyeceğini söylüyor.
Bunda en önemli etken Erdoğan'ın 'Bütün Cumhurbaşkanlığı yetkilerini kullanırım' sözü olmuştur.
Gül, Putin-Medvedev formülünü de reddederek Başbakanlığı kabul etmeyeceğinin sinyalini vermiştir.
Erdoğan'ın karar verici olarak, Çankaya'yı ikinci dönem Gül'e önermesi ise hala mümkündür.

Haberin Devamı

SİYASİLERDEN GÜL'ÜN SÖZLERİNE İLK TEPKİLER

CHP SÖZCÜSÜ KOÇ: "ERDOĞAN DEVLET BAŞKANI OLMAK İSTİYOR. GÜL'E YER KALMADI..."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok açıklamasına, CHP'den tepki geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkarak, "devlet başkanı" olmak istediğini belirterek, şöyle konuştu;
"Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak istemiyor. Devlet Başkanı olmak istiyor. Hükümetin başı olarak da yetkilerini devam ettirmek istiyor. Kendi etki alanını, AK Parti Genel Başkanı olarak da kullanmak istiyor. Sayın Gül'e bu senaryo içinde yer kalmadığı görülüyor".

Cumhurbaşkanı Gül'ün daha dün "Cumhurbaşkanlığı kimsenin cebinde değil" dediğini de hatırlatan CHP Sözcüsü Koç, "Cepten çıktı herhalde. Kendi aralarında devam eden bir takım şeyler. AK Parti'de bir fetret devri yaşanacağı açık" diye konuştu. – Zeynep Gürcanlı / ANKARA

Haberin Devamı

MHP'Lİ TUĞRUL TÜRKEŞ: "BU SÖZLER TARTIŞMAYA SON VERMEZ, PARTİYİ SIKIŞTIRMAK İÇİN SÖYLENMİŞTİR"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Gül'ün sözlerinin tartışmalara son vermek için değil, AK Parti'yi sıkıştırmak için söylenmiş sözler olduğunu iddia etti. Türkeş, "Madem yeni bir makam merakı, isteği yoktu o zaman niye bugüne kadar bekledi" diye sordu.

Gül'ün "Ben devletin bütün kademelerinde devletimize hizmet ettim, büyük bir şerefle bu görevleri yerine getirdim ve bundan büyük bir gurur da söz konusu olamaz. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim" sözlerini değerlendiren Türkeş, "Madem her makamı tattı, yeni bir şey tatmak istemiyor. O zaman niye vakti zamanı gelince konuşuruz, deyip açık kapı bıraktı. Madem yeni bir makam merakı ve isteği yoktu niye bugüne kadar bekledi" dedi.

Haberin Devamı

Türkeş, Gül'ün geçen hafta bir gazeteye verdiği röportajında "Ben basından duymam" dediğini anımsatarak, "Aslında bu söz bir temenni sözüdür. Kaygı ifadesidir. Basından duyacağı ve sürpriz yaşayacağı kaygısının dile getirilmesidir. İnşallah basından duymam, demektir. Demek ki Erdoğan'dan bir şey duyma beklentisi var. Acaba onu duymadığı için mi verdi o demeci? Yani bu 'ben basından duymam' serisinin ikinci açıklamasıdır" dedi.

"BUNCA ZAMAN BU MAKAMLARI GÖRDÜM, ONA GÖRE DAVRANIN" DEMEKTEDİR

Türkeş, Gül'ün tavrının bir yere talip olmayan kişi tavrı olmadığını belirtirken, "Hakikaten bir yere talip mi değil, yoksa yeni bir başlık mı açıyor? Bugün söyledikleri, siyasette olup olmayacağı tartışmasına son verecek bir demeç değil. Sadece tartışma sürecinde AKP'yi sıkıştırmak için verilmiş bir demeç olarak algılayabiliriz. Yani bunca zaman bu kadar şey yaptım, bu makamları da görmüş adamım, ona göre davranın, demektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YUSUF HALAÇOĞLU

''Bu, Cumhurbaşkanlığına devam etmeyi düşündüğünü belirtiyor. Şimdi AKP'de bayağı sıkıntılar yaşandı. Abdullah Bey'in Başbakanlığı ve Genel Başkanlığı ile ilgili. Tabi ki böyle konuşacaklar. Ne kadar birbirlerine ters gibi görünseler de yine de ters olmazlar. Hiçbir zaman olmazlar. Kader yolcuları oldukları için ters düşemezler. Birçok sebepten ters düşmezler. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olmayı isteyecektir tabi ki, o anlamda söylüyordur. Şimdi belki Başbakan artık Cumhurbaşkanlığı'na girmemeyi düşünebilir. Çünkü anayasal değişiklikler söz konusu olmadığı için, yani yarı başkanlık sistemi söz konusu olmadığı için istemeyebilir. Ama seçileceği garanti olduğu takdirde de her şey birden değişebilir. Şu an böyle konuşmalarına bakmayın. Daha çok zaman var. ''

Haberin Devamı

HDP EŞBAŞKANI ERTUĞRUL KÜRKÇÜ: CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA ANLAŞMA OLMADIĞINI ANLIYORUM

HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sözlerini, "Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir anlaşma olmadığını anlıyorum" sözleriyle yorumladı.

Kürkçü, Hürriyet'e yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Bu sözlerden şunu anlıyorum ki, Cumhurbaşkanı kendi geleceğini yine kendisi belirlemek istiyor. Bunu bir başkasının siyasi planlarına bağlamak istemiyor. Başbakan ile aralarında anlaşma olmadığı anlamına geliyor. Ben böyle anlıyorum." - Zeynep Gürcanlı / ANKARA

BEŞİR ATALAY: CUMHURBAŞKANI NE MAKSATLA SÖYLEDİ BİLEMİYORUM

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kütahya'da yaptığı açıklamada, "Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim" sözlerine bir yorum yapamayacağını söyledi. Atalay, "Hangi maksatla, niçin söylediğini bilemediğim için yorum yapmak istemiyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!