Süt ekonomisinin Ödemiş’e etkisi

Haberin Devamı

Düne kadar daha çok patatesiyle anılan İzmir’in Ödemiş ilçesi, artık yeni bir ekonomik olgu ile temsil edilmeye başlandı. Süt üretim, ticaret ve sanayi ilçe ekonomisinin temel dinamiği haline geldi.

Süt üretiminde İzmir’in ülke birincisi olduğunu daha önce de yazdım. Peki Ödemiş’in Türkiye’de en fazla süt üretilen ilçe olduğunu biliyor muydunuz? Artık bundan sonra bu bölgede en çok üzerinde durmamız gereken konu, günde yaklaşık 900 tonluk üretimin ilçe ekonomisine sağladığı katma değerin öneminin daha iyi anlaşılmasıdır. Gerçekten de bu husus nedense tam olarak ya bilinmiyor ya da farkına varılmıyor.

Büyük gelir kaynağı

Ödemiş ilçesinde süt ekonomisinin yarattığı katma değerin büyüklüğü hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Günde yaklaşık 900 ton üretim dedik, bunu da ortalama 1 lira üzerinden hesaplarsak 900 bin liralık bir değer elde ederiz. Yıla baktığımızda da kabaca 300-350 milyon lira gibi mali büyüklük ortaya çıkar. Üretilen sütün bir kısmının da peynir, yoğurt, yağ ve ayran benzeri mamullere dönüştüğünü hesaba katarsak, ilçe ekonomisi herhalde 1 milyar liraya ulaşan bir gelir elde ediyor demektir. Bu önemli konunun analizine devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları