İlk işim özel idare malları ile mücadele

Haberin Devamı

Bizim Topuklu Efeler’e isim kaynağı oldu. Bu deyim ilk onun için kullanılmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimlere daha iki yıl varken ilk açıkladığı aday da oydu. Özlem Çerçioğlu, ikinci döneminde Türkiye’nin üç kadın büyükşehir başkanından biri olarak seçildi. Geçen dönemin “Topuklu Efe”si bu dönem de efeliğini sürdürecek görünüyor. Zaten mazbatasını aldığında personeli, belediye girişine astığı “Topuklu Efe’miz hoş geldiniz” pankartıyla karşılamış onu...

Seçim sürecini kısaca değerlendirebilir misiniz?

Artık Aydın ili büyükşehir belediyesine dönüştü. Bundan önceki 5 yıl boyunca sadece Aydın merkezli 22 mahalleye hizmet ediyorduk. Şimdi il geneline, 17 ilçe ve 491 köye hizmet vereceğiz. Tabii ki hizmet alanımız çok genişledi. İl Özel İdaresi kapandı, bütün görev ve sorumlulukları Aydın Büyükşehir’e geçti. Elbette işler biraz yoğun olacak. Ama tek elden yönetim olması her zaman avantajlıdır. İlk yapacağımız işlerin başında da imar planı ile özel idare mal paylaşımına itiraz geliyor. Kuşadası ve Didim, Aydın için çok önemli. Kuşadası’na baktığımız zaman betonlaşma görüyoruz, bu beni gerçekten çok üzüyor. Betonlaşmaya ‘Dur’ demenin zamanı geldi. Kuşadası’nı kaybetmek üzereyiz. Belediye başkanımız Özer Kaya ile beraber, bu konuda çok kararlıyız. Aynı şekilde Didim de öyle. Fakat üzücü bir şey oldu Altınkum Plajı İl Özel İdaresi tarafından İçişleri Bakanlığı’na verildi. Altınkum Plajı’nı bütün Türkiye biliyor. Gelen turistlerin de çok beğendiği bir plaj. Şimdi “Hangi akıl, hangi zihniyet” diye insan sormadan yapamıyor. Fıkra gibi bir şey. İçişleri Bakanlığı mı bu plajı temizleyecek? Bu belediyelerin görevi. Hiç adil olmayan bir mal paylaşımı yapıldı burada.

Haberin Devamı

Gelinen noktada son durum nedir?

İl Özel İdaresi’ndeki bütün mallar Aydınlı’nın. Bizim atalarımızdan miras kalan, Aydınlılar’ın vergileriyle sahip olunmuş mallar. Maalesef Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bu malların sadece yüzde 2’sini verdiler. Bunlar da 110-120 metrekarelik sıyrık parseller, yeşil alanlar. Biz hazırlığımızı tamamladık, sonuna kadar hukuksal mücadelemizi vereceğiz. En önemli konularımızın başında bu geliyor. İl Özel İdaresi’nin bütün personeli Aydın Belediyesi’ne gelmiştir. Sadece 5’i İzleme Koordinasyon Kurulu’nda kalmış. Fakat bu memurların hizmet ettikleri binalar bile Büyükşehir’e verilmemiştir. Peki bu personel nerede çalışacak? Sokakta çadır kuracağız demek ki biz. Hizmetin önüne engel koyabilmek için maalesef her şey yapıldı. CHP’nin kazanacaklarını bildikleri için.

Haberin Devamı

Aynı sorun İzmir’de de gündemde. Başka şehirlerde nasıl?

Her yerde aynı değil. Örneğin Denizli’ye baktığımızda tam tersi bir durum var. Malların yüzde 95’i Denizli Büyükşehir’e verildi. Hangi vicdan el verir bunu onlara sormak lazım. Atanmışlar bugün var, yarın yok. Ama biz ölene kadar burada yaşayacağız. Çocuklarımız da burada yaşayacak. Köklerimiz burada. Bu yüzden de hukuksal mücadelemizi yapacağız. Sivil toplum örgütleri de bu konuda bize çok destek veriyor.

İlk meclisi yapamadık

Bir de meclis sorunu var. Bu meclisle rahat çalışabilecek misiniz?

Maalesef mecliste yine çoğunluğumuz yok. Çoğunluğu sağlayamadığımız için ilk toplantımızı da yapamadık. Keşke AKP’li ve MHP’li arkadaşlarımız zamanında gelselerdi ve meclis toplantımızı yapsaydık. Bundan sonra hizmetin önünde engel değil, hizmet yanında olurlar diye düşünüyorum. Herhalde ilk toplantı olduğu için böyle bir aksilik yaşandı diye düşünmek istiyorum ben. Önemli olan Aydın halkına hizmet vermektir. Tüm meclis üyelerinin düşüncelerinin bu yönde olacağını umuyorum.

Haberin Devamı

Türkiye’de Eskişehir efsanesinin yolunda gösteriliyor Aydın...

Gerçekten de çok başarılı bir belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen, hocamız kendisi. 4 yıl önce Eskişehir’e gidip ziyaret ettim, bilgilerinden faydalandım. Çok güzel bir kent yarattı. Aydın da çok hızlı bir şekilde değişiyor. Otogarımız kentin merkezindeydi, trafik sıkışıklığına neden oluyordu, onu kentin dışına aldık.
Çevreyolu yaptık, ağır vasıta ve ticari araçlar o çevre yolunu kullanıyor, kentin trafiğine girmelerine gerek kalmıyor. Kentimizin tıkanan bir noktasına bat-çık yaptık, o da trafiği fazlasıyla rahatlattı. Yine en büyük sorunlarından bir tanesi kent merkezinde otopark sorunuydu, yerin altına 2 katlı 600 araç kapasiteli otopark yaptık 7-8 ay önce açıldı. Kent meydanımız yoktu, mitingler, özel günlerde sokakta toplantılar yapılıyordu, trafik alt üst oluyordu. İtfaiye geçemiyordu. Ambulans geçemiyordu. Şimdi kent meydanımız var. Kentler meydanlarıyla anılırlar. Aydın hızla değişiyor ve gelişiyor.

Haberin Devamı

Bazen başkan bazen kadın bazen anne gözüyle4

Sizin sırrınız, çalışmalarınızın püf noktası var mı?

Ben 18 saat çalışırım. İyiyi bulabilmeniz için 14-15 saat çalışmanız gerekiyor, mükemmeli bulmak için 18 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Ben de hep mükemmeli yakalamaya çalışırım. Kente bazen belediye başkanı gözüyle bakıyorum, bazen kadın, bazen de anne gözüyle bakıyorum.

Topuklu Efe tarafınız var bir de...

Vatandaşın nabzını tutarız biz. Aydın’dan, büyükşehirden beklentisi nedir? Mahallesinden beklentisi nedir? Ölçüm yapıldıktan sonra projelerimizi oluştururuz. Projelerimiz bittikten sonra bu sefer de halkın memnuniyetini ölçeriz. Kentin merkezinde büfeler vardı. İnsanlar kaldırımdan yürüyemiyorlardı, bunların bir çoğu kaçaktı. Biz bunları yıktık. Ama ben bunları tek başıma yapmadım. Aydın halkıyla beraber yaptık. Ben gücümü her zaman Aydın halkından alıyorum. Onlar da benim arkamda yer aldı. Birbirimize güç verdik. Birlikten bereket, ayrılıktan hüzün doğar derler. O büfelerin kaldırılması zor bir yolculuktu. Bana çok destek oldular ve onun sonucunda da böyle bir lakap taktılar. Ben de onlara çok teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Üç kadın büyükşehir başkanından birisiniz. CHP’de ilk adı açıklanan aday da sizdiniz... Bu da ayrı bir sorumluluk yüklüyor mu?

Sayın genel başkanımız seçimlerden yaklaşık 2 yıl önce benim adaylığımı açıkladı. Bu bir avantaj sağladı. Bütün projelerimiz hazırlandı. Bu iki yıl içerisinde bütün ilçeler, beldeler, köyler tek tek dolaşıldı, vatandaşlarımızla görüşüldü. Bizim zaman kaybımız olmayacak. Doğal olarak geçiş süresi içerisinde bir takım sıkıntılar yaşanacak, kolay değil yeni büyükşehir olmak. Ama sıkıntıları da hızlı bir şekilde çözeriz.

Yine insana dokunacağız

Bu dönem neler yapacaksınız?

Bütün ilçelere eşit ve adil hizmet yapılacak. Aydın’a kadar otoban var, ondan sonra yok. Bu hattaki trafik çok yoğun ve çok fazla kırmızı ışık var. Can ve mal kaybı da çok fazla yaşanıyor. Onun için bat-çıklar yapacağız. Kent trafiğini rahatlatacağız. Birinci büyük projelerimizden biri bu. Çocuk kültür merkezleri açacağız. Kötü alışkanlıklardan uzak tutabilmek, sokaktan kurtarabilmek için özellikle dezavantajlı bölgelerde bunu yapacağız. Bunu tüm ilçelerde yapmayı planlıyoruz. Bazı ilçelerimizin, örneğin Söke gibi, yeni otogarlara ihtiyaç var. Daha estetik, daha modern, insanların daha güzel yaşayabileceği yerler yapmak için çalışacağız. Jeotermal ile kenti ısıtacağız. Bu işi ilk Sultanhisar’da başlatmak istiyoruz. Tabii ki engellilere, yaşlılara, kadınlara her zaman destek oluyoruz. Aydın’da yaşıyorsanız karnınız aç yatağa girmezsiniz, kışın soğuktan üşümezsiniz. Bizim amacımız Aydın daha çağdaş, daha modern bir kent olsun, burada mutlu insanlar yaşasın. 5 yıl boyunca Aydın merkezde bunu başardığımızın inancındayım. Şimdi il genelinde başaracağız. Ama bence en önemlisi insana dokunmak. Benim felsefem bu; geçmişteki 5 yılda da bunu yaptık, önümüzdeki 5 yılda da bunu yapacağız, insana dokunacağız.

BİTTİ

Yazarın Tüm Yazıları