Kadın kalbi farklıdır

Kadınların kalbi erkeklerden gerçekten de farklı. Bir kere 50’li yaşlara kadar erkeklerden daha sağlam olduğu kesin. Ne var ki bu avantaj menopozla birlikte ortadan kalkıyor. Önemli bir nokta da şu: Kadın kalbi daha sağlam ama bir kez kırıldı mı eğer neredeyse paramparça oluveriyor. Kalp krizlerinin ölümcül olma riski kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek.

Haberin Devamı

Araştırmalar bize açık ve net olarak şunu anlatıyor: Koroner kalp hastalığı sanıldığı gibi sadece erkeklere has bir sağlık sorunu değildir. Ellili yaşlar sonrasında kadınlar da erkeklerle aynı oranda risk taşımaktadır.
Önemli bir nokta da şu: Kalp krizleri kadınlarda erkeklerdeki gibi pek fazla gürültülü olmayabiliyor. Hatta bazılarında göğüs ağrısı hiç görülmüyor. Basit bir baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik hali, izah edilemeyen bir yorgunluk bile kalp krizine işaret edebiliyor.
İşte bu nedenle ellili yaşlara yaklaşan her kadın mutlaka ama mutlaka bir kalp krizi değerlendirmesinden geçmek zorunda. Özellikle bel çevresi geniş, bilhassa 90 cm.den yüksek olan kadınların, sigara içenlerin, kolesterol sorunu olanların, ailesinde kalp hastalığı hikâyesi bulunanların bu bakımdan daha da dikkatli olmasında fayda var.

Haberin Devamı

RİSKİ YÖNETMEK MÜMKÜN

Sağlık riski yönetiminin özellikle odaklandığı ve son derece başarılı olduğu alanlardan biri kalp riski yönetimidir. Uzmanlar birinci derece akrabalarınız arasında erkeklerde elli, kadınlarda elli beş yaş altında kalp krizi geçirenler varsa, kan şekeri yüksekliği, hipertansiyon, sigara kullanımı gibi riskleri taşıyorsanız, özellikle fazla kilolu, stresli, hareketsiz yaşayan biriyseniz kalp krizi riskinizi araştırmanızın faydalı olabileceğini belirtiyor.
Kalp-damar hastalıklarının da diğer pek çok hastalık gibi önlenebilir, hafifletilebilir, geciktirilebilir, kısacası yönetilebilir problemler olduğu lütfen unutmayın. Eğer riskim var mı diye düşünüyorsanız KALP RİSKİ BELİRLEME TESTİ size yardımcı olabilir.


KALP KRİZİ RİSKİNİZİ ÖLÇÜN

Kadınlarda kalp krizi riski 50’li yaşlardan sonra daha da artmaktadır. İşte yaşınıza ilişkin puan tablosu:
* 50 yaş üzeri ve menopoza girmiş: 10
* 30-35 yaş arası ve menopoza girmiş: 8
* Menopoza girmiş ancak östrojen kullanan: 4
* 34 yaş üzeri ve menopoza girmemiş: 4
* 34 yaş altı: 1

Aile hikayeniz

Birinci dereceden akrabaları arasında kalp krizi geçirmiş olanlarda şanssızlık daha fazladır.
* Ailenizden birinin 55 yaşından önce kalp krizi geçirmiş olması: 5
* Ailenizden birinin 55 yaşından sonra kalp krizi geçirmiş olması: 3
* Ailenizde kalp krizi geçiren birinin olmaması: 1

Haberin Devamı

Kilo fazlalığına dikkat edin!

Eğer vücut ağırlığınızın yüzde 3-5 daha fazlasını taşıyorsanız riskiniz artmaktadır. Kilo fazlalığıyla birlikte bel çevresinin de genişlemesi (özellikle 90 cm üzerine çıkması) daha da kötü bir işarettir. Kalp krizi -kilo ilişkisinde en güvenilir kriter beden kitle indeksidir.
* Beden kitle indeksinin 27 veya daha fazla olması: 5
* 22-26 arasında olması: 3
* 22’den az olması: 1

Sigara en büyük tehdittir

Ne kadar çok sigara içerseniz kalp krizi riskiniz o kadar artmaktadır. Sigara kullanılan süre uzadıkça kriz riski çoğalmaktadır ama araştırmalar özellikle tüketilen sigara miktarı üzerinde durmaktadır.
* Günde 11 ya da daha fazla sigara: 5
* Günde 1-10 sigara: 3
* Hiç sigara kullanmama: 1

Haberin Devamı

Elma mısınız, armut musunuz?

