Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit

Güncelleme Tarihi:

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 11:04

Emirgan'da bir apartmanın en alt katı. İçeri giriyorum, soyunma odaları ve tuvaletlerden sonra kauçuk kokulu bir salona geçiyorum, karşıma sarı saçlı ve parçalanmış ellerine merhem sürmüş bir kadın çıkıyor. Yanındaki bir başka kadınla sohbet halinde. Kısa bir tanışma merasiminden sonra elleri parçalanmış kadına dönüp, merakla ne olduğunu soruyorum, "Antrenman yapmaktan oldu, yarışmaya hazırlanıyorum" diyor. "Eller bu haldeyken yarışma ne olacak" diye sorduğumda, gülümseyerek "Bir şey olmaz, sargı bezleriyle güzelce kapatıp antrenmana devam" diyor. İşte o an nasıl bir yere düştüğümü anlıyorum.

Haberin Devamı

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit
Son günlerde etrafımdaki kadınlar teker teker 'sert' sporlara merak saldı. Artık sağlıklı yaşam denince akşamları işten çıkıp bir saat yürüyüş yapmak veya asansör kullanmak yerine merdiven çıkmak yetmiyor; insanlar bir üst 'seviyeye' geçti. Son günlerin en popüler alanı ise crossfit. Crossfit'i Türkiye'de yaygınlaştırmayı misyon edinmiş iki genç kadınla konuştum. Keyifli sohbetin eşantiyonu ise ev yapımı protein tozlu kek oldu...

İKİ SAATLİK EGZERSİZ YERİNE 15 DAKİKA CROSSFIT

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit
Nedir bu crossfit?
Gözde Türkkan: Jimnastik ve halterin birleşiminden oluşan ve vücut ağırlığıyla yapılan bir tür spor. İleri seviyelerde yüzmeyi temel alan hareketler de var. Aslında bir harman demek doğru olur. Başarısı da buradan geliyor. Amacı ise kısa sürede çok yoğun antrenman yapmak. Tek bir hareketle vücudun birçok noktasını aynı anda çalıştırmak mümkün.

Haberin Devamı

Eda Günay: Crossfit'i CEO'ların, yöneticilerin tercih etmesinin sebebi de bu yoğunluğundan kaynaklanıyor. Normalde fitness salonunda iki saatte yapılan antrenmanı, crossfit'le 15 dakikalık bir seride hiç ara vermeden yapmak mümkün. Bu yüzden spor geçmişi olmayanlar daha hafif antrenmanlarla crossfit'e başlıyor.

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit

UPLIFERS
Bir internet sitesi olan uplifers.com'un kurucusu Eda Günay, 'wellness portalı' diye tanımlıyor, yani bir çeşit ruhsal, fiziksel ve sosyal olarak iyi olma rehberi. Sitenin amacı ise bütün gününü ofiste, kapalı ortamda geçirip boş zamanlarında neler yapacağını bilmeyenlere yaşam önerileri sunmak. Kişisel gelişim ve psikolojiyle ilgili yayınları takip eden portal, Türkiye'de ve dünyada spor alanındaki yenilikleri takip edip kişilerin bunlara nasıl ulaşabileceğine dair rehberlik yapıyor. Bunlardan biri de crossfit.

'BAVULUMU KALDIRMAK İÇİN KİMSEYE İHTİYACIM YOK'
Crossfit biraz erkek sporu değil mi?
Eda Günay: Crossfit aslında toplumsal cinsiyet konusuna gündeme getiren bir spor. Şöyle ki, crossfit'te kadınlar da erkekler de hemen hemen aynı egzersizleri yapıyorlar.

Gözde Türkkan: Örneğin yarışmanın programı hem kadın hem erkek için aynı, tek fark ağırlıklarda.

Eda Günay: Crossfit'te erkeklerin yaptığı her şeyi kadınların da yapması bekleniyor. Fakat bu ağırlıkları kaldırdıkça otomatik olarak kadınların vücudu biraz erkeksileşiyor. Ama crossfit beni güçlendiriyor ve daha güçlü olmak kadın olarak hoşuma gidiyor. Bu çok daha sağlıklı bir görüntü veriyor. Sıska modelleri beğenmiyorum. Uçakta bavulumu kaldırmak için yardıma ihtiyaç duymuyorum.

Haberin Devamı

Gözde Türkkan: Kadınların vücudunun kum saati şeklinde olması gerektiği gibi bir algı var. Oysa böyle olmak zorunda değil, isteyen kadın bunu da keşfedebilmeli.

