Zirvede anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Zirvede anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 01:30

İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen Ukrayna, Rusya, ABD ve AB Dışişleri Bakanları, Ukrayna’daki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

Cenevre Zirvesi, Ukrayna’da geçen yıl olaylar patlak verdiğinde kurulan “dörtlü temas grubu”nun ilk toplantısı olma özelliğini taşıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitisa, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışışleri Bakanı Sergey Lavrov ve AB Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton’ın katıldığı toplantının farklı düzeylerde sürdürüleceği de belirtildi.

OBAMA, UYGULAMADAN ŞÜPHELi

Toplantının ardından konuşan Kerry, tansiyonu düşürmek ve Ukraynalıların güvenliğini tekrar sağlamak üzere bazı somut adımlar üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. John Kerry anlaşma şartlarını anlatırken şöyle dedi: “Bütün yasa dışı silahlı grupların silahsızlandırılması konusunda anlaştık. Ukrayna şehirlerinde yasa dışı olarak işgal edilmiş binalar, sokaklar, meydanlar ve kamuya ait yerler boşaltılmalı.” Ukrayna hükümetinin bu binaları terk edenleri, protestocuları, silahlarını bırakanları affetme sözü verdiğini belirten Kerry, sadece sözlerle hareket etmek yerine tansiyonu düşürmek için atılabilecek somut adımlar bulma konusunda da anlaştıklarını kaydetti. Halen bölgede olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı misyonu anlaşmanın uygulanması için de destek verecek.
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın daha önceki tutumları düşünüldüğünde anlaşmanın uygulanması konusunda şüphelerinin olduğunu ancak sonuçta bir umut doğduğunu söyledi. Askeri seçeneği dışlayan Obama, anlaşmanın uygulanmaması durumunda Rusya’ya yönelik yaptırımların artırılacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!