Tarihe kepçe vuranlara yasal işlem

Güncelleme Tarihi:

Tarihe kepçe vuranlara yasal işlem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 01:45

ÇANAKKALE'deki tarihi Anadolu Hamidiye Tabyası'nın restorasyonu sırasında bonetlerin üzerindeki toprak örtüyü kaldırmak için kepçe kullandığı belirlenen müteahhit firma hakkında yasal işlem yapılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 17 milyon lira ödenek ayırdığı, 105 dönümlük alana sahip, 10 bonetten oluşan Anadolu Hamidiye Tabyası'nın geçen Şubat ayında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında yaşanan skandal, devletin gözünden kaçmadı. Bonetlerden bazılarının yağmurlarda içeriye su aldığı gerekçesiyle üzerindeki toprak örtüyü kaldırmaya çalışmaları kapsamında, müteahhit firma çalışanları, bu işlemi kepçelerle yapınca başlarına iş açtı. Tarihi bonetlerdeki kepçeli restorasyon çalışması önce vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak tepkilerini dile getirdi.

Konu daha sonra medyada yer aldı. Sonrasında ise önce Çanakkale Belediyesi devreye girdi. 8 Nisan'da, ruhsattaki eksiklikler nedeniyle çalışmayı durdurdu. Bir gün aradan sonra eksikler tamamlanınca çalışma yeniden başladı. Ancak bu kez kepçelerin yerini onlarca işçi aldı. Valilik, basında yer alan haberler ve kamuoyunun tepkisi üzerine açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı anma hazırlıkları çerçevesinde Anadolu Hamidiye Tabyası'nın restorasyon projesinin, ilgili kurumlar arasında yazışmalar yapıldıktan ve gerekli izinler alındıktan sonra Anıtlar Kurulu'nun onayına sunulup, onay alınmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce ihalesi yapılan restorasyon işinin, denetimi ve kontrol hizmetlerinin ise İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Basında çıkan haberler ve telefon ihbarları doğrultusunda 7 Nisan tarihinde İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından alanda inceleme yapıldığını da valiliğin açıklamasında belirtilip, şu ifadelere yer verildi:

"İnceleme neticesinde, onaylı projesinde bonetlere su sızmasının önlenmesi, tonozlarda oluşan su bazlı bozulmaların engellenmesi ve yapıların dayanıklı hale getirilmesi maksadıyla üzerindeki toprak örtünün kaldırılarak izolasyonu sağlandıktan sonra tekrar kendi toprağı ile örtülmesi öngörülmekte iken, 1-2-5-6 nolu bonetlerin bulunduğu alanda yüklenici firma tarafından Koruma Kurulu'ndan izin alınmaksızın iş makineleri ile çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. El ile kazı ve dolgu veya Koruma Kurulu'nun uygun göreceği iş makineleri ile yapılması gereken işlerin yüklenici firma tarafından uygunsuz iş makineleri ile yapılması idaremiz tarafından da tasvip edilecek bir durum değildir. Restorasyon çalışmalarının takip, denetim ve kontrolü aşamalarında gerekli hassasiyeti göstermeyen idari personelle ilgili gerekli incelemeler başlatılmış olup, Tabyada herhangi bir zarar meydana gelmemiş olsa bile izinsiz iş makinesi kullanımı dolayısıyla ilgili firma hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!