Karın çevresinde ve içinde toplanan yağlar kalp krizi olasılığını daha da yükselmektedir. Bu riski belirlemede “bel/kalça oranı” en güvenilir kriterdir.
Bel ölçümünüzü kalça ölçümünüze bölerek bulacağınız oranın 0,8’den yüksek olması kötü bir işarettir. Eğer kilonuzun büyük bir kısmını bel ve vücudunuz üst kısmında taşıyan tipik bir elmaysanız işiniz güçleşmektedir.
* 0,8 veya daha fazla: 5
* 0,8’den daha az: 1

Doğru yağları tüketin

Doymuş ve trans yağları sınırlı bir beslenme planı uygulayanlarda kalp krizi riski azalmaktadır. Günlük kalori ihtiyacınızın yağlardan gelen bölümünü azaltmaya ve bu yağları bitkisel kaynaklı olanlardan seçmeye, özellikle zeytinyağını tercih etmeye özen gösterin.
Tam yağlı süt ürünlerinin, kırmızı yağlı etlerin, margarinlerin, doymuş yağlar için en önemli kaynaklar olduğunu unutmayın. Ne kadar çok zeytinyağı tüketiyorsunuz? Bu sorunun yanıtı kalp krizi olasılığınızla ilişkilidir.
* Neredeyse her gün: 5
* Haftanın birkaç günü: 3
* Çok az ya da hiç: 1

Haberin Devamı

Stres krizi tetikliyor

Uzun süreli tekrarlayan ve yoran stresler kalp krizi riskini yükseltmektedir. Kalp krizinin çoğu kez ağır üzüntüler, ciddi maddi ve manevi kayıpları takiben meydana geldiği bilinmektedir.
* Yüksek iş baskısı: 5
* Herhangi başka bir iş durumu: 1

Alkolden uzak durun

Günde bir kadeh şarap veya benzer miktarda alkolün kalp krizi riskini azaltabildiğini gösteren çalışmalar varsa da, siz yine de alkolden uzak durun. Bu miktarların tüketmeniz gereken en fazla alkol miktarları anlamına geldiğini unutmayın.
Alkolün ciddi bir sağlık zararlısı olduğunu daima hatırlayın.
Araştırmalar alkol tüketiminin artmasıyla kalp krizi riski arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.
* Ağır içicilik: 5
* Günde iki içkiden daha fazla: 3
* Günde 1 kadeh: 1

Haberin Devamı

Aktif bir hayat sürün...

Haftada 3 veya 4 gün 30-35 dakika ve üzerinde yapılan egzersizler kalp krizi riskini azaltmaktadır.
* Nadiren egzersiz
yapmak: 5
* Ara sıra egzersiz
yapmak: 3
* Haftada en az 3 kere egzersiz yapmak: 1


Kan basıncınızı iyi izleyin

Kan basıncı yüksekliği ne kadar fazlaysa kalp krizi geçirme olasılığı o kadar yükselmektedir.
* 160/95’ten fazla: 5
* 140/90 ile 160/95 arası: 3
* 140/90’dan az: 1


İşte kalp karneniz

Eğer puanınız;
* 13 veya daha az ise: Kalp krizi riskiniz çok azdır. Yaptıklarınızı yapmaya devam edin.
* 14-30 puan arasında ise: Kalp krizi riskiniz orta seviyededir. Diyetinize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın. Eğer sigara içiyorsanız, bırakın.
* 31 puan veya daha fazla ise: Kalp krizi riskiniz yüksek düzeydedir. Doktorunuzla görüşün. Damarsal risklerinizi belirleyin, kilo verme ve kan yağlarını ayarlama problemlerini izleyin. Koruyucu dozda aspirin, Omega-3 yağ asitleri kullanımı için doktorunuza danışın.


Yazarın Tüm Yazıları