Yıldırım’ın son çaresi AYM

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım’ın son çaresi AYM
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 00:13

Anayasa ‘Dur’ demezse Yıldırım 2 yıl 2 ay daha yatacak.

Haberin Devamı

F.BAHÇE BAŞKANI İÇİN HEMEN YAKALAMA KARARI ÇIKABİLECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Aziz Yıldırım’ın itirazını reddetti. Yeniden cezaevi yolunu açan ve başkanlığın düşürülmesine neden olan karara karşı Yıldırım’ın son çaresi Anyasa Mahkemesi. Yıldırım, infazın durdurulması için bireysel başvurusunun sonucunu bekliyor.

FENERBAHÇE Kulübü (FB) Başkanı Aziz Yıldırım’a Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kötü haber geldi. Yıldırım’ın Şike Davası’nda aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasına yaptığı itiraz reddedildi. Anayasa Mahkemesi’nden de isteği sonucu alamazsa Yıldırım, 2 yıl 2 ay daha hapis yatacak. İnfaz gerçekleştiği anda Yıldırım’ın başkanlığı düşecek ve kulüp de olağanüstü kongreye gidip yeni başkan seçmek zorunda kalacak. Adalet Bakanlığı ‘Yeniden Yargılama Yasası’ üzerinde hâlâ çalıştığından Yıldırım’ın, tek umudu ‘adil yargılanma hakkının ve doğal hakim ilkesinin ihlal edildiği’ gerekçesiyle bireysel başvuru yapıp ‘infaz ertelemesi’ isteği Anayasa Mahkemesi (AYM) kaldı.

Haberin Devamı

SADECE BAŞVURU YAPILMASI İNFAZI ENGELLEMİYOR
Yıldırım’ın avukatları 6222 sayılı Şiddet Yasası’nın Anayasa’ya aykırılığının tespitine dair talepleri için de karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması istedi. AYM’nin, sağlık raporu doğrultusunda tedbiren tahliye kararı üzerine 5 yıldır cezaevindeki Ergenekon Davası tutuklusu, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Silivri Cezaevi’nden salıverilmişti. AYM talebi kabul edip tedbiren infaz durdurma kararı verirse Yıldırım, hapisten kurtulabilecek. Aksi halde başkan cezaevine girecek. AYM’ye bireysel başvuru yapılması ise Yıldırım’ın kesinleşen cezasının infazını engellemiyor. Yeni bir delil ortaya çıkar veya delillerin sahteliği anlaşılır veya AİHM bu konuda bir ihlal kararı verirse, bu da yeniden yargılama sebebi olacak.

DOĞRUDAN HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKACAK
Başsavcılık, Yıldırım’a dair kararı dün postaladı. Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kaltığı için normal ağır ceza mahkemesine gideecek ve buradan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Savcılığına gönderilecek. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 19. maddesine göre Yıldırım’ın cezası üç yılın üzerinde olduğu için hakkında doğrudan yakalama kararı çıkarılabilecek. Yıldırım, örgütten aldığı 2 yıl 6 aylık cezanın dörtte üçünü, 3 yıl 9 aylık şike cezasının da üçte ikisini çekecek. Yattığı 1 yıllık süre ve iyi hal indirimi de alırsa denetimli serbestlik çerçevesinde sadece 2 yıl 2 ay hapis cezası yatacak.

Haberin Devamı

ADLİ TIP RAPORUYLA İNFAZ DURDURMA İSTEYEBİLİR
İnfaz Kanunu’nun 17. maddesine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ay süreyle sağlık nedeniyle talep üzerine ‘infaza ara verme kararı’ verebiliyor. Bu süre altışar aydan bir yılı geçemiyor. Ancak Yıldırım, savcılığa infaz erteleme yapsa bile örgütlü ve kasten işlenen suçtan üç yılın üzerinde ceza aldığı için talebi reddedilebilecek. Bu nedenle Yıldırım’ın Adli Tıp veya Tam Teşekküllü Hastane’den alacağı raporla infazın geri bırakılmasını veya başlaması halinde infaz durdurma isteyebilecek. Bu süre de bir yılı geçemeyecek.

Bir daha aday olamayacak

YILDIRIM’ın cezası kesinleştiği ve infaz süreci de başladığı için Fenerbahçe Kongresi’nin yeni başkan seçmek için olağanüstü toplanması gerekecek. Fenerbahçe Kulübü karar eline ulaşınca yeniden seçime gitmek zorunda kalacak. 45 gün içinde yapılacak olağanüstü genel kurulda Yıldırım aday olamayacak. Fenerbahçe Tüzüğü’nün 6/b fıkrasına göre “cezaları tescil edilmiş ve affa uğramış olsalar bile, yüz kızartıcı suçtan dolayı hapis cezası ile mahkum olanlar üye olamazlar” deniliyor.

Haberin Devamı

Bayraktar: İnfaz erteleme isteyeceğiz

AZİZ Yıldırım’ın avukatı Köksal Bayraktar, Hürriyet’e infaz erteleme isteyeceklerini belirtti. Bayraktar, “Aziz Bey cezaevindeyken anjiyo yapıldı, şeker hatalığından muzdarip ve böbreklerinde kist bulunmuştu. Biz böyle bir müracat yapacağız. Bu müracatı yapmamızı gerektiren sağlık sebepleri var. Bütün ümidimiz AYM’de. İhlal kararı verilmesi halinde, yeniden yargılama yolu açılabilir” dedi.

Maçları bile izleyemeyecek

YILDIRIM’ın 6259 sayılı Kanun ile eklenen 6222 sayılı Kanun’un 11/11. maddesi gereğince ayrıca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verilmişti. Yıldırım, 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklanmıştı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi ile birlikte uygulanmasına hükmetmişti.

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım’ın yargılama süreci

* 3 Temmuz 2011: Şike Operasyonu başladı
* 10 Temmuz 2011: Cezaevine girdi
* 2 Temmuz 2012: İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi karar verdi. 6 yıl 3 ay cezaya çarptırılan Yıldırım tahliye edildi.
* 4 Kasım 2013: Şike Davası dosyası Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne temyize gönderildi
* 17 Ocak 2014: Yargıtay 5. Ceza Dairesi Yıldırım’ın cezasını onadı
* 16 Nisan 2014: Başsavcılık Yıldırım’ın itirazını reddetti ve dosya postalandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!