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit

'TOMBUL BİR ÇOCUKTUM, KICK BOKS'LA ARADIĞIMI BULDUM'
O aslında profesyonel bir fotoğraf sanatçısı, birçok çalışması kişisel ve karma segilerde yer alıyor ama spora da her zaman hayatında önemli bir yer ayırmış. Spor geçmişini ise "Tombul bir çocuktum, kick boks'la aradığımı buldum" diye anlatıyor. Boks macerasını Tayland'a gidip 'muay thai' eğitimleri alarak pekiştiren ve eğitmen olan Gözde Türkkan, geçmişte başka dövüş sporlarıyla da ilgilendi. Bundan dört ay önce ise bir başka dövüş sporu olan wing tzun'dan arkadaşı ve uplifers.com'un kurucusu Eda Günay'la birlikte crossfit'e başladı. Son günlerde crossfit yarışmasına hazırlanan Türkkan, kick boks ve fitness'ı birleştiren kendi eğitim serisini başlatmaya hazırlanıyor.

Topuklular, ojelerden vazgeçilmiyor...
Gözde Türkkan: Neden vazgeçelim ki...

Türkiye'de crossfit konusunda kurumsal bir yapı var mı?
Gözde Türkkan: Sadece Türkiye'de değil dünyanın hiçbir yerinde yok. Her şey California'daki merkeze bağlı.

Bu arada devreye röportajı yaptığımız salon Checkmat İstanbul'daki crossfit eğitmeni Barış Yücealpan giriyor ve dünyanın hiçbir yerinde crossfit konusunda bir federasyon veya benzeri bir yapı olmadığını söylüyor. Fransa'daki, İngiltere'deki ekiplerle birlikte çalıştığını ve onların da her türlü eğitimi ABD'deki merkezden aldığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Türkiye'de crossfit yapılabilen kaç salon var?
Barış Yücealpan: İstanbul'da resmi olarak altı salon var. Türkiye'nin başka şehirlerinde resmi salon yok.

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit

Yarışma olarak neler var?
Eda Günay: Crossfit Games, All Stars, İstanbul Throw Down, Battle of Bosphorus'u sayabiliriz.

Gözde Türkkan: Crossfit Games dışındakiler yurtdışından katılıma açık olmakla birlikte yerel yarışmalar. Crossfit Games ise ABD'deki merkez tarafından düzenleniyor. Merkezin belirlediği serileri dünyanın herhangi bir yerinde, sertifikalı eğitmenin hakemliğinde yapıyorsun. Bu sırada kaydedilmiş videoları internete yüklüyorsun ve bir sıralama yapılıyor. Bu sıralamaya göre listeler belirleniyor ve California'daki finallere katılabiliyorsunuz. Şu an Türkiye'de en başarılı isim Utku Tuncer.

Haberin Devamı

Yarışmaya hazırlanırken haftada kaç antrenman yapıyorsun?
Gözde Türkkan: İdeal olan üç gün antrenman yapıp bir gün dinlenme. Ben de haftada beş veya altı defa antrenman yapıyorum.

Bu bir trend gibi. Sporu zaten hayatının içine alan insanların bir üst seviyeye geçmesi gibi görüyorum.
Eda Günay: Bu aslında içinde bulunduğumuz ekonomik sistemle yakından ilgili. Ofiste çalışan ve hayatını idame ettirecek parayı kazanın insanlar, hayatlarındaki birincil sorunları çözdükten sonra başka sorunlarla karşılaşıyor. Hafta sonu nereye gitsem, hangi sporu yapsam... Kimse bu rahat hayatı bırakıp gitmek istemiyor. Ancak bu tarz sporlar sayesinde insanlar o rahat hayatına devam ederken aynı zamanda bir şeylerle mücadele etme, kendini zorlama ihtiyacını karşılıyor. Bunlar aslında insanların ihtiyaç duyduğu şeyler.

Haberin Devamı

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit

Crossfit'e meraklı ünlüler var mı?
Eda Günay: Cameron Diaz ve Jessica Alba'yı biliyorum.

Türkiye'den kimler var?
Eda Günay: İsimlerini vermem uygun olmaz ama büyük firmaların yöneticileri arasında crossfit yapanlar var. İlk çıkarken 'elit fitness' olarak lansmanını yaptı. Pazarlama başarısının arkasında da bu yatıyor.

Çalışmalar nasıl oluyor?
Gözde Türkkan: Grup derslerini eğitmen yönlendiriyor. Ağırlıkları da o belirliyor. Haftada en az üç kez ders yapılıyor ama özel derslere de katılmak mümkün.

Güçlü kızların yeni eğlencesi: Crossfit


CROSSFIT SONRASI PROTEİNLİ KEK
Gözde Türkkan’ın ‘kakaolu crossfit keki’nin içinde un yerine yulaf ve protein tozu, şeker yerine de rendelenmiş hurma var.


Derslerin fiyatı nasıl?

Eda Günay: Spor salonlarının aylık ücretinden çok farklı değil.

Gözde Türkkan: Ayrıca spor salonlarından farklı olarak burada eğitmen sürekli sizinle ilgileniyor. Daha bilinçli bir şekilde spor yapma imkanı oluyor.

Pınar YURTSEVER
pyurtsever@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!